ΓΙΑΤΡΟΙ

“Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου υποχρεώνονται να συναινέσουν σε εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών που επιβαρύνουν την υγεία τους και αυξάνουν τον κίνδυνο ιατρικών λαθών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο και την υγεία των ασθενών και οδηγώντας τους γιατρούς στα δικαστήρια ως κατηγορούμενους για σφάλματα και παραλείψεις που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στους εντατικούς ρυθμούς δουλειάς”.

Αυτό καταγγέλλει σε επιστολή της η Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση Γιατρών υπογραμμίζοντας ότι η λύση είναι να γίνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Ψευδείς δηλώσεις για ρεπό

Σύμφωνα με την παράταξη “εκβιαστικά απαιτείται η «συναίνεση» γιατρών στην πραγματοποίηση εξοντωτικών προγραμμάτων εφημεριών χωρίς τον χρόνο ανάπαυσης που δικαιούνται. Διευθυντές τμημάτων καθώς και όσοι γιατροί κλινικών, μονάδων, εργαστηρίων πραγματοποιούν ενεργείς εφημερίες σε διάφορα δημόσια νοσοκομεία υποχρεώνονται να υπογράφουν βεβαιώσεις ότι εφημέρευσαν σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών και ότι «δόθηκαν οι ημέρες ανάπαυσης μετά από ενεργό εφημερία, σύμφωνα με το νόμο 3754 (ΦΕΚ 43/11.3.2009)».

Δεν φτάνει που γιατροί σε διάφορα τμήματα αναγκάζονται συχνά να κάνουν 10 ή και περισσότερες εφημερίες το μήνα για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, υποχρεώνονται να δώσουν και τη συγκατάθεσή τους και να αναλάβουν ουσιαστικά την ευθύνη της υπερεφημέρευσης”.

Όπως υπενθυμίζεται, παρόλο που στο νόμο 3754 του 2009 προβλέπεται ότι ύστερα από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον ιατρό «εικοσιτετράωρη ανάπαυση, η οποία δεν μεταφέρεται πέραν της μιας εβδομάδας», τα περισσότερα ρεπό δεν δίνονται ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης.

Με τη χρήση μάλιστα του εκβιαστικού επιχειρήματος ότι, αν δεν υπογραφούν οι δηλώσεις αυτές, δεν θα θεωρηθούν τα εντάλματα πληρωμής των εφημεριών από τους επιτρόπους, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναγκάζονται να δηλώνουν ψευδώς ότι πήραν ρεπό που ποτέ δεν πήραν στην πραγματικότητα.

“Καλούμε τους γιατρούς” καταλήγει το έγγραφο “να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και να μην δεχτούν να υπογράψουν προγράμματα εφημεριών επικίνδυνα όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς. Να μην απεμπολήσουν «οικειοθελώς» το δικαίωμά τους για ανθρώπινα ωράρια. Είναι αναγκαία η οργάνωση και ο συλλογικός αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών δουλειάς.

Απαιτούμε:

  • Να μην υποχρεώνονται οι γιατροί να πραγματοποιούν και να συνυπογράφουν εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών.
  • Υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας με σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας – 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, με μία εφημερία τη βδομάδα, με ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά την εφημερία”.

 

Διοίκηση: “Ασφαλής η εφημέρευση – Έχουμε πληθώρα γιατρών”

Ο κ. Γιάννης Τασσόπουλος
Ο κ. Γιάννης Τασσόπουλος

Ο διοικητής ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος από την πλευρά του είπε στην “Π”: “Τα προγράμματα εφημεριών εγκρίνονται από το επιστημονικό συμβούλιο, δηλαδή τους ίδους τους γιατρούς και το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου.

Έχουμε πληθώρα γιατρών και εφημερεύουμε με ασφάλεια”.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι “όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνονται περικοπές χειρουργείων για να πάρει το προσωπικό άδειες και ρεπό αλλά σε κάθε περίπτωση κύριο μέλημα της διοίκησης είναι ο ασθενής και η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή του στο νοσοκομείο”.