Για σοβαρούς κινδύνους κατακόρυφης αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κάνουν λόγο εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ.
Μια καθαρίστρια είναι επιφορτισμένη με τον καθαρισμό 8 κλινικών τα απογεύματα στο ΠΑΓΝΗ, δηλαδή ενός ολόκληρου κτηρίου, ενώ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ταυτόχρονα και βοηθοί θαλάμων. Για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο έγινε σύσκεψη με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων.
Στη σύσκεψη παρερεύθηκε και χαιρέτησε και η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα τονίστηκε η μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς εξαιτίας της υποστελέχωσης αλλά και των πολλαπλών καθηκόντων που είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν οι εργαζόμενοι.
Στην ανακοίνωση τονίζεται:
“Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων εξαρχής είχε τονίσει ότι τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση δεν μπορούν να διασφαλιστούν όσο κυριαρχεί η λογική του μικρότερου κόστους, όσο παραμένουν σε ομηρία οι εργαζόμενοι με τις απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν με το νοσοκομείο. Έχουμε παλέψει να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά, ο αριθμός των εργαζομένων να αυξηθεί, να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να αναγνωρίζεται η ξεχωριστή ειδικότητα καθαριστή και βοηθού θαλάμου, να εργάζονται 8ωρο.
Έχουμε τονίσει ότι το ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα δεν επαρκεί για να καλύψει στοιχειωδώς τις τεράστιες ανάγκες στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να τους «βγαίνει το λάδι» στην κυριολεξία. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το 2012 υπηρετούσαν 160 (σαν ξεχωριστές ειδικότητες καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμου και εργάτες), ενώ η τρέχουσα σύμβαση προβλέπει 125 και για τις 3 ειδικότητες.
Οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει για 6 ώρες εργασία αλλά δουλεύουν παραπάνω αμισθί γιατί δεν επαρκούν. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ταυτόχρονα και βοηθοί θαλάμων και τα απογεύματα σε κάθε καθαρίστρια αντιστοιχεί ένα ολόκληρο κτήριο (δηλαδή 8 κλινικές”.
Το Σωματείο επισημαίνει:
“Σήμερα υπάρχουν τμήματα που βοηθός θαλάμου εμφανίζεται αποσπασματικά ή άλλες φορές ο ίδιος εργαζόμενος που καθαρίζει πατώματα καθαρίζει και ευαίσθητα αντικείμενα (εργαλεία, μηχανήματα, καλώδια) που απαιτούν χρόνο και γνώση. Άλλες φορές αναγκάζονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες (στην ίδια βάρδια) σε άλλες μονάδες του νοσοκομείου, με συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση απολύμανσης και καθαρισμού.
Ως εκ τούτου, αυτή η σύμβαση είναι επικίνδυνη, γιατί δεν μπορεί αντικειμενικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των αναγκών καθαριότητας και απολύμανσης – αποστείρωσης στις κλινικές και τις μονάδες του νοσοκομείου, με σοβαρούς κινδύνους κατακόρυφης αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους”.
Το Σωματείο καλεί την διοίκηση να πάρει μέτρα.
Ερώτηση Κεγκέρογλου στη Βουλή
Με ερώτησή του προς το Υπουργείο Υγείας, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι το ΠΑΓΝΗ έχει μείνει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας και ζητά άμεσες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ασθενών, των εργαζομένων αλλά και η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα αναφέρει: “Χωρίς το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας έχει μείνει το ΠΑΓΝΗ, του οποίου οι ανάγκες έχουν αυξηθεί δραματικά. Για άλλη μια φορά, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τονίζει ότι το ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα δεν επαρκεί για να καλύψει στοιχειωδώς τις τεράστιες ανάγκες του νοσοκομείου.
Επειδή όπως τονίζει ο σύλλογος, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα εκτελούν ταυτόχρονα και χρέη βοηθών θαλάμων και επειδή τα απογεύματα σε κάθε καθαρίστρια αντιστοιχεί ένα ολόκληρο κτήριο (δηλαδή 8 κλινικές).
Ερωτάσθε κ. υπουργέ,
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ασθενών, των εργαζομένων αλλά και η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου;».