ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ: Οι φοιτητές της Ιατρικής καλούνται να λάβουν θέση σε ηθικά διλήμματα, όπως την αγορά ενός νεφρού και την καταγγελία γιατρού που χρηματίζεται
Οι φοιτητές της Ιατρικής καλούνται να λάβουν θέση σε ηθικά διλήμματα, όπως την αγορά ενός νεφρού και την καταγγελία γιατρού που χρηματίζεται

Σήμερα, η θέση τους είναι στα έδρανα, αύριο, ως γιατροί, θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για τη δική τους ζωή αλλά και των άλλων. Το Παράρτημα Ηρακλείου της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας οργανώνει για πρώτη φορά ένα debate μεταξύ φοιτητών με θέμα «Ηθικά διλήμματα στη σύγχρονη ιατρική».

Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Σχολής Επιστημών Υγείας και του ΠαΓΝΗ,  θα γίνει την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 4 το απόγευμα στο αμφιθέατρο ΠαΓΝΗ. Τίθενται τα εξής τρία ερωτήματα: «Θα αγοράζατε ένα νεφρό;», «θα καταγγέλλατε ένα συνάδελφο;», «θα τροποποιούσατε τον εγκέφαλό σας;».

Ο φοιτητής Ιατρικής Χρήστος Τσαγκάρης
Ο φοιτητής Ιατρικής Χρήστος Τσαγκάρης

Το μέλος της διοίκησης του παραρτήματος και τεταρτοετής στην Ιατρική Σχολή στο Ηράκλειο, Χρήστος Τσαγκάρης, αναφέρει στην «Π» πως «η εκδήλωση εντάσσεται στην προσπάθεια αναθέρμανσης του διαλόγου για τα ηθικά διλήμματα στην Ιατρική με την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της νευροχειρουργικής κλινικής στο ίδιο θέμα, στην οποία συμμετέχουν φοιτητές που είναι και στο debate».

Συγκεκριμένα, η κλινική διεξάγει ερευνητική μελέτη, σκοπός της οποίας είναι να διερευνήσει τη στάση φοιτητών Ιατρικής και γιατρών, του Τμήματος Ιατρικής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αντίστοιχα, απέναντι σε ηθικά διλήμματα που ανακύπτουν στην καθημερινή κλινική πράξη.

Η ερευνητική ομάδα, η οποία σχεδίασε τη μελέτη και θα την ολοκληρώσει, μεταξύ των άλλων αποτελείται από φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θα γίνει στατιστική επεξεργασία των συλλεγόμενων στοιχείων προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα, τα οποία θα αξιολογηθούν μετά από ανασκόπηση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Οι υπεύθυνοι ελπίζουν πως η μελέτη θα συνεισφέρει στον περί βιοηθικής διάλογο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα. Σημειώνεται πως ενεργά στην οργάνωση του debate συμμετέχει, επίσης, ο τετρατοετής φοιτητής της Ιατρικής,  Ιωάννης Κασιώλας,  γραμματέας στο συμβούλιο του Παραρτήματος Ηρακλείου της ΕΕΦΙΕ. Συνδιοργανωτής της ημερίδας είναι το φοιτητικό Ιατρικό Περιοδικό NovelMeds.

Φοιτητές και ηθικά  διλήμματα

Στο debate συμμετέχουν οι εξής φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, που φοιτούν από το πρώτο ως το τέταρτο έτος, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Ανδρόνικος Τρίκκος, Ανδρέας Χριστοφής, Ελένη – Διομήδεια Καστρίτση, Δήμητρα Δεσσέ, Αγγελική Μουστάκα, Βασιλική Παπακώστα, Γεώργιος Παπαδάκης.  Την προετοιμασία των φοιτητών έχουν αναλάβει ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας, κος Ι. Μουζας και ο ειδικευόμενος νευροχειρουργός, κος Χ. Τσιτσιπάνης.

Την εκπαίδευση των φοιτητών όσον αφορά στους κανόνες και τις τεχνικές του debate έχει αναλάβει ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος, από τις Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας”.

Ο κ. Τσαγκάρης εξηγεί πως debate φοιτητών Ιατρικής είχε οργανωθεί πέρσι στο International Conference of Medical Students 2018 στη Σόφια, όπου ο ίδιος είχε λάβει μέρος. Η διοργάνωση στο Ηράκλειο θα ακολουθήσει το πρότυπο debate της Οξφόρδης (Oxford style debate) ενώ θα υπάρχει κριτική επιτροπή, που είναι υπό σχηματισμό, αποτελούμενη από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο κ. Τσαγκάρης σχολιάζει πως, γενικότερα, το debate είναι σπάνιο στην Ιατρική, οι συνήθεις εκδηλώσεις είναι συνέδρια, παρουσιάσεις με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση. «Το να γίνει η πραγμάτευση ενός θέματος σε διαλογικό επίπεδο δεν γίνεται συχνά στην Ιατρική στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο», σημειώνει. Για πρώτη φορά, λοιπόν, θα υπάρξει ενεργή εμπλοκή φοιτητών που θα διατυπώσουν απόψεις και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Τα θέματα, στα οποία θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους και… ίσως να διασταυρώσουν τα ξίφη τους είναι τρία. Το πρώτο σενάριο είναι πως είναι γιατροί και ο αδελφός τους έχει ανάγκη από μόσχευση, αλλιώς θα πεθάνει. Όμως, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί μόσχευμα και έτσι υπάρχει η επιλογή να αγοράσει ένα από χώρες, όπως την Ινδία και την Κόστα Ρίκα.

Το δεύτερο θέμα είναι ποια στάση θα πρέπει να τηρήσουν αν διαπιστώσουν ότι ένας συνάδελφός τους σε δημόσιο νοσοκομείο χρηματίζεται. Τέλος, κάτι που συζητείται και στο αμφιθέατρο, είναι αν στο μέλλον θα είναι θετικό ή αρνητικό να μπορεί κανείς να επεκτείνει τη μνήμη του με ένα μικροτσίπ ή άλλη προσθήκη στον εγκέφαλό του.