Τελικά να τρώμε ή να μην τρώμε αυγά; Την απάντηση δίνει στην “Π” ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χιούστον Κωνσταντίνος Χαριτάκης.
αυγά
Δεν χρειάζεται πάντως να εξοβελίσουμε τα αυγά από τη διατροφή μας

Είναι γνωστό ότι νέα αμερικανική μελέτη που έγινε σε 30.000 άτομα σε βάθος δεκαετιών “ενοχοποιεί” τα αυγά για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσουμε τα αυγά από τη διατροφή μας; “Φυσικά και όχι” λέει στην “Π” ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής McGovern  του Πανεπιστημίου Χιούστον  του Τέξας Κωνσταντίνος Χαριτάκης, καθώς η διαμάχη για το αν τελικά το αυγό είναι υγιεινή τροφή συνεχίζεται…

Όπως ανέφερε ο κ. Χαριτάκης, “στην  τελευταία δημοσίευση του έγκριτου περιοδικού JAMA που δημοσιεύτηκε 15 Μαρτίου 2019, επιστήμονες παρακολούθησαν περίπου 30.000 ασθενείς για 17 χρόνια και βρήκαν ότι η κατανάλωση αυγών συνοδεύτηκε με αύξηση καρδιαγγειακής νοσηρότητας  και θνητότητας.

Ο επικ. καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χιούστον Κωνσταντίνος Χαριτάκης

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση δύο αυγών ημερησίως αύξησε την πιθανότητα  εγκεφαλικών και εμφραγμάτων κατά 27%.

Η χοληστερίνη που περιέχεται στο κρόκο του αυγού έχει ενοχοποιηθεί σε πολλές μελέτες στο παρελθόν για αύξηση της αθηρωματικής νοσού που οδηγεί σε εγκεφαλικά και εμφράγματα και έχει αποτελέσει αντικείμενο έριδας μεταξύ επιστημόνων.

Ωστόσο ο ίδιος συμπληρώνει:

“Τι πρέπει να κάνουμε τελικά; Μήπως να αποκλείσουμε τα αυγά εντελώς από τη διατροφή μας; Φυσικά και όχι.  Η χοληστερίνη είναι ένα απαραίτητο  συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης και έχει συμμετοχή στην παραγωγή πολλών  ορμονών και βιταμίνης D.

Από την άλλη πλευρά, χοληστερίνη δεν έχει μόνο το αυγό αλλά το κόκκινο κρέας, τα τυριά και πολλά τυποποιημένα φαγητά που θα μπορούσαμε να τροποποιήσουμε την κατανάλωση. Και φυσικά δεν ισχύει για όλους ο ίδιος κανόνας: ένας μεσήλικας με ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού η διαβήτη πρέπει να καταναλώνει πολύ λιγότερα ζωικά λίπη από ένα παιδί που αναπτύσσεται ή κάποιον νεότερο χωρίς προβλήματα υγείας”.

Συστήνουν και στους Αμερικανούς τη μεσογειακή διατροφή

“Δεν θα κουραστώ ποτέ” επισημαίνει ο καρδιολόγος  “να συνιστώ στους ασθενείς μου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική να ακολουθήσουν τη μεσογειακή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρι και λιγότερο κρέας αυγά και ζωικά λίπη. Είναι η μόνη διατροφή  που έχει αποδεδειγμένα αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και κατά τη γνώμη μου πολύ νόστιμη”.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι ασφαλώς στους ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου χρειάζεται στενή παρακολούθηση των επιπέδων της χοληστερίνης από το γιατρό σε συνδυασμό με άσκηση και σωστή διατροφή”.

Τι αναφέρει η νέα μελέτη

Οι άνθρωποι που τρώνε τρία έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα έχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά. Ο «ένοχος» φαίνεται πως είναι η χοληστερίνη που περιέχουν τα αυγά. Η κατανάλωση 300 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερίνης τη μέρα σχετίζεται με αύξηση κατά 17% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και 18% πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής Νορίνα ‘Αλεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, ανέλυσαν στοιχεία από έξι μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 30.000 άτομα.

Τα νέα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τις τελευταίες συστάσεις που έκαναν τα Υπουργεία Υγείας και Γεωργίας των ΗΠΑ το 2015, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι δεν χρειάζονται να ανησυχούν για την κατανάλωση περισσότερων αυγών λόγω αύξησης της χοληστερίνης. Η νέα μελέτη, αντίθετα, υποστηρίζει ότι πρέπει κανείς να περιορίσει την κατανάλωση αυγών και χοληστερίνης, συνεπώς οι οδηγίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Το ζήτημα των αυγών έχει δημιουργήσει μια σύγχυση στους επιστήμονες και στο κοινό. Παρόλο που ορισμένες παλαιότερες μελέτες είχαν αποτύχει να βρουν κάποια σχέση ανάμεσα στα αυγά (και άλλες τροφές με χοληστερόλη) και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, η νέα μελέτη βρήκε σαφώς μια τέτοια συσχέτιση.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι δεν είναι ανάγκη να εξοβελίσει κανείς τελείως τα αυγά από τη διατροφή του, αρκεί να τα περιορίσει και να προτιμά το ασπράδι από τον κρόκο. Η περισσότερη χοληστερίνη βρίσκεται στον κρόκο του αυγού και όχι στο ασπράδι.

Ο κρόκος είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές χοληστερόλης μεταξύ όλων των τροφών. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερόλης στον κρόκο του. ‘Αλλα ζωικά προϊόντα με υψηλή χοληστερόλη είναι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά (βούτυρο, κρέμα γάλατος κ.ά.).