Η συγκομιδή της ελιάς που άρχισε και στην Κρήτη και οι εκτιμήσεις ότι λόγω του συγχρωτισμού θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών κοροναϊού
Η κα Λένα Μπορμπουδάκη , o κ. Γιώργος Σουρβίνος και η κα Βάνα Παπαευαγγγέλου

Η συγκομιδή της ελιάς που άρχισε και στην Κρήτη και οι εκτιμήσεις ότι λόγω του συγχρωτισμού θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών κοροναϊού όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας εντείνει τον σχεδιασμό της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης που προχωρεί στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος διαχείρισης της πανδημίας στο νησί.

“Είναι κάτι που το περιμένουμε και έχει συζητηθεί τόσο με τον συντονιστή Covid-19 στην Κρήτη καθηγητή Αχιλλέα Γκίκα, όσο και το μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ καθηγητή κ. Γιώργο Σουρβίνο, αλλά και τους διοικητές, τους συντονιστές ΜΕΘ και τους υπεύθυνους των επιτροπών λοιμώξεων των νοσοκομείων’ είπε στην “Π” η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη.

Η ίδια ανέφερε: “Είναι αναμενόμενο ότι τέτοιες δραστηριότητες πιθανόν να επιβαρύνουν το υγειονομικό προφίλ της Κρήτης. Το θέμα έχει συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επικαιροποιούμε τον σχεδιασμό μας και προχωρούμε στην εφαρμογή της πλήρους ανάπτυξης του συστήματος διαχείρισης της πανδημίας στην Κρήτη”.

Πρόβλημα ο συγχρωτισμός αλλοδαπών εργατών σε μικρούς χώρους διαμονής

Ο καθηγητής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος μας είπε: “Υπάρχει η εκτίμηση για αύξηση κρουσμάτων λόγω της ελαιοκομιδής στην Κρήτη, κάτι που το είδαμε να συμβαίνει στην Άμφισα και τη Μεσσηνία, αλλά και στη Θεσπρωτία που μαζεύουν εσπεριδοειδή.

Όταν δουλεύουμε στα χωράφια, δηλαδή σε ανοιχτούς χώρους, δεν υπάρχει τόσο πρόβλημα, όσο όταν για παράδειγμα οι αλλοδαποί εργάτες διαβιούν πολλοί μαζί σε έναν μικρό χώρο. Αμέσως δημιουργείται μια υγειονομική εστία. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν και να κολλήσουν τον ιό όπως ιδιοκτήτες των καλλιεργειών και των μελών των οικογενειών τους που πιθανόν τους βοηθούν”.

Ο κ. Σουρβίνος υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι καλλιεργητές πρέπει να διασφαλίζουν καλές συνθήκες διαβίωσης χωρίς συγχρωτισμό στους εργάτες γιατί υπάρχει πρόβλημα. Υπενθύμισε δε ότι σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα ελαιουργεία, η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων είναι απαραίτητη.

 

“Αυξημένα κρούσματα πιθανότατα λόγω της συγκομιδής”

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη και την αύξηση των κρουσμάτων στο νησί.

Όπως είπε: “Είμαστε στο peack του δεύτερου κύματος. Παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα σε συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ αυτών και η Κρήτη, πιθανότατα, λόγω της συγκομιδής της ελιάς”.

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης παρατηρείται αύξηση των νέων μολύνσεων σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Μεσσηνία που δεν “μας είχαν απασχολήσει έως τώρα” εξηγώντας ότι η έξαρση σε αυτές τις περιοχές πιθανόν να σχετίζεται με τη συγκομιδή της ελιάς.