Σε κλοιό ιώσεων βρίσκεται η χώρα τον τελευταίο καιρό με την πρώτη καμπή αυτού του μεγάλου κύματος να μην αναμένεται νωρίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου και τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς.
Το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επιβάρυνε περισσότερο την κατάσταση, με τη γρίπη Α (Η1Ν1), πλέον, να σαρώνει στον μαθητικό πληθυσμό και να μεταφέρεται και στους ενήλικες. Ταυτόχρονα με τη γρίπη, ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη αυτή τη στιγμή νοσούν από λοιμώξεις του αναπνευστικού και κυρίως από γρίπη, περί τους 800.000 έως 1.2 εκατομμύρια Έλληνες. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο καθηγητής ανέφερε: «Η γρίπη οδηγεί την κούρσα, η οποία είναι στην κορύφωσή της. Μετά τις 15 Φεβρουαρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση στα κρούσματα». Επεσήμανε ωστόσο ότι «εντωμεταξύ θα δούμε αύξηση των άλλων ιών, οι οποίοι όμως δεν είναι ικανοί να δώσουν πανδημικούς χαρακτήρες και θα έχουμε και τον κορωνοϊό να μας ”γρατζουνάει” λιγάκι».
Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων που νοσούν με γρίπη είναι πολύ ήπια, με τους περισσότερους να συνεχίζουν να εργάζονται αλλά να ταλαιπωρούνται από βήχα, πονόλαιμο, καταρροή.
Στα επείγοντα κυρίως όσοι δεν εμβολιάζονται
«Ο εμβολιασμός στους άνω των 65 και άνω των 70 έχει πάει καλούτσικα αλλά όχι όσο θα θέλαμε και για αυτό οι άνθρωποι δεν έρχονται τόσο πολύ στα επείγοντα. Οι άνθρωποι που έρχονται στα επείγοντα είναι μεταξύ 15 και 55, ακριβώς οι ηλικίες που δεν εμβολιάστηκαν και δεν εμβολιάζονται κατά κανόνα».
Οσον αφορά τις κύριες παθήσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή, σημείωσε: «Το βασικό είναι η γρίπη, το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 το οποίο έχει χαρακτήρες υψηλής μεταδοτικότητας και βαριάς διαδρομής, με συμπτώματα που ταλαιπωρούν αρκετά. Αλλά πιστεύω πως δεν θα μας βάλει σε πολλούς μπελάδες γιατί το ‘αναγνωρίζει’ το ανοσοποιητικό».