γιατρός

Πανελλαδικές εξετάσεις στην Αττική θα δίνουν στο εξής οι γιατροί από την Κρήτη που θέλουν να πάρουν ειδικότητα.

Μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ έγινε πλέον νόμος του κράτους η τροπολογία που προβλέπει πανελλήνιες και βαθμολόγηση για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας. Οι γιατροί πάντως του ΕΣΥ καλούν σε “γενικό ξεσηκωμό” καλώντας τις τοπικές ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών και ειδικευόμενων να λάβουν σχετικές αποφάσεις.

“Ας μας εξηγήσουν γιατί ήταν κακό το προηγούμενο σύστημα για να πάρεις ειδικότητα και γιατί δεν προβλέπεται βαθμολογία και όχι καλώς και λίαν καλώς” σημείωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του Ηρακλείου Γιώργος Κωστάκης επισημαίνοντας ότι το νέο σύστημα είναι συγκεντρωτικό με κατεύθυνση προς το κέντρο.

“Ναι στις πανεθνικές εξετάσεις αλλά μόνο αν είναι γραπτές και όχι προφορικές” σημείωσε ο συντονιστής διευθυντής του Βενιζελείου Γρηγόρης Πασπάτης. Ο ίδιος εξήγησε ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου, και στην Αμερική, οι εξετάσεις είναι πανεθνικές και μόνο γραπτές.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι εξετάσεις για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας θα γίνονται τέσσερις φορές τον χρόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχουν τα αντίστοιχα εξεταστικά κέντρα.

Οι υποψήφιοι για την ειδικότητα γιατροί θα κατανέμονται στις δύο περιοχές ανάλογα με το νοσοκομείο όπου ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους. Συγκεκριμένα, οι γιατροί από τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά θα εξετάζονται στην Αττική. Οι γιατροί από τις άλλες περιοχές της χώρας θα εξετάζονται στη Θεσσαλονίκη.

Η εξεταστική επιτροπή θα έχει μονοετή θητεία και θα αποτελείται από ένα μέλος ΔΕΠ και τον αναπληρωτή του και δύο συντονιστές διευθυντές ΕΣΥ, γιατροί της ειδικότητας στην οποία θα καλούνται να εξεταστούν οι υποψήφιοι και απασχολούμενοι σε νοσοκομείο που δίνει μερικώς ή πλήρως την ειδικότητα.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι γραπτές και προφορικές. Η συμμετοχή στις προφορικές προϋποθέτει την προαγωγή στις γραπτές, με βαθμό τουλάχιστον 5, στην κλίμακα 0-10.

Οι υποψήφιοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο 20 ημέρες πριν από τις καθορισμένες καθε τρίμηνο εξετάσεις. Και όσοι ειδικεύτηκαν σε νοσοκομεία εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα λαμβάνουν επίδομα από τα νοσοκομεία ύψους 150 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων τους αναφορικά με τις εξετάσεις ειδικότητας.

Γιατί αντιδρά η ΟΕΝΓΕ

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση «χωρίζει τους γιατρούς σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, ώστε όλοι οι γιατροί να είναι άριστοι».

Οι εκπρόσωποι των γιατρών, μάλιστα, αναφέρουν πως σε σχετικές συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις οτι οι γιατροί θα ερωτηθούν πριν τη νομοθέτηση, κάτι το οποίο ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Η ΟΕΝΓΕ κατηγορεί την κυβέρνηση οτι «προωθεί αλλαγές με στόχο την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ και τη δημιουργία  φθηνού ιατρικού δυναμικού με περιορισμένες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη και λιγότερα δικαιώματα».

Προειδοποιεί δε με μαζικές κινητοποιήσεις.