εξετάσεις

Το νέο σύστημα παραπομπών των ασφαλισμένων στις δημόσιες δομές υγείας θα λειτουργεί σαν “κόφτης” και θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες περίθαλψης στους πολίτες.

Αυτό υποστηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ που σε ανακοίνωση σημειώνει:

“Καθορίζονται 3 κατηγορίες παραπομπών: Η άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών, η προληπτική παραπομπή με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών και η παραπομπή χρόνιου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών.

Ορίζεται επιπλέον ότι οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς γιατρούς δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν  εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας), ενώ σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς στα Κέντρα Υγείας, για την ώρα αναφέρεται ότι «δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού». Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο, «το νέο σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2019».

Όπως αναφέρει το Σωματείο, «στην πραγματικότητα, με όλα τα παραπάνω προετοιμάζεται το έδαφος ώστε οι οικογενειακοί γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας να αναγκάζονται να λειτουργούν ως «κόφτες» (το πιο ξεκάθαρο «gatekeeper» που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση, τώρα έγινε… «πλοηγός») σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των απαιτούμενων παραπέρα εξετάσεων, ιατρικών επισκέψεων σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, σε όλα όσα συνθέτουν την πρόληψη και την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.

Το παραπάνω συμπέρασμα δεν είναι μια κινδυνολογική υπόθεση, αλλά βασίζεται στη γνώση μας για τη διεθνή και ευρωπαϊκή πραγματικότητα όπου σε πολλές περιπτώσεις η ανάπτυξη ενός παρόμοιου συστήματος οδήγησε σε τραγική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε χώρες που μέχρι τότε ήταν περήφανες για τα συστήματα υγείας τους (βλ. Μ. Βρετανία, Γερμανία, κ.τ.λ.).

Η πραγματική δημιουργία ενός σύγχρονου λειτουργικού και αποτελεσματικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χρειάζεται πολύ περισσότερους πόρους, εξειδικευμένο προσωπικό, υποδομές και πολιτική βούληση. Είναι φανερό ότι η «μεταρρύθμιση» που προωθείται, δυστυχώς υποβαθμίζει και δεν αναβαθμίζει τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ο σκοπός είναι φανερός” καταλήγει η ανακοίνωση.