Μετακομίζοντας στον ξενώνα ηλικιωμένων, οι ένοικοι μπορούν να πάρουν μαζί τους πολλά από εκείνα που συνδέονται με τις αναμνήσεις της ζωής τους και θα τους βοηθήσουν να νιώσουν «σαν στο σπίτι τους» για να εγκλιματιστούν πιο εύκολα στη νέα τους ζωή.
Έπιπλα, προσωπικά αντικείμενα, οικογενειακές φωτογραφίες.
Το σκρίνιο με τις πορσελάνες, τον καρό καναπέ, την πολυθρόνα με το κεντημένο μαξιλάρι, το βάζο που χρησιμοποιούσαν για τα λουλούδια τους.
Αίσθηση οικειότητας και αυτοεκτίμησης
Σε τι τους βοηθάει αυτό:
•Τα αγαπημένα έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία δημιουργούν μια αίσθηση οικειότητας και αναγνωρισιμότητας, μειώνοντας το στρες και τον αποπροσανατολισμό που συχνά συνοδεύουν μια μετακόμιση σε νέο περιβάλλον.
•Η διατήρηση των προσωπικών αντικειμένων συνδέεται με την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αίσθησης ελέγχου, στοιχεία που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων.
•Κάθε άτομο είναι μοναδικό και έχει τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις. Η δυνατότητα να διαμορφώσει το δωμάτιό του προσωπικά επιτρέπει στους ενοίκους να εκφράσουν τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν έναν χώρο που ανταποκρίνεται στις προσωπικές τους ανάγκες.
•Τα προσωπικά αντικείμενα αποτελούν συχνά αντικείμενο συζήτησης και αλληλεπίδρασης με άλλους ενοίκους και το προσωπικό, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και δημιουργώντας ένα πιο ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον.
Την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών, που ζουν στους ξενώνες ηλικιωμένων είχε βιώσει ο Μιχάλης Ζωγραφάκης – Σφακιανάκης, καθηγητής Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος είχε μιλήσει στην «Π» για τις πρότυπες αυτές δομές με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και το όραμα της άριστης διαβίωσης των ηλικιωμένων σύμφωνα με τις δικές τους επιλογές.
Συμμετοχή σε πολλές δραστηριότητες
Φιλοξενούνται άνθρωποι με άνοια, αλτσχάιμερ, κινητικά προβλήματα, ψυχιατρικά ή ηλικιωμένοι χωρίς σοβαρά θέματα υγείας, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να ζήσουν μόνοι.
Στους ξενώνες υπάρχουν σε πλήρη επάρκεια ιατρικό προσωπικό, ψυχίατροι, διαιτολόγοι, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, φροντιστές. Οι ηλικιωμένοι παρακινούνται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες.
Μαθαίνουν μουσική, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, παίρνουν μέρος σε θεατρικά δρώμενα, ζωγραφίζουν, κάνουν κινησιοθεραπεία μέσω παιχνιδιών και πολλά άλλα. Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι της καθημερινής τους ζωής εκεί είναι η παρουσία τους στον χώρο όπου προετοιμάζεται το φαγητό αλλά και η συμμετοχή τους στο μαγείρεμα.
Όπως εξήγησε ο κ. Ζωγραφάκης, πολλοί ηλικιωμένοι υποφέρουν από ανορεξία. Με τον τρόπο όμως αυτό διεγείρονται οι αισθήσεις τους. Βλέπουν το φαγητό, το μυρίζουν και το τρώνε με μεγαλύτερη όρεξη.
«Βλέποντας τέτοιες σύγχρονες δομές, αυτής της ποιότητας τις υπηρεσίες, αντιλαμβάνεστε ότι εμείς έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας» ,είχε επισημάνει. Η πρωτοβουλία του Άρνεμ αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα του πώς οι πόλεις μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των ηλικιωμένων και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που προάγει την ευημερία τους.
Ηλικιωμένοι και φοιτητές σε μια μοναδική συμβίωση
Αυτό ακριβώς έχει κάνει, με ένα διαφορετικό τρόπο, το Humanitas Deventer ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό σπίτι για ηλικιωμένους στην Ολλανδία, που έχει τραβήξει την προσοχή σε όλο τον κόσμο για την πρωτοβουλία του να φιλοξενεί φοιτητές.
•Ο ξενώνας προσφέρει δωρεάν στέγη σε φοιτητές, οι οποίοι σε αντάλλαγμα αφιερώνουν 30 ώρες το μήνα βοηθώντας τους ηλικιωμένους κατοίκους.
•Αμοιβαία οφέλη: Αυτή η μοναδική συνύπαρξη δημιουργεί μια ζωντανή και δυναμική κοινότητα, όπου οι φοιτητές φέρνουν νέα ενέργεια και ιδέες, ενώ οι ηλικιωμένοι μοιράζονται τη σοφία και την εμπειρία τους.
•Ανάπτυξη δεσμών: Οι φοιτητές και οι ηλικιωμένοι αναπτύσσουν βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις φιλίας, που ωφελούν και τις δύο πλευρές. Φιλικό και ζεστό περιβάλλον
•Το Humanitas Deventer που λειτουργεί μέσα στο πράσινο, αποτελεί ένα πρωτοποριακό μοντέλο φροντίδας ηλικιωμένων, το οποίο ενθαρρύνει την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ διαφορετικών γενεών ,
•Έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.
•Είναι το παράδειγμα μιας κοινότητας όπου όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν να συμβιώσουν και να κερδίσουν πολλά από αυτή την συνύπαρξη.
Μαθαίνοντας για το πώς αντιλαμβάνονται οι Σκανδιναβικές χώρες την ζωή και την φροντίδα στην 3η ηλικία, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, εμείς στην Ελλάδα.