Το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ο καρκίνος εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως είναι ιάσιμος αλλά και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έγκριση θεραπευτικών εμβολίων, έστειλε μέσω του CNN Greece, ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, καθηγητής Ιατρικής, ερευνητής, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου καρκίνου των ΗΠΑ.
Με πολυετή γνώση και εμπειρία, ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής μάς στέλνει μήνυμα ελπίδας, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
«Υπάρχουν άνθρωποι πράγματι, που δεν θα συναντήσουν ποτέ τον καρκίνο στη ζωή τους, αρκεί να ακολουθήσουν βασικούς κανόνες, όπως προσυμπτωματικοί τακτικοί έλεγχοι, υγιεινή ζωή, αποφυγή αλκοόλ και καπνού, αποφυγή παχυσαρκίας που είναι εκλυτικός παράγοντας, διενέργεια εμβολίων στα θεραπευτικά πεδία που υπάρχουν» τονίζει ο καθηγητής.
Μάλιστα, αναφέρεται στα δύο βασικά εμβόλια που διαθέτει στη φαρέτρα της η επιστήμη, όπως αυτό κατά του ιού HPV και κατά του καρκίνου του ήπατος, ένα νόσημα από το οποίο κάποτε πέθαινε ο κόσμος».
«Είμαστε στη φάση που ο καρκίνος θα νικηθεί. Θα γίνει μία χρόνια πάθηση, ή μία πάθηση με πλήρη θεραπεία», τονίζει εμφατικά.
Βεβαίως αναφέρεται και στην αξία της πρόληψης και ειδικότερα στη μέγιστη σημασία που έχει για όλους μας, η υποδειγματική συνέπεια της διενέργειας των προσυμπτωματικών ελέγχων, όπως οι μαστογραφίες και το τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες αλλά και το τεστ για τον προστάτη για τους άνδρες.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου στον γενικό πληθυσμό μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και με δύο εκατομμύρια νέες διαγνώσεις για το 2024 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, σταδιακά φαίνεται να μετατρέπεται από μία δυσίατη νόσο σε χρόνια νόσο.
Ο καθηγητής Παυλάκης υπογραμμίζει ότι καθημερινά στις ΗΠΑ, πεθαίνουν από καρκίνο γύρω στα 1.500 άτομα, αριθμός αρκετά μεγάλος, ο οποίος μπορεί να ανασχεθεί. «Ο καρκίνος σκοτώνει πολύ περισσότερους από αυτούς που χρειάζεται να σκοτώσει», υποστηρίζει εμφατικά, προσθέτοντας ότι μπορούμε όλοι μας να κάνουμε πολλά πράγματα για να προφυλαχθούμε από τις επιδημίες που προκαλούν οι καρκίνοι.
Τονίζει ακόμη ότι ο καρκίνος αποτελεί ένα συνονθύλευμα 200 νοσημάτων, ότι είναι μία γενετική νόσος, αλλά ότι το 20% του καρκίνου είναι ιοί. Πολλές μορφές καρκίνου μπορούν να προληφθούν, ιδίως οι καρκίνοι που προέρχονται από ιούς.
Ερωτηθείς εάν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έμειναν αδιάγνωστα πολλά περιστατικά, και κατά πόσο κινδυνεύουμε τα επόμενα χρόνια να εκδηλωθεί κάποιο τσουνάμι κακοηθειών, ο συνομιλητής μας επισημαίνει πως ελπίζει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, όμως, οι ογκολογικοί ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι με επαναμολύνσεις είτε από COVID, είτε από άλλες ιώσεις.
Αναφερόμενος, τέλος, στη δημιουργία ενός συνολικού εμβολίου για πολλούς τύπους καρκίνου, ο καθηγητής Παυλάκης υπογραμμίζει ότι πράγματι μετά από 50 χρόνια βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ορισμένα θεραπευτικά εμβόλια για την πρόληψη του καρκίνου, κάτι που το επισημαίνει πλέον και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Ειδικότερα, αναμένουμε να εγκριθούν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια- ίσως και νωρίτερα- εμβόλια για το μελάνωμα. Πρόκειται για ειδικά εμβόλια για ανοσοευαίσθητα νοσήματα, όπως ο καρκίνος του δέρματος. Ελπιδοφόρα επίσης είναι και τα αποτελέσματα ερευνών για τη δημιουργία εμβολίων για τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, πεδία στα οποία στοχεύουν και οι ανοσοθεραπείες.
Τέλος το μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι «Σταματήστε το κάπνισμα εδώ και τώρα».