Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης
Ο κ. Γκίκας

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε εκθετική αύξηση στις εισαγωγές ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως τόνισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο μέσος όρος των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ  έχει μειωθεί στα 64 χρόνια. Εντούτοις, ο μέσος όρος των κρουσμάτων γενικά υπολογίζεται στα 42 χρόνια. Την τελευταία εβδομάδα, πάνω από 2.500 άνθρωποι άνω των 65 ετών μολύνθηκαν με κοροναϊό, κάτι που μεταφράζεται σε συνεχόμενη πίεση στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ήδη αποδίδουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και εξέφρασε την πρόβλεψη ότι σε μια εβδομάδα «θα μπορούμε να χαμογελάμε», καθώς αναμένεται μείωση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ και στους θανάτους.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στον τραγικό θάνατο δύο γιατρών, 42 και 52 ετών, από κοροναϊό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω της λοίμωξης».

Απαραίτητες οι μάσκες

Η καθηγήτρια επεσήμανε για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα για να ανακοπεί η πορεία του ιού. «Βλέπουμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης, γεγονός που μας βοηθά να πιστεύουμε πως θα αρχίσουμε να αίρουμε κάποιους περιορισμούς» είπε.

«Θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να δείξουμε άμεσα, σήμερα, τώρα, την απαραίτητη σύνεση και να τηρούμε σχολαστικά την καθολική χρήση της μάσκας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποξενωθούμε, να φοβόμαστε τον διπλανό μας» είπε η λοιμωξιολόγος.

Τα παιδιά και ο ιός

Μιλώντας για τα παιδιά, η κ. Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι το σχολείο δεν είναι χώρος υπερμετάδοσης, καθώς σύμφωνα με μελέτες μόνο 1 στα 4.000 παιδιά μεταδίδουν τον ιό στο περιβάλλον τους. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα παιδιά περνάνε τη λοίμωξη ηπιότερα ή ασυμπτωματικά. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, όσοι έχουν νοσήσει από άλλους κοροναϊούς έχουν ήδη κάποια αντισώματα στον SARS-CoV-2. Εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι τα αντισώματα αυτά εμποδίζουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Μάλιστα, ειδικά στα παιδιά, τα αντισώματα είναι αυξημένα. Ωστόσο, όπως εξήγησε, το κλείσιμο των σχολείων ήταν μονόδρομος, παρά το γεγονός ότι τα σχολεία θεωρούνται ασφαλής χώρος. Αυτό συνέβη λόγω της κινητικότητα του πληθυσμού που συνδέεται με το σχολείο: δηλαδή τη μεταφορά των παιδιών από και προς στο σχολείο, τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών, τις υπηρεσίες τροφοδοσίας και καθαριότητας και την κινητικότητα των εργαζόμενων γονέων.

«Βλέπει» αύξηση κρουσμάτων

«Πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα τις επόμενες επτά με δέκα μέρες», είπε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης στην συμπρωτεύουσα, ξεκαθαρίζοντας πως «στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παρέκκλιση από τα μέτρα».

Σύμφωνα, δε, με τα λεγόμενά του η Θεσσαλονίκη έχει πενταπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με την Αττική.

Μάλιστα, εξηγώντας περαιτέρω, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως αν η Αθήνα είχε περιέλθει στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης, τότε τα κρούσματα θα ξεπερνούσαν τις 2.000 καθημερινά. «Με 55 εκατομμύρια διαγνώσεις η πανδημία του covid19 ενισχύεται σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι «περισσότερες από 650 χιλιάδες διαγνώσεις καταγράφονται πλέον ανά ημέρα σε παγκόσμια κλίμακα». «Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας» υπογράμμισε «κατέληξαν περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι σε μία ημέρα».

«Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται δυναμικά έχοντας ξεπεράσει τις 14 εκατομμύρια διαγνώσεις με το αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα των 200 χιλιάδων ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες ανά ημέρα» τόνισε.

Σε ερώτηση προς τον κ. Μαγιορκίνη για την απαγόρευση συναθροίσεων περισσοτέρων από τεσσάρων ατόμων και το κατά πόσο το εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, ο καθηγητής απάντησε ότι «η επιτροπή έχει ζητήσει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, όλα τα άλλα είναι αποφάσεις της πολιτείας».