Η ευλογιά των πιθήκων

Χωρίς να διατρέχει κίνδυνο, νοσηλεύεται σε απομόνωση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ένας 27χρονος που αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Κρήτη.

Πρόκειται για έναν άντρα με καταγωγή από την Αθήνα που βρέθηκε στον Άγιο Νικόλαο για διακοπές, εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα και κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί στο ΠαΓΝΗ. Ελήφθη δείγμα, το οποίο εξετάστηκε από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης, αναφέρει πως ο ασθενής νοσηλεύεται με την κατάσταση της υγείας του να χαρακτηρίζεται καλή και θα παραμείνει στο ΠαΓΝΗ για όσο χρειαστεί, ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ενημερωθεί σχετικά.

Ο κ. Σουρβίνος αναφέρει πως δεν εξετάζονται δείγματα από τις επαφές του 27χρονου. Ο λόγος είναι πως δεν ακολουθούνται αντίστοιχα βήματα με του κοροναϊού, δεν υπάρχουν ασυμπτωματικοί ασθενείς. Όταν κανείς νοσήσει, τότε εμφανίζει συμπτώματα, τα δείγματα λαμβάνονται από τις πληγές από τα εξανθήματα, οι εξετάσεις δε γίνονται προληπτικά.

Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο αλλά και πραγματικά ύποπτο κρούσμα που εξετάστηκε από το εργαστήριο, τα προηγούμενα, μονοψήφιος αριθμός, ήταν ανεμοβλογιά.

Ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής του ΠαΓΝΗ κ. Διαμαντής Κοφτερίδης επιβεβαίωσε στην «Π» ότι ο άνδρας έχει τα συμπτώματα, δηλαδή εξανθήματα και πυρετό, αλλά ή κλινική του εικόνα είναι καλή. Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη, θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση, μέχρι την πλήρη εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα μία με πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 48 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%).

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 9 Αυγούστου καταγράφηκαν 17.897 κρούσματα της νόσου σε 41 διαφορετικές χώρες.