Έξαρση  νοσηλειών covid-19 στα νοσοκομεία και 10 θάνατοι το 2024 στην Κρήτη

Καλοκαίρι ,κοινωνικές επαφές και τουρισμός ευνοούν τον κορωνοϊό που παρουσιάζει έξαρση αυτή την περίοδο στην Κρήτη.

«Αυτό δεν συμβαίνει μόνο εδώ, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη» λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης σημειώνοντας ότι έχουν αυξηθεί και νοσοκομειακές νοσηλείες.

Στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς είναι μεγάλης ηλικίας με χρόνια νοσήματα ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Γιώργο Μελέτη υπεύθυνο covid του Βενιζελείου ,οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν υψηλό πυρετό και έχουν χαμηλό οξυγόνο.

Ο ίδιος είπε ότι έχουν αυξηθεί και οι νοσηλείες ασθενών από γηροκομεία.

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι πολλοί ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία γιατί παρουσιάζουν αναπνευστική ανεπάρκεια ,ενώ κάποιοι προσβάλλονται από μικροβιακές πνευμονίες.

Σε κάθε περίπτωση ακολουθούν μεταξύ άλλων αντιική αγωγή και συνήθως χρειάζονται νοσηλεία 3-4 ημερών.

Όπως λένε οι ειδικοί η Covid-19 παραμένει η σημαντικότερη λοίμωξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή και προκαλεί νοσηρότητα, θνητότητα και θνησιμότητα.
Είναι το πιο σοβαρό νόσημα για τους ευπαθείς ανθρώπους, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα προτείνει τον ετήσιο εμβολιασμό για τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα άτομα άνω των 60-65.

Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να χρειάζονται και δεύτερη δόση και αυτό θα πρέπει να το συζητάνε με τους γιατρούς τους.

Να σημειώσουμε πάντως ότι ήταν ιδιαίτερα μικρό το ποσοστό των Ευρωπαίων, με έμφαση στους πολίτες 60+, που υποβλήθηκαν σε αναμνηστικό εμβολιασμό έναντι της Covid-19, με τους Έλληνες να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις από το τέλος.

Ακόμη πιο ισχνό ήταν όμως το ενδιαφέρον των Ελλήνων υγειονομικών οι οποίοι απείχαν από την τελευταία εμβολιαστική καμπάνια.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της νέας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , με συγκεντρωτικά στοιχεία για την περίοδο Σεπτέμβριος 2023 – Απρίλιος 2024.
Η εμβολιαστική (αναμνηστική) κάλυψη στις ηλικίες άνω των 60 ετών – που είναι η πολυπληθέστερη ομάδα υψηλού κινδύνου – ήταν μόλις 12% στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίστοιχα, στις ηλικίες 80 ετών και άνω, που διατρέχουν και το μεγαλύτερο ρίσκο σοβαρών επιπλοκών και θανάτου, η κάλυψη ήταν μόλις 17,1% κατά μέσον όρο.