Συναγερμό και φόβους για πισωγύρισμα στην αρχή της πανδημίας έχει προκαλέσει η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού. Το συγκεκριμένο στέλεχος του κοροναϊού που προέρχεται από την Ινδία τείνει να επικρατήσει στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η μετάλλαξη αυτή είναι πιο μεταδοτική και τείνει να χτυπάει περισσότερο τους νέους σε ηλικία ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μείνει ανεμβολίαστοι. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο συνιστούν να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.
Ο Ηλίας Μόσιαλος παρουσίασε μια σειρά από στοιχεία από την ιστοσελίδα Our World In Data για να δείξει την επίπτωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, αλλά και την προστασία που παρέχουν οι εμβολιασμοί.
Σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ινδονησία με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων, έχουμε μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων και αύξηση της θνητότητας.
Αντίθετα, σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και ελάχιστη αύξηση της θνητότητας.
Μάλιστα, σε σχόλιό του, προέβλεψε ότι στην Ελλάδα, όταν επικρατήσει η Δέλτα, θα είμαστε πιο κοντά στη δεύτερη τάση. Προειδοποίησε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων.