Γιώργος Σουρβίνος για τα κρούσματα του κοροναϊού στο νησί
Η τουριστική Κρήτη θα “πληρώσει” την απερισκεψία εκείνων που δεν τηρούν τα μέτρα.

Εκτιμήσεις για χρήση μάσκας μέχρι το Σεπτέμβριο

Και ο τουρισμός της Κρήτης φαίνεται ότι θα “πληρώσει” την απερισκεψία εκείνων που δεν τηρούν τα μέτρα, με αποτέλεσμα τα κρούσματα του κοροναϊού στο νησί να παραμένουν σταθερά υψηλά.

Το φετινό καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες, ενώ το καλό υγειονομικό προφίλ του νησιού έχει αρχίσει να χάνεται, εξαιτίας εκείνων που απειθαρχούν και είναι πολλοί, κυρίως στην ενδοχώρα.

Για την εικόνα που υπάρχει σήμερα στο νησί, μίλησε στην “Π” ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος.

Ερωτ.: Ποια είναι η εικόνα και τι σας ανησυχεί αυτή την περίοδο στην Κρήτη αναφορικά με την πορεία της πανδημίας;

Απ.: Τα στοιχεία δεν είναι καλά. Τα νούμερα που ανακοινώνονται είναι υψηλά, υπάρχουν σταθερά σημεία που δίνουν κρούσματα, κυρίως στην ενδοχώρα.

Ερωτ.: Σε ποια χωριά εντοπίζονται πολλά κρούσματα;

Απ.: Υπάρχει πρόβλημα στον Χάρακα, τις Μοίρες, την  Βιάννο, το Αρκαλοχώρι, το Καστέλλι. Έχουμε συρροή στην Ιεράπετρα, στα ορεινά του Ρεθύμνου τα κρούσματα έχουν πάρει την ανιούσα, στο  ν. Χανίων παραμένουν σταθερά υψηλά.

Η Κρήτη είναι μια τουριστική περιοχή. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που απερίσκεπτα δεν τηρούν τα μέτρα  και είναι εκείνοι που θα καταστρέψουν τον τουρισμό στην Κρήτη.

Γιατί οι τουρίστες θα κοιτάξουν γενικά το υγειονομικό προφίλ της Κρήτης για να πάρουν την απόφαση να έλθουν για διακοπές στο νησί.

Επίσης, κάποιες χώρες όπως η Μ. Βρετανία θα κοιτάξουν τι μεταλλαγμένα στελέχη έχει ένας προορισμός, γιατί δεν θέλουν να επιστρέψει ο Άγγλος στη χώρα του μεταφέροντας ένα άλλο στέλεχος.

Μέχρι τώρα στην Κρήτη, εντοπίζουμε κατά βάση το βρετανικό στέλεχος και σε λίγες περιπτώσεις το στέλεχος της Νότιας Αφρικής. Αύριο δεν γνωρίζουμε ποιο άλλο στέλεχος μπορεί να εμφανιστεί.

Ερωτ.: Πότε χάσαμε “την μπάλα” εδώ στην Κρήτη, κατά τη γνώμη σας;

Απ.: Από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά, αυτό συνέβη. Άρχισε να εμφανίζεται το βρετανικό στέλεχος του ιού που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα.

Ερωτ.: Πώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι;

Απ.: Μάσκες θα φοράμε και το φετινό καλοκαίρι. Χρειάζεται προσοχή, αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης. Στα θετικά  φυσικά είναι οι εμβολιασμοί και τα τεστ. Αλλά τα τεστ δίνουν μια ψευδή αίσθηση ελευθερίας. Σήμερα το τεστ μπορεί να είναι αρνητικό και σε 72 ώρες μπορεί να έχουμε κολλήσει covid-19. Γενικά, χρειάζεται προσοχή, δεν θα ζήσουμε ένα “ελεύθερο” καλοκαίρι.

Ερωτ.: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες;

Απ.: Από τον Σεπτέμβρη και μετά εκτός αν επιταχυνθούν πάρα πολύ οι εμβολιασμοί, ώστε να το πετύχουμε νωρίτερα.