Η πρώτη δωρεά αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών) έγινε στην Κρήτη από Κρητικό εθελοντή δότη.
Η συλλογή έγινε στην Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (όπου τα τελευταία 20 χρόνια γίνονται συλλογές αιμοποιητικών μοσχευμάτων από ασθενείς) και με τη συνεργασία της Αιμοδοσίας και της Μονάδας Αυτόλογης Μεταμόσχευσης της Αιματολογικής Κλινικής. Η διαδικασία διήρκεσε λίγες ώρες, ο δότης, ο οποίος δήλωσε ότι «ανέμενε την δωρεά με ευχάριστη αγωνία», είχε συμπαραστάτη τη σύζυγό του, με την οποία το απόγευμα απόλαυσε μια βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κλινικής, “η συλλογή μυελού των οστών από εθελοντές δότες είναι μια απλή και ασφαλής διαδικασία που δίνει κυριολεκτικά ευκαιρία ζωής σε κάποιους ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο δίκτυο μεμονωμένων εθελοντών ή εθελοντικών συλλόγων όπως και υπηρεσιών υγείας έχουν δραστηριοποιηθεί με ιδεώδες και όραμα την επάρκεια σε μυελικά μοσχεύματα για όλους τους ασθενείς. Έτσι στην χώρα μας ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού από κάποιες χιλιάδες που ήταν πριν 5 χρόνια σήμερα έχει ανέλθει σε εκατοντάδες χιλιάδες.
Η Κρήτη είναι πολύ ζωντανή σ’ αυτό, συμμετέχει ενεργά με εθελοντές δότες που ως τώρα μετακινούνταν στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά από εδώ και στο εξής τα πράγματα απλουστεύουν: οι Κρητικοί εθελοντές δότες μυελού των οστών θα μπορούν να χαρίζουν ζωή και στον τόπο τους”.
Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 150.000 εθελοντές δότες.
Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών αποτελεί κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας» για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. Για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση όμως πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος συμβατός δότης. Αρχικά αναζητάται στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά μόνο το 30% των ασθενών βρίσκει συμβατό δότη μέσα σε αυτό. Έτσι, το 70% των ασθενών που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση αναζητά έναν εθελοντή δότη από την Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών.