Γ. Ζαγανάς: Πως θα ζήσετε μια καλή ζωή  με τη νόσο του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια, εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει κυρίως την κίνηση.Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, προκαλείται από την προοδευτική καταστροφή νευρώνων στον εγκέφαλο, ιδίως σε μια περιοχή που ονομάζεται μέλαινα ουσία. Αυτά τα κύτταρα παράγουν μία ουσία που λέγεται ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που είναι απαραίτητος για την ομαλή κινητικότητα. Η αιτία της εκφύλισης αυτών των νευρικών κυττάρων δεν είναι πλήρως κατανοητή, αν και φαίνεται να εμπλέκονται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Τα συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο τρόμος (τρέμουλο), η δυσκαμψία, η βραδυκινησία και η αστάθεια στη βάδιση ή στη στάση. Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να εμφανιστούν επίσης δυσκολίες στην ομιλία και την κατάποση, αλλαγές στις λεπτές κινήσεις πχ. στην γραφή, κατάθλιψη ή άγχος, και διαταραχές στις νοητικές λειτουργίες.

Γιάννης Ζαγανάς

Υπάρχει θεραπεία;

Προς το παρόν,όπως σημειώνει ο νευρολόγος, δεν υπάρχει θεραπεία που να αναστρέφει τη νόσο, ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η φαρμακευτική αγωγή αφορά κυρίως στην αναπλήρωση της ντοπαμίνης που μειώνεται λόγω της καταστροφής των νευρώνων που την παράγουν. Τα τελευταία χρόνια, σε επιλεγμένες περιπτώσεις εφαρμόζεται μία χειρουργική επέμβαση διέγερσης περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την νόσο. Η φυσιοθεραπεία, η λογοθεραπεία και η ψυχολογική υποστήριξη βοηθούν επίσης σημαντικά.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πρόληψη

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της νόσου Parkinson με απόλυτη σιγουριά, καθώς δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία. Ωστόσο, ένας υγιεινός τρόπος ζωής με σωστή διατροφή, φυσική άσκηση, αποφυγή έκθεσης σε τοξικές ουσίες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Οι ηλικίες

Η νόσος εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών, αν και υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις εμφάνισης σε μικρότερη ηλικία. Η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες προσβάλλονται λίγο πιο συχνά από τις γυναίκες.

Για μια ποιοτική ζωή

«Στην Κρήτη ,αναφέρει ο γιατρός, δεν υπάρχουν ακριβή καταγεγραμμένα στοιχεία ανά νομό, αλλά υπάρχουν πολλοί ασθενείς υπό παρακολούθηση και υπάρχει αυξημένη ευαισθητοποίηση.

Με την κατάλληλη όμως παρακολούθηση, θεραπεία και υποστήριξη, οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν με καλή ποιότητα ζωής για πολλά χρόνια.»