Μια ομάδα Καναδών γιατρών, μεταξύ αυτών και ψυχιάτρων, έχει αρχίσει να συνταγογραφεί επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί τέχνης για να βοηθήσει τους ασθενείς που υποφέρουν από μια σειρά ασθενειών να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία τους.
Το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει γιατρούς και ψυχιάτρους που θα μπορούν να συνταγογραφήσουν έως και 50 επισκέψεις στο MMFA κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, με κάθε συνταγή να ισχύει για δύο ενηλίκους και δύο ανήλικους.
Μέχρι στιγμής 100 γιατροί έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στη διάρκεια ενός έτους, δήλωσε στην εφημερίδα AFP η Nicole Parent, επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου.
Οι αριθμοί των συμμετοχών των γιατρών παρέχουν την απόδειξη ότι οι γιατροί διαθέτουν ευαισθησία και ανοικτό πνεύμα σε εναλλακτικές προσεγγίσεις, ανέφερε η Parent, αναφέροντας τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της τέχνης στην υγεία.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Psychologynew.gr, τα οφέλη αυτής της συμπληρωματικής «θεραπείας» είναι παρόμοια με εκείνα που μπορούν να λάβουν οι ασθενείς από τη σωματική άσκηση, προκαλώντας την έκκριση παρόμοιου επιπέδου «θετικών» ορμονών καλής διάθεσης και μπορούν να είναι βοηθητικά σχεδόν στα πάντα, από τον χρόνιο πόνο έως την κατάθλιψη και το άγχος.
Το πιλοτικό πρόγραμμα θα επιτρέψει στους διοργανωτές να συλλέγουν δεδομένα και να αναλύουν τα αποτελέσματα, επιτρέποντας την ανάπτυξη πρωτοκόλλου για την ταυτοποίηση των ασθενών.
Η Parent ελπίζει ότι και άλλα μουσεία στον Καναδά θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του MMFA, το οποίο από το 2016 έχει καλλιεργήσει την τεχνογνωσία στην τέχνη της θεραπείας για άτομα με ποικίλες ασθένειες υγείας.
“Είμαι πεπεισμένη ότι στον 21ο αιώνα, ο πολιτισμός θα είναι αυτό που ήταν η σωματική δραστηριότητα για την υγεία τον 20ό αιώνα”, δήλωσε η διευθύντρια του MMFA Nathalie Bondil. Οι πολιτισμικές εμπειρίες θα ωφελήσουν την υγεία και την ευεξία, με τον ίδιο τρόπο που η ενασχόληση με τον αθλητισμό συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση, ανέφερε η Bondil.