Η «καρδιά» του συστήματος μεταμοσχεύσεων χτυπούσε στη διάρκεια της νύχτας στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, στο πλαίσιο μίας πρωτοφανούς κινητοποίησης που αφορά τη διαδικασία ταυτόχρονης δωρεάς οργάνων από αποβιώσαντες δότες στο ίδιο νοσοκομείο.
Μία γιγαντιαία επιχείρηση με τη συμμετοχή πολλαπλών μεταμοσχευτικών ομάδων από Ελλάδα και εξωτερικό. Ένα νοσοκομείο σε κατάσταση συναγερμού. Άνοιγμα χειρουργείων, προσωπικό επί ποδός. Ένας αγώνας ζωής μέσα από τον θάνατο δύο αλλοδαπών γυναικών, οι οποίες υπέστησαν εγκεφαλικά επεισόδια ενώ βρίσκονταν για διακοπές στην Κρήτη.
Με σεβασμό στο πένθος των δύο οικογενειών αλλά και βαθύτατη εκτίμηση στη γενναία απόφασή τους, δεκάδες γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων ξεπέρασαν εαυτούς για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το ιερό δώρο που πρόσφεραν οι δύο γυναίκες σε δεκάδες ασθενείς-λήπτες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ένας πραγματικός άθλος σε ένα σύστημα υγείας που σχοινοβατεί από εντατικολόγους, χειρουργούς, αναισθησιολόγους, συντονιστές μεταμοσχεύσεων και νοσηλευτές. Όλοι ενωμένοι σαν μία γροθιά, απόλυτα συντονισμένοι και αποφασισμένοι να επιτύχει αυτό το τιτάνιο εγχείρημα πανευρωπαϊκού χαρακτήρα. Μία μάχη με τον χρόνο και την κόπωση.
Επί ποδός βρισκόταν και ο μηχανισμός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, λόγω της συνεχούς κίνησης των ομάδων των γιατρών για τη μεταφορά των μοσχευμάτων.
Αφού οι γιατροί ενημέρωσαν τους οικείους των δύο γυναικών ότι η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη και ότι επί της ουσίας έχει επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατός τους, οι τελευταίοι συναίνεσαν στη δωρεάν των οργάνων τους, κάνοντας την υπέρβαση. Με αλτρουισμό και βαθιά συναίσθηση και αγάπη για τον συνάνθρωπο.
Να σημειωθεί ότι ένα ανάλογο ιατρικό θαύμα συντονισμού και υψηλής ευθύνης, από το οποίο εξαρτώνται οι ζωές δεκάδων συνανθρώπων μας, συντελέστηκε το 2016 στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου είχαμε για πρώτη φορά στα μεταμοσχευτικά χρονικά της χώρας μας ταυτόχρονη λήψη οργάνων από δύο δότες του ίδιου νοσοκομείου.
Μεταμοσχευτικές ομάδες από Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία παρέλαβαν τα όργανα που έδωσαν ζωή σε 11 ασθενείς. Και αυτό χάρη στη γενναιότητα ψυχής των τραγικών συγγενών ενός 51χρονου και μίας 58χρονης.