Κοινό αγώνα κατά του Covid-19 κάνουν το Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ που συνεργάζονται για τη δημιουργία αναπνευστήρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα από δύο ασθενείς.
«Όποια και αν είναι η ειδικότητα του καθενός, ο σκοπός μας αυτές τις μέρες είναι κοινός», δηλώνει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης (ΕΟΟ) κ. Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης.
«Και εμείς στο Εργαστήριο Όρασης και Οπτικής, παρόλο που ως οφθαλμίατροι και επιστήμονες της όρασης επικεντρώνουμε την έρευνά μας στις παθήσεις των ματιών, είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να προσαρμόζουμε πάντα τις γνώσεις και την τεχνογνωσία μας για να ανταποκριθούμε σε κάθε πραγματική ανάγκη!
Έτσι και τώρα διακρίναμε μια μοναδική ευκαιρία για να συμβάλουμε στον αγώνα κατά του COVID-19.
Ο εξοπλισμός και οι πόροι ενός καινοτόμου έργου, που εκτελείται υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του καθηγητή Ι. Παλληκάρη στις εγκαταστάσεις του ΕΕΟ, πρόσφεραν τα ιδανικά μέσα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου κρίσιμης σημασίας για την προετοιμασία μας κατά του COVID-19: την προσαρμογή ενός αναπνευστήρα έτσι ώστε μπορεί να υποστηρίξει δύο ασθενείς».
Όπως εξηγεί ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, καθηγητής κ. Δ. Γεωργόπουλος, «ο διαμοιρασμός ενός αναπνευστήρα σε δύο ασθενείς είναι ένα ακραίο μέτρο που υιοθετείται μόνο σε καταστάσεις εξαιρετικά έκτακτης ανάγκης.
Και παρότι σε κάποιες χώρες ήδη χρησιμοποιείται, εμείς ελπίζουμε πραγματικά να μη χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε. Πιστεύουμε όμως ότι στα πλαίσια της επαρκούς προετοιμασίας μας για την πανδημία, χρειάζεται να έχουμε όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για να μπορούμε να υλοποιήσουμε μια τέτοια λύση εφόσον απαιτηθεί. Έτσι η πρόταση του καθηγητή κ. Μ. Τσιλιμπαρή για σχεδίαση και εκτύπωση των απαραίτητων εξαρτημάτων στο ΕΟΟ ήρθε στην πλέον κατάλληλη ώρα».
Το έργο υλοποιήθηκε από δύο ταλαντούχους μεταδιδακτορικούς ερευνητές του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης, τον Δρ. Onurcan Sahin, PhD και τον Δρ. Νίκο Καριωτάκη, PhD. Ο κ. Sahin σχεδίασε εξαρχής τα εξαρτήματα και χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή δημιουργήσαμε πρωτότυπα για δοκιμές. Τα τυπωμένα μέρη δοκιμάστηκαν exvivo με επιτυχία από την ομάδα του καθηγητή Γεωργόπουλου σε προσομοιωτές και αναπνευστήρες.
Τα σχέδια των εξαρτημάτων παρέχονται ως πόροι ανοικτής πρόσβασης που μπορούν να μεταφορτωθούν μέσω της ιστοσελίδας του Εργαστηρίου Οπτικής και ΌρασηςQ (http://www.ivo.gr/society/COVID-19/covid-19.html) και να χρησιμοποιηθούν για την εκτύπωση των εξαρτημάτων μέσω 3D εκτυπωτή.
Ο διοικητής του ΠαΓΝΗ καθηγητής κ. Γ. Χαλκιαδάκης και ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής κ. Γ. Κοντάκης χαιρέτισαν τόσο τη συνεργασία όσο και την απόφαση των ερευνητών να διαθέσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους ως κοινόχρηστο πόρο για την ιατρική κοινότητα.