ΠΑΓΝΗ

Σε απλούς θαλάμους νοσηλεύονται ασθενείς στο ΠΑΓΝΗ, που θα έπρεπε να βρίσκονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, υπάρχουν κλινικές με ράντζα, 3.000 ασθενείς είναι σε λίστα για να χειρουργηθούν και η αναμονή στα ιατρεία φθάνει στους 4-5 μήνες.

Επιπλέον, με διπλοβάρδιες και χωρίς ρεπό δουλεύουν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, που αναστενάζει λόγω της υποστελέχωσης.

Το Σωματείο Εργαζομένων που συμμετέχει στην κινητοποίηση της Πέμπτης 14 Ιουνίου με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 το πρωί στη ΔΥΠΕ εκτός από τα παραπάνω τονίζει:

“Σήμερα, με την έναρξη του καλοκαιριού, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο σε όλα σχεδόν τα τμήματα και τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Όλα σχεδόν τα τμήματα βρίσκονται σε τρομερή κατάσταση υποστελέχωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ υπάρχουν 645 κενές οργανικές θέσεις όλων των κατηγοριών. Η απάντηση της διοίκησης είναι ότι θα γίνουν 7… προσλήψεις και αυτές με μπλοκάκι…

Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα”.

Ελλιπής χροματοδότηση

Ακόμη αναφέρεται:

“Επιπλέον, η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για το 2018 είναι μειωμένη κατά 638 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ για το ΠΑΓΝΗ είναι 11.000.000.

Ο αριθμός των ανασφάλιστων που εξυπηρέτησε το νοσοκομείο ήταν 46.973 και το ποσό που δαπανήθηκε ήταν 6.755.188 από ιδίους πόρους, δηλαδή από την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του.

Για αυτά το κράτος δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή. Την ίδια ώρα, παράλληλα με τον οικονομικό στραγγαλισμό των νοσοκομείων προχωράει η πολιτική της πώλησης των υπηρεσιών για την ανεύρεση χρημάτων.

Ενδεικτικό είναι ότι για το 2018 η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ υπολογίζει ότι το νοσοκομείο θα εισπράξει άμεσα από τους ασθενείς – πελάτες 3.800.000, ενώ για τις εργαστηριακές πράξεις του 2017 έχουν ήδη εισπραχθεί 1.800.00 (από τα ασφαλιστικά ταμεία) και για επισκέψεις τον ίδιο χρόνο είχαν πληρωθεί άμεσα από τις τσέπες των ασθενών 1.495.000”.