Την τελευταία 5ετία στην Γαστρεντερολογική Κλινική του Βενιζελείου έγιναν 30.000 κολονοσκοπήσεις και διαγνώστηκαν 212 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου και 3.000 πολύποδες.
Την ίδια περίοδο, διαγνώστηκαν 23 περιπτώσεις καρκίνων στομάχου.
Αυτό το παράδειγμα έφερε ο συντονιστής διευθυντής της Κλινικής Γρηγόρης Πασπάτης για να δώσει μια εικόνα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που δείχνει να έχει ανοδική πορεία σε νεότερες ηλικίες στην Κρήτη.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑγκαλιάΖω» και σύμφωνα με τον κ. Πασπάτη, στο 70% των περιπτώσεων πρόκειται για καρκίνο ιδιοπαθή, βρίσκεται δηλαδή στο DNA των ασθενών, ενώ υπάρχει και το κληρονομικό υπόβαθρο.
Γενετικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή του.
* Ασθενείς που έχουν ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου παχέος εντέρου και άτομα με μακροχρόνια ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn.
* Άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου (παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων ή μεταλλάξεων).
* Περιβαντολογικοί παράγοντες που θεωρείται ότι συμβάλλουν
- Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος (περισσότερες από 3-4 φορές την εβδομάδα) και ζωικού λίπους.
- Κάπνισμα
- Παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης
- Αλκοόλ.
Τα συμπτώματα, αν υπάρχουν, σχετίζονται με τη θέση του όγκου στο έντερο, το μέγεθός του και το βαθμό της αλλοίωσης που έχει προκαλέσει. Αυτά μπορεί να είναι απόφραξη του εντέρου κυρίως στην αριστερή πλευρά του όπου ο αυλός του είναι και πιο στενός. Έτσι προκαλείται εμφάνιση επίμονης δυσκοιλιότητας ή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου.
Όσοι έχουν κληρονομικό ιστορικό πρέπει να αρχίσουν σε νεαρή ηλικία τις προληπτικές εξετάσεις.
Εάν για παράδειγμα ένας από τους γονείς τους νόσησε σε ηλικία 50 ετών, εκείνοι πρέπει να κάνουν την πρώτη τους εξέταση 20 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή σε ηλικία 30 ετών και να ακολουθήσουν στη συνέχεια τις οδηγίες του γιατρού τους.
Ωστόσο, ο γενικός πληθυσμός πρέπει να κάνει την πρώτη του εξέταση στα 50 χρόνια.
Στο ερώτημα με τι συχνότητα πρέπει να γίνονται εξετάσεις, εάν ο εξεταζόμενος δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα είπε: “Κάθε 10 χρόνια. Δεν είναι μια εξέταση που χρειάζεται να επαναλαμβάνεται συνεχώς”.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίζονται σε ηλικίες άνω των 60.
Υπάρχουν και ασθενείς 35-40 ετών, αλλά πρόκειται για λίγες περιπτώσεις.
Ο γαστρεντερολόγος τονίζει μιλώντας στην «Π» ότι πολύ συχνά ο καρκίνος αυτός δεν έχει καθόλου συμπτώματα και επισημαίνει ότι για αυτό το λόγο έχουν μεγάλη σημασία οι προληπτικές εξετάσεις, καθώς σε πρώιμο στάδιο είναι πλήρως ιάσιμος.
Εκεί όμως βρίσκεται και η δυσκολία αφού το να κλείσεις ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο έχει πολύμηνη αναμονή, ενώ το κόστος της εξέτασης ιδιωτικά κυμαίνεται μεταξύ 300-350 ευρώ.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι οι εντερικοί κολικοί, κόκκινο ανοικτό αίμα στις κενώσεις, απώλεια βάρους, αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει τελείως μετά την κένωση.