Στη γενιά που στήριζε το ΕΣΥ στα πρώτα του βήματα και επί δεκαετίες πρόσφεραν πολλά στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στους ασθενείς της Κρήτης ανήκουν 4 διευθυντές του Βενιζελείου που αποχώρησαν στο τέλος του 2017 λόγω συνταξιοδότησης. Πρόκειται για τον συντονιστή διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής Αλκιβιάδη Δερμιτζάκη, τον συντονιστή διευθυντή του Τμήματος Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας Λάμπρο Τριανταφύλλου, την διευθύντρια του Ακτινολογικού Τμήματος Λίτσα Σφακιανάκη και την Χρυσάνθη Παπαχατζάκη, διευθύντρια του Μικροβιολογικού Τμήματος. “Δεν κάνουμε τίποτε περισσότερο από το καθήκον μας” είπαν οι ίδιοι στην “Π” τονίζοντας ότι φεύγοντας από το νοσοκομείο αποχωρίζονται ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους.
“Κάναμε μόνο τη δουλειά μας”
Μετά από 10 χρόνια στο τιμόνι της Καρδιολογικής ο κ. Αλκιβιάδης Δερμιτζάκης λέει: “Ο,τι κάναμε γιατροί και νοσηλευτές είχαν στόχο τη συνεχή διάθεση προσφοράς στους ασθενείς.
Ωστόσο, ο γιατρός τονίζει ότι λυπάται που φεύγει πριν στελεχωθεί η Μονάδα Εμφραγμάτων παρά τις προσπάθειες που έκαναν αλλά και το γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο “με αποτέλεσμα να χάνεται πολύς χρόνος και πολύ… μυοκάρδιο περιμένοντας τη διεκπεραίωση των εμφραγμάτων από το Μοναδικό Δημόσιο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο που υπάρχει στο ΠΑΓΝΗ”.
“Φεύγω γεμάτος συναισθήματα”
Γεμάτος αντιφατικά συναισθήματα φεύγει από τη θέση του μετά από 38 χρόνια στην υπηρεσία της ιατρικής επιστήμης ο κ. Λάμπρος Τριανταφύλλου, ο οποίος σημειώνει:
“Δεν είναι εύκολο μετά από τόσα χρόνια στο νοσοκομείο. Νιώθω όμως ικανοποίηση γιατί υπερασπίστηκα τους στόχους του Βενιζελείου και όλα αυτά τα χρόνια κατά κοινή ομολογία έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ και προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες παρά την εκρηκτική αύξηση της επισκεψιμότητας”.
“Θα μου λείψουν πολύ οι συνάδελφοί μου”
Πρόσφερα ό,τι μπορούσα από τη θέση μου. Φεύγω μετά από 35 χρόνια στη δουλειά και αυτό που με ευχαριστεί είναι ότι θα χαρώ το σπίτι μου γιατί το έχω στερηθεί”.
“Μετά από 3 και πλέον δεκαετίες χαίρομαι που θα αναλάβω πάλι τον ρόλο της νοικοκυράς γιατί και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει” ανέφερε η Χρυσάνθη Παπαχατζάκη και πρόσθεσε: “Ομολογώ ότι αυτό που θα μου λείψει περισσότερο απ’ όλα είναι οι συνάδελφοί μου με τους οποίους είχαμε μια άριστη συνεργασία.
Το ενδιαφέρον των γιατρών στο Βενιζέλειο προς τους ασθενείς είναι πολύ περισσότερο από άλλα νοσοκομεία. Αυτό έχω βιώσει και η νοσταλγία για όλα αυτά που ζήσαμε πάντα θα υπάρχει”.
“Επώδυνη η αποχώρηση, ήμουν εκεί μια ζωή”
Μέχρι τις τελευταίες ώρες πριν τη συνταξιοδότηση, δηλαδή λίγες ώρες πριν την έλευση της νεάς χρονιάς, ήταν στο πόστο της η διευθύντρια του Ακτινολογικού Λίτσα Σφακιανάκη, η οποία σημείωσε: “Στο Βενιζέλειο έκανα το αγροτικό μου, πήρα την ειδικότητά μου, δούλεψα μια ολόκληρη ζωή έχοντας ως δασκάλους την κυρία Μόραλη και τον κ. Τσουδερό. Για εμένα είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη αυτή η αποχώρηση”.
Η ίδια είπε ότι επί δεκαετίες δεν είχε λείψει ποτέ από τη δουλειά της και δεν μπορεί ακόμη να φανταστεί πώς θα μπορέσει να προσαρμοστεί σ’ έναν νέο τρόπο ζωής μακριά από το νοσοκομείο, τους συναδέλφους της, τους ασθενείς.
Ένας τιμητικός απολογισμός με πολλές πικρίες
Αφήνοντας πίσω του ένα πολύτιμο έργο, με την αθόρυβη σύμπραξη όλων των γιατρών αλλά και με πικρία γιατί στη διάρκεια της θητείας του παρά τις προσπάθειες δεν στελεχώθηκε η Μονάδα Εμφραγμάτων του νοσοκομείου και δεν δημιουργήθηκε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Αλκιβιάδης Δερμιτζάκης συνταξιοδοτείται μετά από 10 χρόνια προσφοράς.
Τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφεται σαφής ανοδική πορεία του αριθμού των νοσηλευθέντων ασθενών, όπως και των επισκέψεων στο τακτικό ιατρείο και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 το τμήμα είχε 43 κλίνες ενώ το 2017 μειώθηκε στις 38.
Το 2016 η κλινική νοσήλευε 2.031 ασθενείς, ενώ οι ημέρες νοσηλείας έφτασαν τις 9.392.
Οσον αφορά τις επισκέψεις στα ΤΕΠ, έφτασαν τα 6.785 άτομα.
Ο γιατρός τονίζει ότι με την πάροδο των χρόνων οι μέρες νοσηλείας φαίνεται να μειώνονται, αφού στόχος της κάθε κλινικής είναι η πλήρης διερεύνηση και θεραπεία κάθε ασθενούς στο συντομότερο χρονικό διάστημα, με γνώμονα την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε συνεργασία με άλλα τμήματα και κλινικές.
Σημαντική αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των υπερηχοκαρδιογραφημάτων που πραγματοποιούνται στα πρωινά και απογευματινά ιατρεία.
Το 2010 έγιναν 2.341 εξετάσεις ενώ το 2016 3.345.
Οι άνθρωποι που προσφέρουν σήμερα στην Κλινική
Ο επί 10 χρόνια συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Βενιζελείου, αναφερόμενος στο προσωπικό που στελεχώνει το τμήμα, σημειώνει:
“Η αύξηση του αριθμού των ειδικευμένων ιατρών αύξησε τις δυνατότητες της Κλινικής για περισσότερες και πλέον ποιοτικές υπηρεσίες στους νοσηλευόμενους ασθενείς καθώς και στους ασθενείς των τακτικών ιατρείων και των εργαστηρίων.
Ύστερα μάλιστα από τη μετεκπαίδευση του συνόλου των ειδικευμένων ιατρών της Κλινικής σε διάφορους τομείς της Καρδιολογίας μπορέσαμε να ακολουθήσουμε τις διεθνείς (αμερικανικές και ευρωπαϊκές) κατευθυντήριες γραμμές στην κλινική πράξη. Το Εργαστήριο Υπερηχοκαρδιογραφίας στελεχώνεται με δύο επιπλέον ειδικευμένους καρδιολόγους (ελεύθερους επαγγελματίες ή ιατρούς του Ε.Σ.Υ.) οι οποίοι εξειδικεύονται στις νεότερες τεχνικές υπερήχων, καθώς το εργαστήριο αποτελεί αναγνωρισμένο κέντρο μετεκπαίδευσης καρδιολόγων. Έτσι, ο αριθμός των ειδικευμένων καρδιολόγων οι οποίοι συμβάλλουν στην ποιοτική και ποσοτική απόδοση της Κλινικής αυξάνεται ακόμα περισσότερο”.
Σήμερα το προσωπικό της Κλινικής όσον αφορά τους ιατρούς έχει ως εξής:
Ειδικευμένοι ιατροί
Δερμιτζάκης Αλκιβιάδης – συντονιστής διευθυντής, Μεϊδάνης Κωνσταντίνος- διευθυντής, Παπακωσταντή Κατίνα- Ελένη – διευθύντρια, Κουτσοδήμου Παναγιώτα- διευθύντρια, Φουκαράκης Εμμανουήλ- διευθυντής, Αβραμάκης Γεώργιος- διευθυντής, Λαμπρογιαννάκης Εμμανουήλ- διευθυντής, Τσουτσουμάνου Κάρμεν- διευθύντρια, Καφαράκης Παναγιώτης- επιμελητής Α’, Γαρίδας Γεράσιμος- επιμελητής Α’, Πιταροκοίλης Μιχαήλ- επιμελητής Α’.
Ειδικευόμενοι ιατροί
Ρογδάκης Εμμανουήλ, Τζωρτζάκης Παναγιώτης, Γιάννιας Γ εώργιος, Λεωνίδου Λεονόρα, Παπουτσάκης Αντώνιος, Σταυράκης Σταμάτιος, Κουρουπάκης Εμμανουήλ, Κατσιαβός Ανέστης.
Ανασταλτικός παράγοντας η μείωση των νοσηλευτών
Ο κ. Δερμιτζάκης υπογραμμίζει ότι στον αντίποδα, η μείωση του αριθμού των νοσηλευτριών κατά τέσσερις, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη λειτουργία της Κλινικής σε υψηλό επίπεδο. Ο ζήλος και η καλή συνεργασία του προσωπικού αντιρροπούν εν μέρει το πρόβλημα, ωστόσο οι ανάγκες, η φύση των περιστατικών και οι πολλαπλές δραστηριότητες της Κλινικής απαιτούν αύξηση της δύναμης του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία Μονάδας Εμφραγμάτων.
Το νοσηλευτικό προσωπικό σήμερα έχει ως εξής:
Εγγλέζου Δέσποινα (προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας), Αποστολάκης Ευάγγελος, Αντωνακάκη Εργίνη, Γουλιελμάκη Ελένη, Δημητρουλάκη Ειρήνη, Κουσσάρη Ευγενία, Λαμπράκη Δέσποινα, Μουστακάκη Σοφία, Μπουχαλάκη Κλεονίκη, Σκουλά Καλλιόπη, Στιβακτάκη Μαρία, Τσικριτσάκη Καλλιόπη και Χαρκουτσάκη Ευαγγελία.
H εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής που βασίστηκε στην καλή συνεργασία ιατιρκού και νοσηλευτικού προσωπικού με συνεχή διάθεση προσφοράς στους ασθενείς ήταν ο σημαντικότερος στόχος τους.
Οι ευχαριστίες και η πικρία του διευθυντή
Στον απολογισμό της πλούσιας προσφοράς του τμήματος την τελευταία δεκαετία και σε εκπαιδευτικό έργο, ο συντονιστής διευθυντής ευχαριστεί με θέρμη όλους τους συνεργάτες του ενώ καταγράφει και την πικρία του για τα έργα που δεν έγιναν.
Ο κ. Αλκιβιάδης Δερμιτζάκης σημειώνει:
“Αφήνω στο τέλος την πικρία μου για το γεγονός ότι κάποια αντικείμενα παρά τις έντονες προσπάθειές μας δεν ενσωματώθηκαν ακόμα στην Καρδιολογική κλινική στην οποία ανήκουν. Εκφράζω επίσης τη πικρία μου για το γεγονός ότι δεν έχει στελεχωθεί η δημιουργηθείσα Μονάδα Εμφραγμάτων παρά τις έγγραφες και προφορικές μας αναφορές. Πρόβλημα προς επίλυση αποτελεί και η δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου για την άμεση αντιμετώπιση ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πολύς χρόνος χάνεται και πολύ… μυοκάρδιο αναμένοντας τη διεκπεραίωση των εμφραγμάτων από το ένα και μοναδικό δημόσιο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Καρδιολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ” και καταλήγει:
“Εύχομαι η εξελικτική πορεία των πραγμάτων με τη βοήθεια των διοικήσεων και των συνεργατών μου που θα παραμείνουν εν ενεργεία να λύσουν τις εναπομείνουσες εκκρεμότητες. Ο δρόμος που ανοίξαμε όλοι μαζί οι γιατροί της Καρδιολογικής Κλινικής με μια αθόρυβη σύμπραξη είμαι βέβαιος πως θα μένει ανοικτός και θα μακραίνει συνέχεια”.
Ο Γρηγόρης Πασπάτης για τους συναδέλφους του που παίρνουν σύνταξη
Τους συναδέλφους του 4 διευθυντές που στήριξιαν με όλες τις δυνάμεις τους το ΕΣΥ και τώρα συνταξιοδοτούνται αποχαιρετά ο συντονιστής διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρηγόρης Πασπάτης αναφέροντας:
“Αποχώρησαν 4 καλοί συνάδελφοι από το Βενιζέλειο νοσοκομείο. Ανήκουν στη γενιά που στήριξε το ΕΣΥ από τα πρώτα του βήματα, που στήριξαν το δημόσιο σύστημα υγείας “πάση δυνάμει”.
Ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Αλκιβιάδης Δερμιτζάκης που διηύθυνε για πολλά χρόνια με επιτυχία την καρδιολογική κλινική.
Ο συντονιστής διεθυντής του τμήματος αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας Λάμπρος Τριανταφύλλου που οργάνωσε το τμήμα του σε ένα από τα επαρκέστερα στη χώρα.
Η συντονίστρια διευθύντρια του ακτινολογικού τμήματος Λίτσα Σφακιανάκη που οργάνωσε ένα από τα επαρκέστερα τμήματα διαγνωστικής και κύρια επεμβατικής ακτινολογίας.
Η Χρυσάνθη Παπαχατζάκη, διευθύντρια του μικροβιολογικού τμήματος η οποία άσκησε την ιατρική με συνέπεια και ανθρωπιά.
Κύριοι συνάδελφοι ευχαριστώ για τη συνεργασία – καλή συνέχεια”.