“Όλοι όσοι έχουν ΑΜΚΑ, έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ αλλά αυτό είναι θεωρητικό. Αυτό που συμβαίνει στο χώρο μας θα το βρούμε μπροστά μας, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα”.
Αυτά είπε στην “Π” ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τάσος Φιλαλήθης, με αφορμή την έκθεση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία “τη χειρότερη θέση κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ακάλυπτες ανάγκες υγείας για οικονομικούς λόγους ή λίστες αναμονής.
Το 16,7% των Ελλήνων δήλωσαν πως δεν μπόρεσαν να υποβληθούν πέρυσι σε αναγκαίες εξετάσεις και το 28% είπαν πως ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από την έκθεση της Eurostat με θέμα “Ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις το 2022”.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2022 η Ελλάδα – μαζί με την Φιλανδία και τη Ρουμανία – συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό των πολιτών που δεν μπόρεσαν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις για είτε για οικονομικούς λόγους, είτε λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής είτε εξαιτίας της απόστασης του τόπου κατοικίας τους και των δομών υγείας.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα με 16,7%, τη Φινλανδία, που ακολουθεί με αισθητή διαφορά με 9,6%, τη Ρουμανία με 7,9% και στη Λετονία με 7,1%.
Στο άλλο άκρο, βρίσκονται η Γερμανία, όπου το ποσοστό των ακάλυπτων αναγκών για ιατρικές εξετάσεις ήταν μόλις 0,5%, η Τσεχία με το ακόμη χαμηλότερο 0,3% και η Κύπρος με ποσοστό μόλις 0,1%. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι θλιβερό το γεγονός ότι είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης σε ανεπαρκή πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και τόνισε ότι αυτό σημαίνει καθυστερημένη διάγνωση σε σοβαρά νοσήματα όπως είναι ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση, ο διαβήτης και αυξημένη θνησιμότητα.Δυστυχώς, ιδιαίτερα μετα την κόβιντ, η Ελλάδα πήγε πολύ πίσω στην υγεία σε σχεση με άλλες χώρες που τα κατάφεραν να ανακάμψουν” είπε ο καθηγητής χαρακτηρίζοντας αυτή την πρωτιά “δυσάρεστη έκπληξη”.
“Αυτό που συμβαίνει θα το βρούμε μπροστά μας, οι υπεύθυνοι πρέπει να ανησυχήσουν και να πάρουν άμεσα μέτρα” τόνισε ο κ. Φιλαλήθης.