Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου για τις νέες ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα και τη σίτιση. Το σωματείο υποστηρίζει ότι 40 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους.
Ωστόσο, ο διοικητής ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος μάς είπε ότι τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται.
Το σωματείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
“Ο αριθμός που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του είναι 20 εργαζόμενοι για το ΠΑΓΝΗ και 20 εργαζόμενοι για το Βενιζέλειο αντίστοιχα. Παράλληλα τον Ιανουάριο του 2018 απολύεται και μια νοσηλεύτρια της Παιδοψυχιατρικής που δουλεύει με μπλοκάκι.
Τα όποια κριτήρια και αν επελέγησαν σε αυτή τη προκήρυξη δεν αναιρούν το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων παραμένει μειωμένος για τις ανάγκες του νοσοκομείου. Όσοι παραμείνουν καλούνται να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά, το δικαίωμά τους στη ζωή δηλαδή, αφού οι συμβάσεις ντροπής ορίζουν σαφώς ότι «δεν έχουν δικαίωμα στην εργασία πέραν τις 31/12/2019» παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες χρόνων. Επίσης, αυτές οι συμβάσεις με την ολοκλήρωση του 24μηνου κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα μισθοδοσίας κ.α.
Η σύμβαση χωρίζει τον χρόνο εργασίας σε ενεργό και ανενεργό (με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Παράλληλα, προβλέπει οι εργαζόμενες στην καθαριότητα να εκτελούν και χρέη βοηθού θαλάμου. Δηλαδή θα συνεχιστεί η εντατικοποίηση της δουλειάς στη λογική της εξοικονόμησης των δαπανών του νοσοκομείου. Επίσης, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 6ωρα επίσημα, που όμως με δόλωμα την ενισχυμένη υπερωρία θα δουλεύουν 16 ώρες χωρίς ρεπό (για να αυξήσουν το μισθό των 500 ευρώ).
Η διοίκηση προσπάθησε να δικαιολογήσει και να χρυσώσει το χάπι της απόλυσης με πρόσχημα τη διαφάνεια, τους νόμους και τη μοριοδότηση. Πρότεινε την παράταση της εργασίας (των συναδέλφων που απολύονται) μέχρι να συμπληρώσουν 24 μήνες, δηλαδή μέχρι το αργότερο τον Ιούλιο του 2018. Η λύση που δίνεται είναι στην κατεύθυνση διαιώνισης του προβλήματος”.
Το σωματείο επανέλαβε το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία.