Φάσμα αυτισμού: 31 νέοι δείκτες επιβεβαιώνουν τον ρόλο του μικροβιώματος και αναβαθμίζουν τα διαγνωστικά εργαλεία

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, που δημοσιεύτηκαν στο Nature Microbiology, πρόκειται για μια σειρά από βακτηριακά και μη στοιχεία της μικροχλωρίδας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αρχαία (archaea), μύκητες και ιούς.

129 αλλοιωμένα μικροβιακά στοιχεία

Πλήθος μελετών κατά το παρελθόν αναζήτησαν τη σύνδεση του μικροβιώματος με τις ΔΑΦ, εστιάζοντας αποκλειστικά στους βακτηριακούς πληθυσμούς και τις διαφορές στη σύνθεσή τους συγκριτικά με τα νευροτυπικά άτομα.

Εν προκειμένω, στο μικροσκόπιο μπήκαν και άλλα στοιχεία που απαρτίζουν την εντερική μικροχλωρίδα, όπως τα αρχαία, οι μύκητες και οι ιοί, καθώς και η λειτουργία του μικροβιώματος -πώς το έχουν διαμορφώσει τα γονίδια-, ώστε να αναδειχθεί ο -ανεξερεύνητος έως σήμερα- ρόλος τους στη νευροαναπτυξιακή διαταραχή.

Η καθηγήτρια Siew Ng και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μεταγονιδιωματική αλληλούχιση σε δείγματα κοπράνων από 1.627 αγόρια και κορίτσια (24,4%) με ή χωρίς ΔΑΦ 1-13 ετών από πέντε κοόρτες στην Κίνα. Ανέλυσαν τα δείγματα και συνεκτίμησαν επιπλέον παράγοντες επίδρασης, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της λήψης φαρμακευτικής αγωγής και συννοσηροτήτων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 129 στοιχεία, που περιλάμβαναν 14 αρχαία, 51 βακτήρια, 7 μύκητες, 18 ιούς, 27 μικροβιακά γονίδια και 12 μεταβολικές οδούς, ήταν αλλοιωμένα στα παιδιά με ΔΑΦ.

Πηγή: ygeiamou.gr