Το Κέντρο Υγείας Ανωγείων είναι το πρώτο στην Ελλάδα που εξοπλίστηκε με φορητό υπερηχοτομογράφο καρδιάς.
“Με το μηχάνημα αυτό δίνετια η δυνατότητα να κάνουμε εξετάσεις εξ αποστάσεως και να γνωρίζουμε αν ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο ή όχι” είπε στην “Π” ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Λαϊκού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μερκούρης, ο οποίος προσφέρει αφιλοκερδώς τις ιατρικές υπηρεσίες του από το 2012 μέχρι σήμερα στους κατοίκους της περιοχής.
Για όγδοη χρονιά κάθε μήνα στα Ανώγεια
Επισκέπτεται τα Ανώγεια 1-2 φορές κάθε μήνα και έως τώρα έχει κάνει καρδιολογικές εξετάσεις σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους μεταξύ αυτών σε όλα τα παιδιά.
-Πρωτοποριακός εξοπλισμός και υπέρηχοι… εξ αποστάσεως
Ο φορητός υπερηχοτομογράφος καρδιάς αλλά και ένα σύγχρονο μηχάνημα σταθερού υπερηχογράφου αποτελούν δωρεά της Eurolife Ασφαλιστικής και στα τέλη του μήνα οργανώνεται εκδήλωση στον Δήμο Ανωγείων για την επίσημη παραλαβή τους.
Ο κ. Μερκούρης είπε στην “Π” ότι με τα δύο αυτά ιατρικά μηχανήματα διευκολύνεται πολύ περισσότερο η δουλειά του στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων που εξυπηρετεί περίπου 9.500 κατοίκους όχι μόνο από τα Ανώγεια, αλλά και τις Γωνιές, τα Σίσαρχα, τα Ζωνιανά, τα Λειβάδια, την Αξό, το Βενί, τον Άγιο Ιωάννη, την Κάλυβο, τον Καμαριώτη, το Καμαράκι, το Αηδονοχώρι.
Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου σε κάθε επίσκεψή του στα Ανώγεια εξετάζει περίπου 40 κατοίκους και όλοι στα χωριά πίνουν νερό στο όνομά του. Βέβαια, τα αισθήματα είναι αμοιβαία…
Ο κ. Μερκούρης είπε στην “Π”: “Η μητέρα μου είχε καταγωγή από τα Ανώγεια, αλλά δεν έζησε ποτέ εκεί, ζούσε στην Αθήνα και εγώ δεν είχα επαφή με το χωριό.
Μέσα σε ένα απόγευμα μετά από μια συνάντηση και μια συζήτηση με τον Βασίλη Σμπώκο, συμφωνήσαμε να πηγαίνω κάθε μήνα στα Ανώγεια εθελοντικά και να κάνω εξετάσεις στους κατοίκους της περιοχής με ένα παλιό μηχάνημα που υπάρχει διαθέσιμο.
Αυτό ήταν. Από τότε πηγαίνω συνεχώς μέxρι σήμερα και δεν έχω σκοπό να σταματήσω”.
Τόση αγάπη, ούτε η οικογένειά σου
Από πού πηγάζει αυτή η μεγάλη αγάπη για τα Ανώγεια και τους ανθρώπους τους ρωτήσαμε τον καρδιολόγο, ο οποίος μάς είπε: “Η αγάπη είναι αμοιβαία και αυτό που έχω να σας πω είναι πως η αγάπη του κόσμου είναι απίστευτη. Ούτε από την οικογένειά σου δεν εισπράττεις τόση αγάπη”.
Από τραπέζι σε τραπέζι
Τον πρώτο καιρό ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κ. Μερκούρης είναι σε ποιο σπίτι θα πάει για φαγητό, σε ποιες απ’ όλες τις προσκλήσεις θα ανταποκριθεί. “Υπήρχαν διαπληκτισμοί, διαμαρτυρίες, μεγάλο πρόβλημα, το οποίο το έλυσε η κ. Ρένα Ανδρεαδάκη, διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Ανωγείων, η γνωστή και ως “παπαδιά”, η οποία φρόντιζε τη διευθέτηση των προσκλήσεων.
¨Μου έχουν κάνει τουλάχιστον 70 τραπέζια” σχολίασε ο καρδιολόγος, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι την αγάπη των Ανωγειανών για το κρέας.
“Από το τραπέζι δεν λείπει βέβαια το κρέας ούτε τα μακαρόνια με ανθότυρο, το γαμοπίλαφο, οι πίτες, τα σαλατικά και μάλιστα σε τεράστιες ποσότητες, τις διπλές από όσες χρειαζόμαστε για να φάμε και να χορτάσουμε.
Αν δεν μείνουν τα μισά φαγητά στο τραπέζι, τότε δεν είναι καλό το τραπέζι, σύμφωνα με τους Ανωγειανούς” λέει ο γιατρός που κάθε μήνα δεν βλέπει την ώρα να επιστρέψει στα αγαπημένα του Ανώγεια.
Περί χοληστερίνης…
Τι γνώμη έχει ένας καρδιολόγος για την υπερκατανάλωση κρέατος στην περιοχή; “Πάντως δεν διαπιστώνω ιδιαίτερες διαφορές στη χοληστερίνη των Ανωγειανών” σημειώνει σχολιάζοντας: “Τις περισσότερες φορές ψήνουν το κρέας αντικριστό, που σημαίνει ότι το λίπος φεύγει, στραγγίζεται. Εντάξει, υπάρχει το παραπανίσιο αλάτι και τα τυριά, αλλά και πάλι δεν διαπιστώνω διαφορές στην υγεία των κατοίκων σε σύγκριση με κατοίκους άλλων περιοχών.
Η πρόληψη στη ζωή τους
“Το σημαντικό είναι” υπογράμμισε ο κ. Μερκούρης ότι “έχουμε εντάξει στη ζωή των κατοίκων τον προληπτικό ιατρικό έλεγχο και κυρίως στα παιδιά. Έχω εξετάσει όλα τα παιδιά από την ηλικία των 13-15 ετών και επανέρχονται μετά από λίγα χρόνια για προληπτικές εξετάσεις.
Αυτή είναι μια πολύ καλή αρχή, ένας στόχος που υλοποιείται με επιτυχία, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα” τονίζει ο γιατρός που φροντίζει τόσα χρόνια αφιλοκερδώς τους ανθρώπους των ορεινών αυτών απομακρυσμένων χωριών με όλη του την καρδιά!