Ευλογιά των πιθήκων: Ειδικό Ιατρείο εμβολιασμού στο ΠΑΓΝΗ  – Σε ετοιμότητα το Εργαστήριο Ιολογίας
(Foto: MNC Media)

Η Κρήτη προετοιμάζεται για την πιθανή επανεμφάνιση κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, όπως συνέβη πριν 2 χρόνια στο νησί και σύντομα θα λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου ειδικό ιατρείο για τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το πρώτο κρούσμα της νέας, πιο επικίνδυνης, παραλλαγής της ευλογιάς των πιθήκων (mpox), μιας ιογενούς λοίμωξης που εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής, ανακοίνωσαν, το απόγευμα της Πέμπτης, οι Αρχές της Σουηδίας θέτοντας σε επαγρύπνηση τις ευρωπαϊκές χώρες που αναμένουν που περιμένουν αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα εκτός της αφρικανικής ζώνης, μια ημέρα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει μια επιδημία mpox ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το είχε κάνει ξανά τον Ιούλιο του 2022. Εκείνη η επιδημία επηρέασε σχεδόν 100.000 ανθρώπους, κυρίως άνδρες, σε 116 χώρες σκοτώνοντας περίπου 200 ανθρώπους.

Τρόποι μετάδοσης και συμπτώματα

Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω άμεσης επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά του πάσχοντος, μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων μετά από παρατεταμένη στενή επαφή.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• πυρετό
• πονοκέφαλο
• μυαλγίες
• οσφυαλγία
• λεμφαδενοπάθεια
• ρίγος και
• εξάντληση
• χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σημειώνεται πως τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 6-13 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Τα 3 κρούσματα της Κρήτης

Τον Αύγουστο του 2022 καταγράφηκαν στην Κρήτη 3 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Σουρβίνο, επρόκειτο για άνδρες ,οι οποίοι απομονώθηκαν ,ακολούθησαν συντηρητική αγωγή και μετά το νοσοκομείο συνέχισαν τη νοσηλεία τους στο σπίτι ,μέχρι την πλήρη εξάλειψη των συμπτωμάτων.

xr:d:DAFpuaxJC9s:68,j:1872770168956530586,t:23080403

«Τώρα πρόκειται για νέο στέλεχος, περισσότερο μεταδοτικό» είπε ο κ.Σουρβίνος, επισημαίνοντας ότι το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου είναι σε ετοιμότητα για τον έλεγχο ύποπτων κρουσμάτων.

«Ο κόσμος ταξιδεύει, έχει επαφές, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν κρούσματα και στην Κρήτη» είπε ο καθηγητής.

Εμβολιασμός στο ΠΑΓΝΗ

Όπως είπε στο patris.gr ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Διαμαντής Κοφτερίδης, υπάρχει ήδη ο προγραμματισμός για την λειτουργία Ιατρείου στο ΠΑΓΝΗ,το αμέσως επόμενο διάστημα, για τον εμβολιασμό των ατόμων υψηλού κινδύνου.

Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων (mpox) ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου .

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Το εμβόλιο Jynneos συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς (mpox) και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
• Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
• Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
• Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.

Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.