“Κάτω από τα όρια ασφαλείας, λόγω υποστελέχωσης, λειτουργούν πολλά τμήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όμως η διοίκηση, παρά τις ελλείψεις, ανοίγει νέες μονάδες για να παρουσιάσει αναβαθμισμένη τη λειτουργία του”.
Αυτό επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων αναφέροντας την απόφαση της λειτουργίας ημερήσιου τμήματος στεφανιογραφιών και ανάπτυξηΣ κρεβατιών ΜΕΘ με πρόσληψη 20 συμβασιούχων. “Σε ένα νοσοκομείο με 645 κενές θέσεις μεταξύ των οποίων τα 400 κενά είναι στη νοσηλευτική υπηρεσία, αυτό αποτελεί εμπαιγμό” τονίζουν.
Το Σωματείο σημειώνει:
“Η πραγματικότητα είναι ότι υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας. Τα προγράμματα των εργαζομένων στη νοσηλευτική υπηρεσία δεν βγαίνουν, δεν τηρείται η ημερήσια ανάπαυση ανάμεσα σε βάρδιες νοσηλευτές μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ υπάρχουν 9 νοσηλευτές που εργάζονται με μπλοκάκι. Μάλιστα πρόσφατα παραιτήθηκε έγκυος νοσηλεύτρια στον 6ο μήνα, γιατί δεν δικαιούνταν άδεια κύησης. Ελλείψεις υπάρχουν και σε γραμματείς, καθαρίστριες κ.ά. Υπάρχουν τμήματα χωρίς γραμματείες (καλύπτονται από εθελοντές ή από εργαζομένους που πληρώνονται από τον ΕΛΚΕ), ενώ μία καθαρίστρια μπορεί να έχει στην ευθύνη της ολόκληρο κτήριο”.
Ράντζα και αναμονές
“Σχεδόν σε όλα τα τμήματα οι γιατροί υπερβαίνουν το πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα. Κλινικές, όπως η Ψυχιατρική και η Παθολογική, συχνά γεμίζουν ράντζα μετά τις γενικές εφημερίες.
Στην Παιδοχειρουργική κλινική έχουν μείνει 3 ειδικευμένοι γιατροί, με αποτέλεσμα -σε μέρες μη γενικής εφημερίας- να καλύπτει ο εφημερεύων γενικός χειρουργός. Στη λίστα χειρουργείου υπάρχουν 3.500 ασθενείς που αναμένουν να χειρουργηθούν.
Κάθε φορά τίθεται από πλευράς διοίκησης το ζήτημα «τι μπορεί να κοπεί, για να λειτουργήσει κάτι άλλο;». Ήδη το νοσοκομείο έχει 500 συμβασιούχους, που πληρώνονται από τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς. Mόνο το 2018 πλήρωσαν οι Κρητικοί στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία 1.680.000€”.
Και συνεχίζει:
“Αλλά και η περίφημη προκήρυξη μόνιμων θέσεων πρόκειται να πετάξει έξω δεκάδες επικουρικούς συναδέλφους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ολόκληρο το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Στο ΠΑΓΝΗ ήρθαν 2 μόνιμοι νοσηλευτές από παλιές προκηρύξεις, ενώ και η προκήρυξη 2Κ/2019 των 1.116 θέσεων αφορά την αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών συναδέλφων, που η σύμβασή τους λήγει τον Μάιο (δηλ. δεν προσθέτει ούτε έναν, ενώ είναι σαφές ότι μεγάλο ποσοστό από τους υπηρετούντες επικουρικούς θα απολυθεί). Ακόμη κι αν από το 2019 υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τη συνέχιση των συγχωνεύσεων κλινικών και τμημάτων”.