«Με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.»
Αυτό επισημαίνουν οι Γεώργιος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας ΠΑΓΝΗ και ο Πέτρος Ιωάννου, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι γιατροί, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Ιατρικής Σχολής σε συνεργασία με την «Π» και το patris.gr. εξηγούν τι συμβαίνει με αυτό τον ίο :
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις τους « ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) είναι ένας ιός που ανακαλύφθηκε το 2001 και μπορεί να προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει νόσο του ανώτερου ή του κατώτερου αναπνευστικού σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά ειδικά σε μικρά παιδιά, ενήλικες μεγάλης ηλικίας, καθώς και σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ευρύτερη χρήση νέων διαγνωστικών τεχνικών έχει αυξήσει την ανίχνευση αυτού του ιού ως αιτίας λοίμωξης του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Δεδομένα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος επιτηρεί συστηματικά τον hMPV μαζί και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς σε 15 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα (συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΓΝΗ), δείχνουν πως η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στη χώρα μας το Φεβρουάριο του 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, ενώ παρατηρήθηκε αισθητή μείωση κατά τα τέλη Ιουνίου 2024. Αυτή τη στιγμή, η κυκλοφορία του ιού είναι πολύ χαμηλή.»
Τα κρούσματα στην Κίνα και η περίπτωση του Έλληνα ασθενή
Τονίζουν ότι : «το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας ανέφερε μια απότομη αύξηση στις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων από τον hMPV στη Βόρεια Κίνα από τον Δεκέμβριο του 2024.
Προ ημερών, ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για hMPV στη χώρα μας (μέσω μοριακής συνδρομικής διάγνωσης και αναμένεται η τελική επιβεβαίωση από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αποτελεί Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδος). Αν και ο ασθενής ανέφερε επαφή με συγγενή του που είχε προσφάτως ταξιδέψει στην Κίνα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα δεδομένα από την έως τώρα επιδημιολογική διερεύνηση δεν αποδεικνύουν συσχέτιση με τα κρούσματα που παρατηρούνται τελευταία στην Κίνα. Με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.
Σημειωτέων, ότι με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) θεωρεί ότι η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση στην Κίνα αντανακλά μια εποχική αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού που προκαλούνται από κοινά παθογόνα του αναπνευστικού και δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με λοίμωξη από τον hMPV περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, ρινική συμφόρηση και δύσπνοια. Η νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε βρογχίτιδα ή πνευμονία με παρόμοια συμπτώματα με άλλους ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Η εκτιμώμενη περίοδος επώασης είναι 3 έως 6 ημέρες ενώ η διάρκεια της νόσου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα, και είναι παρόμοια με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού που οφείλονται σε ιούς.
Μετάδοση
Ο hMPV πιθανότατα μεταδίδεται από ένα μολυσμένο άτομο σε άλλους μέσω εκκρίσεων από το βήχα και το φτέρνισμα, στενή προσωπική επαφή, όπως άγγιγμα ή χειραψία, ή αγγίζοντας αντικείμενα ή επιφάνειες που έχουν τους ιούς και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.
Εργαστηριακή Διάγνωση
Ο μεταπνευμονοϊός ανιχνεύεται μόνο σε εξειδικευμένα εργαστήρια με μοριακή μέθοδο. Δεν υπάρχει διαθέσιμο self-test ή rapid test όπως για τη γρίπη ή το COVID-19.
Πρόληψη
Η πρόληψη αποτελεί τον σημαντικότερο τρόπο για να μειωθεί η εξάπλωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος ώστε να αποτραπεί η νόσηση και οι επιπλοκές της. Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν το συχνό πλύσιμο χεριών, την αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο, την καθαριότητα των επιφανειών, και την παραμονή στο σπίτι για όσους έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Επιπλέον, παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται να αποφεύγεται η επαφή με ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα και οι ανοσοκατεσταλμένοι, η κάλυψη στόματος και μύτης επί βήχα ή φτερνίσματος, αποφυγή κοινής χρήσης ποτηριών και σκευών φαγητού με άλλους.
Αν και δεν υπάρχει στοχευμένη αγωγή που να είναι δραστική έναντι του πνευμονοϊού έως σήμερα, μπορεί να παρασχεθεί υποστηρικτική συμπτωματική θεραπεία στους νοσούντες.
Συστήνεται οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να αναζητούν ιατρική συμβουλή αν εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
Πηγές:
1) ΕΟΔΥ – https://eody.gov.gr/schetika-me-kroysma-anthropinoy-metapneymonoioy-hmpv/
2) ECDC – https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/increase-respiratory-infections-china
3) CDC – https://www.cdc.gov/human-metapneumovirus/about/index.html