“Γιατί δεν ήρθες στο ιδιωτικό μου ιατρείο; Η επίσκεψη θα σου στοίχιζε λιγότερο”. Αυτή η φράση πανεπιστημιακού γιατρού σε ασθενή την οποία εξέταζε στο απογευματινό ιατρείο του νοσοκομείου ήταν η αιτία της καταγγελίας που έγινε σε βάρος του και είναι υπό διερεύνηση από τη διοίκηση ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου.
“Δεν μπορείς να εξετάζεις ασθενή στο νοσοκομείο και να τους λες “γιατί ήρθες εδώ, πάρε την κάρτα τού ιατρείου μου”. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και ασφαλώς είναι υπό διερεύνηση” είπε στην “Π” ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος.
“Φακελάκια υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν τα καταγγέλλουν”
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν καταγγελίες στα νοσοκομεία για χρηματισμό γιατρών, ο ίδιος είπε: “Δυστυχώς όχι και λέω δυστυχώς γιατί τα “φακελάκια” δεν πιστεύω βέβαια ότι έχουν σταματήσει να υπάρχουν αλλά ο κόσμος φοβάται να μπει στη διαδικασία μιας καταγγελίας”.
Από την πλευρά του ο αναπλ. διοικητής του Βενιζελείου Γιώργος Μοσχοβάκης σημείωσε: “Εχουμε αναφορές και υπαινιγμούς από πολίτες για “φακελάκια” και όταν τους προτρέπουμε να κάνουν καταγγελία λένε “ναι, θα το κάνω”, αλλά τελικά δεν κάνουν τίποτα”.
Στο ερώτημα ποιες ειδικότητες αφορούν αυτές οι αναφορές είπε: “τις χειρουργικές”.
Τον Μάιο, με αφορμή ημερίδα της ΔΥΠΕ Κρήτης για το “φακελάκι”, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, είπε σε συνέντευξή του στην “Π”:
“Το φακελάκι συνεχίζει να υπάρχει στην ίδια έκταση που υπήρχε πάντα, τα ποσά ίσως έχουν μειωθεί λόγω της κρίσης. Προφανώς υπάρχει και στα νοσοκομεία της Κρήτης. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος δεν μιλάει. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτή την κουλτούρα, να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα υγείας, να αυστηροποιήσουμε τον νόμο και να πούμε στον κόσμο ότι δεν είναι αποδεκτό πως δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη στον χρηματισμό των γιατρών”.
Μάλιστα χαρακτήρισε προκλητικό για την αξιοπρέπεια της κοινωνίας τον εκβιασμό που κάνουν γιατροί και στο ερώτημα της “Π” εάν είναι πολλοί απάντησε: “Αρκετοί εκβιάζουν”.
Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες των γιατρών για τις χαμηλές αμοιβές τους, ο υπουργός Υγείας σχολίασε “μα και στις εποχές που οι αμοιβές ήταν πολύ υψηλότερες πάλι υπήρχε το φακελάκι”.
Συλλήψεις γιατρών
Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή συνελήφθησαν δύο γιατροί για “φακελάκια”.
Ο ένας συνελήφθη σε νοσοκομείο της Αττικής και ο δεύτερος σε νοσοκομείο της βορείου Ελλάδας.
Η πρώτη σύλληψη έγινε στις 21 Δεκεμβρίου και αφορούσε 65χρονο γιατρό δημόσιου μαιευτηρίου της Αθήνας. Σύμφωνα με καταγγελία 35χρονης, ο γιατρός απαίτησε από την ίδια το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ για χειρουργική επέμβαση.
Οι αστυνομικοί προσημείωσαν το ποσό και το παρέδωσαν στην 35χρονη, η οποία σε προκαθορισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του 65χρονου, του το παρέδωσε μέσα σε φάκελο.
Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων επενέβησαν και συνέλαβαν τον 65χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε ο συγκεκριμένος φάκελος με προσημειωμένο χρηματικό ποσό 150 ευρώ, καθώς και τρεις επιπλέον φάκελοι που περιείχαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 1.750 ευρώ.
Δύο μέρες αργότερα συνελήφθη γιατρός δημόσιου νοσοκομείου της βόρειας Ελλάδας για δωροληψία μετά από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία απαίτησε χρηματικό ποσό για ιατρική πράξη. Κλιμάκιο αστυνομικών συνέλαβε τον γιατρό στο ιδιωτικό του ιατρείο, μετά την παραλαβή προσημειωμένου χρηματικού ποσού που βρέθηκε στην κατοχή του.
Στο 1,5 δισ. το ετήσιο κόστος
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, κάθε χρόνο οι πολίτες δαπανούν 1,5 δισ. για “φακελάκια”. Με βάση τις καταγγελίες στην ιστοσελίδα “έδωσα φακελάκι”, για επέμβαση καταρράκτη μπορεί να ζητηθούν 200 έως 400 ευρώ, για αφαίρεση σπίλου 100 ευρώ, αφαίρεση θυρεοειδούς 300 ευρώ, για νευροχειρουργική επέμβαση 2.500 ευρώ, για γενική χειρουργική επέμβαση 500 ευρώ, αφαίρεση κύστης ήπατος 1.500 ευρώ, για σπονδυλοδεσία 1.500 ευρώ, για αφαίρεση χολής 300 ευρώ και τοκετό 600 ευρώ.