ο επικ. καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Ζαγανάς,
Ο κ. Γιάννης Ζαγανάς
Ελπίδες για την κυκλοφορία αποτελεσματικών φαρμάκων στην επόμενη πενταετία

Ερευνητές από όλο τον κόσμο πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκατοντάδες έρευνες για την αντιμετώπιση της νόσου αλτσχάιμερ και τώρα υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι το φάρμακο θα έχει βρεθεί μέσα στην επόμενη 5ετία. Αυτό λέει στην “Π” ο επικ. καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Ζαγανάς, ο οποίος σημειώνει ότι το 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών, πάσχει από άνοια, ενώ το 30% παρουσιάζει ήπιες διαταραχές στη μνήμη, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε όλο το νησί οι ασθενείς υπολογίζεται ότι φθάνουν τους 10.000, εκ των οποίων οι 6.000 κατοικούν στον ν. Ηράκλειου.

Σήμερα πάσχουν στην Ελλάδα από άννοια περίπου 200.000 άτομα, το 60%-70% από αυτούς εξαιτίας της νόσου alzheimer.

ο επικ. καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Ζαγανάς,
Ο κ. Γιάννης Ζαγανάς

Οπως σημειώνει ο καθηγητής, η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη, αλλά υπάρχουν πολλές μελέτες αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου αλλά και με το πώς μπορεί να προλάβει για λίγα χρόνια την εκδήλωση της ασθένειας και των έντονων συμπτωμάτων.

Τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης D παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα χτύπημα στο κεφάλι στο μέλλον μπορεί να προκαλέσει άνοια, άρα πρέπει να προσέχουμε τα ατυχήματα και τις πτώσεις. Η κρητική δίαιτα μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, η άσκηση βοηθάει, γιατί μειώνει τους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου, ενώ η μόρφωση επιβραδύνει την εμφάνισή της.

Οσον αφορά την κληρονομικότητα, παίζει κάποιο ρόλο αλλά όχι τόσο σημαντικό. Η κληρονομική προδιάθεση αυξάνεται όταν η νόσος εμφανιστεί στον γονέα, σε αρκετά πρώιμη ηλικία.

Να σημειωθεί ότι η ασθένεια εμφανίζεται ως επί το πλείστον σε ασθενείς άνω των 70 ετών (χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της σε μικρότερες ηλικίες, αλλά σε πολύ μικρά ποσοστά), ενώ τα φάρμακα δεν θεραπεύσουν, όμως βοηθούν στο να καθυστερήσουν τα συμπτώματα.

Εκδήλωση για το θέμα έγινε στο πλαίσιο του κύκλου των ομιλιών ”Η κρίση εντός μας”.

Ο κ. Ζαγανάς είπε ότι είναι αισιόδοξος για τη δυνατότητα θεραπείας της νόσου στο μέλλον, χάρη στο γεγονός ότι γίνεται παγκοσμίως μεγάλη προσπάθεια για την ανακάλυψη σχετικών φαρμάκων.

Στη συνέχεια η κ. Ιωάννα Κορτσιδάκη, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzhmeir και συναφών διαταραχών Ηρακλείου “Αλληλεγγύη”, παρουσίασε το σπουδαίο έργο της εταιρείας, με κύριους στόχους την ανακούφιση των πασχόντων, τη στήριξη των οικογενειών τους και τη διαρκή εκπαίδευση των περιθαλπόντων.

Κλινικές δοκιμές για  αποτελεσματική θεραπεία

Ελπίδες ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο αλτσχάιμερ εξέφρασαν Βρετανοί επιστήμονες.

Σε νέα έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα αναφέρουν ότι 12 φάρμακα βρίσκονται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2021.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάποιο από αυτά θα αποδειχθεί αποτελεσματικό, ώστε να κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη τριετία.

Σε βάθος 10ετίας εξάλλου πιστεύουν ότι θα έχει βρεθεί και ένα εμβόλιο το οποίο θα χορηγείται προληπτικά στους 50άρηδες για να αποτρέψει τη νόσο.

Η ανάγκη για μια νέα θεραπεία είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν νόσο αλτσχάιμερ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι παγκοσμίως πάσχουν ήδη από αυτήν 44 εκατομμύρια άνθρωποι. Το 2030 ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα έχει φθάσει τα 82 εκατομμύρια και το 2050 τα 152 εκατομμύρια.

Ωστόσο έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που εγκρίθηκε για τελευταία φορά κάποιο φάρμακο. Έκτοτε, η επιστήμη μόνο αποτυχίες έχει να επιδείξει, συχνά στα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών.

Τη νέα έκθεση συνέταξαν επιστήμονες από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) για λογαριασμό του οργανισμού Alzheimer’s Research UK. Όπως γράφουν, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο. Στην καλύτερη περίπτωση τα υπάρχοντα φάρμακα αμβλύνουν τα συμπτώματα και διεγείρουν προσωρινά τη σκέψη και τη μνήμη.

Ωστόσο τα 12 ερευνητικά φάρμακα μπορεί να σταματήσουν, να επιβραδύνουν ή να αντιστρέψουν τη νόσο.