Μεγάλη αναταραχή δημιούργησαν τις τελευταίες ημέρες τα στικάκια νικοτίνης που χρησιμοποίησαν μαθητές στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα να βρεθούν ημιλιπόθυμοι στις τουαλέτες του σχολείου, ωστόσο όσοι έχουν εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Κρήτη και στις σχολικές αίθουσες, γέλασαν πικρά.
Στενή σχέση με το αλκοόλ, το χασίς και το τσιγάρο έχει ένας μεγάλος αριθμός μαθητών και φοιτητών στην Κρήτη και το ερώτημα είναι γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι εδώ στο νησί η κατάσταση είναι και στα τρία πολύ χειρότερη από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Δεν θεωρούν επικίνδυνο τον “μπάφο”
«Όλες οι έρευνες καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα», είπε στην “Π” ο παιδοψυχίατρος Γιώργος Σαμιωτάκης, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι τα περισσότερα παιδιά που κάνουν χρήση χασίς δεν θεωρούν το επικίνδυνο “μπάφο” και πολλοί γονείς κάνουν και οι ίδιοι χρήση.
Η ανοχή των γονιών τους
Σύμφωνα με τον γιατρό, στις κρητικές οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό απενοχοποιημένο και το αλκοόλ, άρα η ανοχή των οικογενειών στις εξαρτήσεις δίνει το μήνυμα στο παιδί ότι αυτό που κάνει δεν είναι και τόσο κακό.
«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας γονιών-παιδιών», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση, μετά τον εγκλεισμό της πανδημίας αντί να βελτιωθεί, στις περισσότερες οικογένειες χειροτέρεψε.
Στη μόδα το χασίς σε σχολεία και πανεπιστήμια
Ο ψυχίατρος Μάνος Δολαψάκης είπε στην “Π” ότι είναι στη μόδα το χασίς σε σχολεία και πανεπιστήμια και κάνουν χρήση παιδιά ακόμη και της Τρίτης Γυμνασίου.
«Είναι φτηνό, ένα τσιγάρο κάνει 5 ευρώ, το βρίσκουν πολύ εύκολα και δεν το θεωρούν επικίνδυνο» είπε ο κ. Δολαψάκης σημειώνοντας ότι σε αυτές τις ηλικίες ο εγκέφαλος είναι ευάλωτος και μπορεί να δημιουργηθούν ψυχωσικά επεισόδια.
«Έρχονται πανικόβλητοι οι γονείς και μας ρωτούν: “Τι να κάνω”», λέει ο γιατρός σημειώνοντας ότι γίνονται πολλές παραπομπές στο ΚΕΘΕΑ.
Ο ψυχοθεραπευτής, ο οποίος έχει δημιουργήσει τον Σύλλογο Υποστήριξης Ατόμων με προβλήματα που σχετίζονται με το Αλκοόλ “Άσπρο-Μαύρο” σημείωσε: “Το πρόβλημα και στις νεότερες ηλικίες είναι μεγάλο και ίσως πολλοί γονείς δεν έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητά του. Όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αλκοόλ είναι ναρκωτικό και η συχνή χρήση του από τα παιδιά τους πρέπει να τους ανησυχήσει και μάλιστα πολύ”.
Όπως εξήγησε, ο εγκέφαλος εξελίσσεται μέχρι την ηλικία των 25 ετών και η τακτική χρήση αλκοόλ προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες στα παιδιά.
Είπε ότι οι νέοι στην Κρήτη αρχίζουν το αλκοόλ από την ηλικία των 14-15 ετών, μαζί με τις παρέες τους, και οι γονείς τους αφενός δεν το σπουδαιολογούν, τουλάχιστον πολλοί απ’ αυτούς, και επιπλέον δεν είναι κοντά στα παιδιά τους για να κατανοήσουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και προσπαθούν να τα “πνίξουν” στο αλκοόλ.
Ο ίδιος ανέφερε: “Πολλά παιδιά πίνουν πολύ γιατί το αλκοόλ τούς βοηθάει να γίνονται πιο δυναμικοί, πιο μαχητικοί, πιο κοινωνικοί. Τους δίνει το κουράγιο που τους λείπει για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής τους”.