Καινοτόμα φάρμακα που έχουν ετήσιο κόστος περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για δύο αδέλφια από την Κρήτη, τα οποία πάσχουν από ένα σπάνιο μεταβολικό σύνδρομο, ενέκρινε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Το κόστος τους είναι το αντίστοιχο του 1/3 του ετήσιου προϋπολογισμού που έχει ένα νοσοκομείο όπως το Βενιζέλειο, για την προμήθεια φαρμάκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική δαπάνη εγκρίθηκε από τους γιατρούς αλλά και τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου και τώρα το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας θα προχωρήσει τις διαδικασίες και θα φροντίσει για την εισαγωγή πανάκριβων σκευασμάτων από το εξωτερικό.
Τα δύο αδέλφια είναι νεαρής ηλικίας και η πάθησή τους είναι νευρολογικής φύσεως.
Το δίλημμα των γιατρών που τελικά ενέκριναν τη θεραπεία ήταν εάν το όφελος που θα έχουν οι ασθενείς στην υγεία τους από τη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ανταποκρίνεται στην απίστευτη τιμή τους.
Τι είχε δηλώσει ο διοικητής τον Ιανουάριο
Ο διοικητής ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Γ. Τασσόπουλος σε δηλώσεις του τον Μάρτιο όταν η “Π” δημοσίευσε το ρεπορτάζ, είχε πει:
“Μέχρι τώρα δεν έχει εγκριθεί η θεραπεία τους, γιατί οι γιατροί που τα παρακολουθούν έχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης θεραπείας με το τεράστιο κόστος.
Αρχικά ο γιατρός είχε κάνει θετική εισήγηση, όμως όταν είδε το κόστος των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ήταν αρνητικός στη χορήγησή τους, καθώς έκρινε την αποτελεσματικότητά τους αμφισβητούμενη.
Τώρα είμαστε στη φάση που έχουμε ζητήσει και από πανεπιστημιακό καθηγητή να αξιολογήσει την περίπτωση και να αποφασίσει αν θα πρέπει να ζητήσουμε την έγκριση της φαρμακευτικής αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ για τα δύο παιδιά. Η οικογένεια κλήθηκε στο νοσοκομείο να τους ενημερώσουμε για όλα. Περιμένουμε και εμείς την απάντηση”.
Μετά την έγκριση της θεραπείας αυτό που τώρα αναμένεται είναι η εισαγωγή και η χορήγησή τους στα δύο παιδιά.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλοι ασθενείς στην Κρήτη με σπάνια νοσήματα, στους οποίους χορηγείται αγωγή με τα λεγόμενα “ορφανά” φάρμακα τα οποία έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος.