ΠΑΓΝΗ

Σκληρή στάση φαίνεται να κρατήσει η πλευρά της ΔΕΥΑΗ απέναντι στις έντονες αντιδράσεις της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, που ευθέως έχει ξεκαθαρίσει ότι οδηγείται σε εκτροπή του προϋπολογισμού, μετά το διπλασιασμό του κόστους της ύδρευσης.

Όπως προκύπτει, τα σχέδια της διοίκησης της δημοτικής επιχείρησης προβλέπουν ότι, εάν δεν αρχίσει άμεσα η πληρωμή έστω μέρους της οφειλής, να προχωρήσει η βεβαίωση του χρέους στην Εφορία και η δέσμευση του ΑΦΜ, που αναμένεται να προκαλέσει ασφυκτική λειτουργική εμπλοκή στο νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης με δηλώσει του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι σχεδιάζει να έρθει σε επαφή με το διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ.Χαλκιαδάκη, στον οποίο θα εκθέσει τα δεδομένα που υπάρχουν, εκθέτοντας την άποψη του για τη ρεαλιστική διαχείριση της κατάστασης.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αλλαγής στης κοστολόγησης του νερού που θα  εφαρμοστεί στο ακέραιο. Ειδικότερα για τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ το όλο πρόβλημα που έχει ανακύψει, συνδέεται με το γεγονός ότι εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον δεν είχε γίνει καμία αύξηση της χρέωσης του νερού σε αυτή την κατηγορία των καταναλωτών, όπως είναι τα νοσοκομεία.

Έτσι όταν εκδόθηκε η ΚΥΑ που προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα στη διαχείριση του νερού, δηλαδή να υπάρχει απόλυτη συνάρτηση του κόστους διαχείρισης, με τις χρεώσεις στους καταναλωτές η ΔΕΥΑΗ αναμόρφωσε βάση μιας συγκεκριμένης οικονομικής έκθεσης τα τιμολόγια της. Με αυτό τον τρόπο εκτοξεύθηκαν κατακόρυφα οι χρεώσεις των τιμολογίων της ΔΕΥΑΗ.

Όπως έχει γράψει η «Π» ο τετράμηνος λογαριασμός νερού του ΠΑΓΝΗ,  χρεώνει στο νοσοκομείο να πληρώσει 223.601 ευρώ για το διάστημα από 10-1-20 μέχρι 27-4-20. Ο κ. Βουρεξάκης με δηλώσεις του στην «Π» ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αλλάξει το κοστολόγιο χρέωσης του νερού, κάτι που ωστόσο άφησε ανοικτό ότι μπορεί να συμβεί την επόμενη χρονιά. Ο ίδιος εξηγεί  ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι που δεν μπορεί να κάνει βήμα πίσω σε σχέση με το ύψος των χρεώσεων.

Ο πρώτος είναι ότι το κοστολόγιο της χρέωσης του νερού διαμορφώθηκε με βάση την ΚΥΑ και είναι προσαρμοσμένο στη νομοθεσία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΗ, βρίσκεται σε αφόρητη οικονομική ένδεια, καθώς έχει βαριά χρέη στην πλάτη της, τόσο από τον ΟΑΚ (φράγμα Αποσελέμη) όσο και από τη ΔΕΗ, και από τραπεζικές οφειλές, που αντιμετωπίζει τεράστια δυσκολία να εξυπηρετήσει.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει γράψει η «Π» με επίσημα έγγραφα της η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ εκφράζει τη δυσφορία της για το διπλασιασμό του κόστους της ύδρευσης την οποία καλείται να πληρώσει σε μια περίοδο βαριάς υγειονομικής κρίσης, ξεκαθαρίζοντας ότι οδηγεί στην εκτροπή του προϋπολογισμού του νοσοκομείου(!)

Σε έγγραφο της διοίκησης του νοσοκομείου τονίζεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με την  υπέρμετρη αύξηση του λογαριασμού, που  είναι αποτέλεσμα της αύξησης της χρέωσης κατά 143%. «Η τιμή ανά μονάδα κυβικού από 0,74 ευρώ μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2019 εκτοξεύθηκε σε 1,80 ευρώ στους δύο τελευταίους λογαριασμούς ήτοι αύξηση 143% συν 50% για τα τέλη αποχέτευσης».

Το νοσοκομείο τονίζει ότι « εξοφλούσε πάντα εμπρόθεσμα όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΗ χωρίς καμία καθυστέρηση αντιλαμβανόμενο της ανταποδοτικές υπηρεσίες της που παρέχει η δημοτική επιχείρηση προς τους πολίτες για το δημόσιο αγαθό του νερού. Ωστόσο ο διπλασιασμός του κόστους ύδρευσης και αποχέτευσης σε μια χρονιά που η χώρα βιώνει τέτοια υγειονομική κρίση η μεγαλύτερη αύξηση της δαπάνης του νερού οδηγεί στην εκτροπή του προϋπολογισμού καθώς δεν υπάρχει επάρκεια πιστώσεων για το 2020.

Η διοίκηση του νοσοκομείου ζητά τη χρέωση της μονάδας του κυβικού στα προηγούμενη επίπεδα 0,74 ευρώ το κυβικό καθώς επίσης και την απαλλαγή των πάγιων τελών για την αποχέτευση καθώς το νοσοκομείο επιβαρύνεται με το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του βιολογικού που λειτουργεί στο χώρο του».