Υπάρχουν έξι απλές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να βλάψουν την ψυχική μας υγεία. Ποιες είναι αυτές;
- Εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Όσες περισσότερες ώρες περνάει κανείς στο Facebook και στο Instagram, τόσο πιθανότερο είναι στο τέλος να νιώσει κοινωνικά απομονωμένος. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τροφοδοτούν μια κρίση ψυχικής υγείας καθώς δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα, πράγμα που φαίνεται πως ενισχύει τα αισθήματα ανεπάρκειας και άγχους στους νέους.
- Κάπνισμα:
Το τσιγάρο είναι ο εχθρός της ψυχικής υγείας, τονίζουν οι ειδικοί. Μάλιστα σύμφωνα με βρετανική έρευνα η διακοπή του καπνίσματος σχετίζεται με το μειωμένο άγχος και την κατάθλιψη και έχει μια παρόμοια επίδραση όπως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα για τις διαταραχές διάθεσης.
- Έλλειψη φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή:
Τροφές όπως τα ψάρια, τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά μπορεί να βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα. Υιοθετώντας λοιπόν μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και να περιορίσουμε τους παράγοντες που ευνοούν την κατάθλιψη. Η κακή διατροφή ενισχύει τον φαύλο κύκλο της κατάθλιψης, αφού μειώνει την ενέργεια του ατόμου, αλλά ταυτόχρονα μειώνει και την αυτοεκτίμησή του.
- Πολλοί καφέδες μέσα στην ημέρα:
Η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η καφεΐνη μπορεί να πυροδοτήσει μία κρίση πανικού σε ένα άτομο επιρρεπές στο άγχος. Πολλοί ψυχίατροι συνιστούν στους αγχώδεις ασθενείς τους να μηδενίσουν, ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν, την κατανάλωση καφέ, ενεργειακών ποτών, καφεϊνούχων αναψυκτικών και άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων και τροφίμων.
- Ρούχα:
Τα ρούχα που επιλέγουμε να φορέσουν επηρεάζουν τον τρόπο που νιώθουμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν δεν νιώθουμε καλά, φοράμε τζιν και φαρδιές μπλούζες. Επίσης, οι περισσότεροι επιλέγουν να φορέσουν σκούρα χρώματα, όπως είναι το μαύρο.
- Τηλεόραση και κινητό πριν από τον ύπνο:
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία μας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το κινητό μας πριν πέσουμε για ύπνο, ούτε να κοιμόμαστε με την τηλεόραση ανοιχτή. Το τεχνητό φως στη διάρκεια του ύπνου καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης και διαταράσσει το βιολογικό ρολόι. Επίσης επηρεάζεται η λειτουργία του εγκεφάλου και αυτόματα η ποιότητα του ύπνου που κάνουμε. Ακόμα και το χαμηλό φως δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε βαθιά, κάτι που δεν επιτρέπει στο σώμα μας να ξεκουραστεί καταλλήλως.