H ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΙΗ ΓΗΡΑΝΣΗ απευθύνεται στους ασθενείς τις οικογένειες τα μέλη και τους φίλους της με ενδιαφέροντα άρθρα των εξειδικευμένων επιστημόνων-μελών της Επιστημονικής Επιτροπής που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.
Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της πολυπαραγοντικής νόσου Αλτσχάϊμερ είναι η ηλικία, ενώ ρόλο φαίνεται ότι παίζουν πλήθος ασθενειών που προκαλούν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στον εγκέφαλο, η φυσική δραστηριότητα και η συστηματική άσκηση, το πόσο δραστήριο κρατά κανείς το μυαλό του και, σε μερικές περιπτώσεις η κληρονομικότητα.
Η σημασία αυτών των παραγόντων μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο.
Αν και δεν μπορεί να ελεγχθούν όλοι οι παράγοντες κινδύνου, μπορούμε να τροποποιήσουμε μερικούς από αυτούς, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εκδηλώσεως Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή.
Ωστόσο, για να είναι αποδοτική η πρόληψη πρέπει να αρχίζει νωρίς, στη μέση ηλικία.
* Φυσική δραστηριότητα. Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι η φυσική δραστηριότητα μάς προστατεύει από την άνοια. Σε δύο πρόσφατες μελέτες σε ηλικιωμένους υποστηρίζεται η αξία της συστηματικής άσκησης.
Στη πρώτη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να μετρηθεί η νοητική δραστηριότητα υγιών ενηλίκων 58-78 ετών, πριν και μετά από ένα εξάμηνο πρόγραμμα έντονης πεζοπορίας.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι εκτός από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής κατάστασης των συμμετεχόντων βελτιώθηκε και η λειτουργία ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου. Σε σχέση με μια ομάδα που έκανε καθιστική ζωή, οι συμμετέχοντες, μετά το εξάμηνο της πεζοπορίας, ήταν σε θέση να συγκεντρώνονται καλύτερα και να θυμούνται περισσότερες πληροφορίες.
Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση της φυσικής δραστηριότητας και της νοητικής λειτουργίας σε 6.000 υγιείς γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών για μία περίοδο 8 ετών και βρήκαν ότι οι γυναίκες που ασκούνταν συστηματικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια από εκείνες οι οποίες δεν γυμνάζονταν.
Οι επιστήμονες κάνουν υποθέσεις για να εξηγήσουν γιατί η φυσική δραστηριότητα βοηθά και το μυαλό μας, εκτός από το σώμα μας. Μία από τις υποθέσεις είναι ότι μπορεί να βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα αυτός να ανταποκρίνεται καλύτερα στις κάθε είδους δοκιμασίες και μία άλλη ότι ενεργοποιούνται κυτταρικοί μηχανισμοί που βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία.
Μελέτες δείχνουν πως ό,τι βλάπτει την καρδιά (αυξημένη χοληστερίνη- υψηλό σάκχαρο – περιττά κιλά – κάπνισμα και αυξημένη πίεση) επηρεάζει και τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο με τα χρόνια να αναπτύξουμε νόσο του Άλτσχαϊμερ ή άλλη μορφή άνοιας.
Για να προλάβουμε την εμφάνιση της ν. Αλτσχάϊμερ επιβάλλεται να κάνουμε τα παρακάτω :
– Τακτική σωματική άσκηση
– Υγιεινή διατροφή
– Έλεγχο του διαβήτη
– Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
– Κοινωνικοποίηση και
– Δραστηριότητες που διεγείρουν τις νοητικές λειτουργίες.