Καθημερινά καταγράφονται κρούσματα κοροναϊού στην Κρήτη. «Ο ιός κυκλοφορεί ακόμη στην κοινότητα» επισημαίνουν οι Γεώργιος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας ΠΑΓΝΗ και ο Πέτρος Ιωάννου, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι γιατροί δίνουν χρήσιμες και απλές συμβουλές προστασίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Ιατρικής Σχολής σε συνεργασία με την «Π» και το patris.gr.
«Η πανδημία COVID-19, αν και έχει υποχωρήσει σε σχέση με τα πρώτα χρόνια, εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την παγκόσμια υγεία, ειδικά για τους πιο μεγάλους σε ηλικία συμπολίτες μας και εκείνους με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Παρότι τα μέτρα περιορισμού έχουν χαλαρώσει, ο ιός SARS-CoV-2 κυκλοφορεί στην κοινότητα, προκαλώντας καθημερινά νέα κρούσματα. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε προσεκτικοί και να ακολουθούμε συγκεκριμένες οδηγίες για να παραμένουμε ασφαλείς.
Μερικές απλές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθούμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο να νοσήσουμε αφορούν την υγιεινή των χεριών, καθώς το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διασποράς μικροβίων, την προαιρετική χρήση μάσκας σε χώρους με ιδιαίτερο συνωστισμό, και τον επαρκή αερισμό των κοινόχρηστων χώρων όπου υπάρχει συνωστισμός.
Επιπλέον, ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για την προστασία της υγείας μας και των αγαπημένων μας προσώπων από την COVID-19. Οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και οι ανοσοκατασταλμένοι, ενθαρρύνεται να εμβολιαστούν και να λάβουν τις ενισχυτικές δόσεις. Ο εμβολιασμός όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας, αλλά συμβάλλει και στη συλλογική ανοσία της κοινότητας.
Επιπλέον, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της COVID-19. Δεδομένου του ότι τα κοινά αντιβιοτικά δεν έχουν δράση στην COVID-19, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες με ειδικά αντιικά φάρμακα για τους ηλικιωμένους και πιο ευάλωτους ασθενείς, τα οποία, εφόσον χορηγηθούν έγκαιρα, μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της νόσου και τον κίνδυνο επιπλοκών και νοσηλείας. Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα COVID-19, όπως πυρετό, φαρυγγαλγία, και απώλεια γεύσης ή όσφρησης, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και αν βρεθείτε θετικοί σε τεστ για COVID-19, συζητήσετε για το ενδεχόμενο χορήγησης θεραπείας με ειδικά αντιιικά φάρμακα. Η χορήγηση των αντιικών πρέπει να γίνει τα τρία πρώτα 24ωρα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων και, βέβαια, όσο νωρίτερα (από το πρώτο 24ωρο) τόσο καλύτερα για την αποτελεσματικότητά της και την έκβαση της νόσου.»
Πηγές:
https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/