Τα μωρά με αλλεργία στα φιστίκια θα έχουν πλέον πρόσβαση σε θεραπεία που θα αλλάξει τη ζωή τους σε νοσοκομεία σε όλη την Αυστραλία, στο πλαίσιο ενός παγκοσμίως πρώτου προγράμματος που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ανοχής στην αλλεργία στα φιστίκια.
Είναι η πρώτη φορά που ένα εθνικό πρόγραμμα ανοσοθεραπείας από το στόμα με φιστίκια εισάγεται στη γενική περίθαλψη οπουδήποτε στον κόσμο, σύμφωνα με τη συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αριστείας για την Αλλεργία της Αυστραλίας (NACE) και του Ινστιτούτου Έρευνας για τα Παιδιά Murdoch (MCRI).
Το πρόγραμμα ADAPT OIT είναι διαθέσιμο σε βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών που έχουν διαγνωστεί με αλλεργία στα φιστίκια και βρίσκονται υπό τη φροντίδα ειδικού αλλεργιολόγου σε ένα από τα 10 συμμετέχοντα παιδιατρικά νοσοκομεία σε πέντε πολιτείες.
Η θεραπεία, η οποία θα είναι δωρεάν για όσους κριθούν επιλέξιμοι, θα συνίσταται στο να λαμβάνουν οι ασθενείς «μια προσεκτικά σχεδιασμένη ημερήσια δόση σκόνης φυστικιών, που λαμβάνεται στο σπίτι, για δύο χρόνια», σύμφωνα με ανακοίνωση του MCRI.
Ο γενικός στόχος είναι να μετατραπεί η προσέγγιση της αλλεργίας από την αυστηρή αποφυγή των φιστικιών στην ασφαλή δημιουργία ανοχής και να επιτευχθεί, ελπίζουμε, ύφεση.
«Τελικά, θέλουμε να αλλάξουμε την πορεία της αλλεργικής νόσου στην Αυστραλία, ώστε περισσότερα παιδιά να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς τον κίνδυνο μιας δυνητικά απειλητικής για τη ζωή αντίδρασης στα φιστίκια», δήλωσε στην ανακοίνωση η καθηγήτρια Kirsten Perrett, διευθύντρια της NACE και επικεφαλής της αλλεργίας του πληθυσμού στο MCRI.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ως «πραγματικά συναρπαστικό».
«Στα μωρά ηλικίας κάτω των 12 μηνών που έχουν διάγνωση αλλεργίας στα φιστίκια θα προσφέρεται το πρόγραμμα θεραπείας ως ένα νέο τυποποιημένο μοντέλο περίθαλψης σε αυτά τα 10 παιδιατρικά νοσοκομεία και θα είναι δωρεάν, κάτι που είναι πραγματικά απίστευτο». Πρόκειται για δημόσια νοσοκομεία στην Αυστραλία.
Ο Perrett αναμένει ότι η ζήτηση θα είναι μεγάλη.
«Η Αυστραλία είναι η πρωτεύουσα των αλλεργιών στον κόσμο και έχουμε 5 εκατομμύρια ανθρώπους με αλλεργικές ασθένειες και η αλλεργία στα φυστίκια επηρεάζει περίπου το 3% των παιδιών ηλικίας 12 μηνών στην Αυστραλία. Έτσι, προφανώς υπάρχουν πολλά παιδιά που μπορεί να είναι επιλέξιμα και αναμένουμε ότι θα υπάρξουν εκατοντάδες μωρά που θα λάβουν θεραπεία στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος τα πρώτα δύο χρόνια».
Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, θα αξιολογηθεί από τη NACE με την ελπίδα να επεκταθεί σε περισσότερα νοσοκομεία και κλινικές αλλεργιών, εάν αποδειχθεί επιτυχές. Τελικά, θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμη και σε μεγαλύτερα παιδιά, αλλά προς το παρόν η εστίαση είναι στα βρέφη, δήλωσε ο Perrett.
«Δουλεύουμε με παιδιά που έχουν αλλεργία στα φιστίκια εξετάζοντας πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε το ανοσοποιητικό τους σύστημα, ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύπλαστο σε νεαρή ηλικία, και αυτό δείχνουν τα στοιχεία: ότι τα μικρότερα παιδιά ανταποκρίνονται πολύ καλά σε αυτή την προσέγγιση ανοσοθεραπείας από το στόμα, έχοντας και καλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο κίνδυνο αντιδράσεων».
Η οικογένεια του Hunter Chatwin ελπίζει ότι η θεραπεία μπορεί να τον βοηθήσει, αφού η πρώτη του γεύση φυστικοβούτυρου προκάλεσε αλλεργική αντίδραση σε ηλικία έξι μηνών.
Τώρα, τρεις μήνες αργότερα, έχει παραπεμφθεί στο πρόγραμμα ADAPT OIT στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης.
«Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα για να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις πιθανότητές του να μπορεί να τρώει φιστίκια με ασφάλεια στο μέλλον», δήλωσε η μητέρα του Kirsten στην ανακοίνωση του MCRI.
«Πολλές οικογένειες προσπαθούν απεγνωσμένα να προστατεύσουν τα παιδιά τους από αλλεργικές αντιδράσεις και αναφυλαξία. Ορισμένοι ταξιδεύουν σε άλλα κράτη ή ακόμη και στο εξωτερικό για να λάβουν θεραπεία με OIT σε ιδιωτικές κλινικές, οπότε η δωρεάν διάθεση αυτού του προγράμματος στα δημόσια νοσοκομεία αλλάζει τα δεδομένα». Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση.
Ο Adam Fox είναι καθηγητής παιδιατρικής αλλεργίας και πρόεδρος της Εθνικής Ομάδας Στρατηγικής Αλλεργίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει περάσει πολλά χρόνια φροντίζοντας ασθενείς με αλλεργία στα φιστίκια και δημοσιεύει τακτικά υλικό σχετικά με την αλλεργία στα φιστίκια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Χαιρέτισε την ανακάλυψη στην Αυστραλία και δήλωσε στο CNN: «Πρόκειται για μια πραγματικά συναρπαστική πρωτοβουλία και ολόκληρος ο κόσμος των αλλεργιών θα παρακολουθεί στενά το αποτέλεσμα».
Ο Fox πρόσθεσε: «Εάν ακολουθηθεί μια μεγάλης κλίμακας προσέγγιση δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος με έγκαιρη και επιθετική παρέμβαση, υπάρχει πραγματική πιθανότητα να αντιστραφεί το ανεπιθύμητο ρεκόρ της Αυστραλίας που έχει τα υψηλότερα ποσοστά αλλεργίας στα φιστίκια στον κόσμο».
Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν επίσης ένα αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η αλλεργία στα φιστίκια εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 2% των παιδιών, ή σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Τα φιστίκια συγκαταλέγονται στους τύπους τροφίμων που μπορούν να προκαλέσουν τις πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου μιας απειλητικής για τη ζωή αντίδρασης που ονομάζεται αναφυλαξία.
Νωρίτερα φέτος, μια μελέτη από ειδικούς στο Λονδίνο αποκάλυψε ότι η σίτιση των παιδιών με ήπιο φυστικοβούτυρο κατά τη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αλλεργίας στα φυστίκια ακόμη και χρόνια αργότερα.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό NEJM Evidence τον Μάιο έδειξε ότι, σε σύγκριση με την αποφυγή των φιστικιών, η κατανάλωση που αρχίζει νωρίς στη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των πέντε ετών περίπου, συνδέεται με 71% μείωση του ποσοστού αλλεργίας στα φιστίκια μεταξύ των εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από το 2000, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνέστησε την καθυστέρηση της εισαγωγής των φιστικιών μέχρι την ηλικία των 3 ετών, αλλά τερμάτισε τη σύσταση αυτή το 2008.
Περίπου μια δεκαετία αργότερα, το 2019, η AAP επικαιροποίησε τις οδηγίες της για να αναφέρει ότι η καθυστέρηση της εισαγωγής αλλεργιογόνων τροφίμων δεν προλαμβάνει τη νόσο και ότι «υπάρχουν πλέον στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πρώιμη εισαγωγή των φιστικιών μπορεί να προλάβει την αλλεργία στα φιστίκια».