Η κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, με μόλις δύο φέτες ζαμπόν την ημέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 15%, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.
Η έρευνα που διεξήχθη υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και στην οποία συμμετείχαν 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα για τη σχέση μεταξύ του κρέατος και της νόσου που αποτελεί έναν από τους πιο πιεστικούς κινδύνους για την παγκόσμια υγεία, αναφέρει ο Guardian.
Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την περισσότερη κίνηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας από τους κύριους τρόπους μείωσης του κινδύνου εμφάνισης της νόσου είναι η βελτίωση της διατροφής.
Οι ειδικοί πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν 1,97 εκατομμύρια ενήλικες από 20 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της ανατολικής Μεσογείου, της νοτιοανατολικής Ασίας και του δυτικού Ειρηνικού, και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Nita Forouhi, δήλωσε: «Η έρευνά μας παρέχει τα πληρέστερα μέχρι σήμερα στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του υψηλότερου μελλοντικού κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Υποστηρίζει τις συστάσεις περιορισμού της κατανάλωσής τους, για τη μείωση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό».
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελέτης μέσω του InterConnect – ενός έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία σε διάφορους πληθυσμούς.
Επεξεργασμένο και μη επεξεργασμένο κρέας
Διαπίστωσαν ότι η συνήθης ημερήσια κατανάλωση 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος – που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν – σχετίζεται με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 10 χρόνια.
Η κατανάλωση 100γρ. μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα – που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα – συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Η συνήθης κατανάλωση 100 γρ. πουλερικών την ημέρα συσχετίστηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο. Όταν πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω αναλύσεις για να ελεγχθούν τα ευρήματα υπό διαφορετικά σενάρια, η συσχέτιση για την κατανάλωση πουλερικών έγινε ασθενέστερη, αλλά οι συσχετίσεις με τον διαβήτη τύπου 2 για το επεξεργασμένο κρέας και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παρέμειναν, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Η κατανάλωση 100γρ. μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα – που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα – συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Τα δεδομένα του InterConnect επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα να λάβει ευκολότερα υπόψη της «διάφορους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής ή οι συμπεριφορές υγείας, που μπορεί να επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του διαβήτη», δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Chunxiao Li, επίσης από το Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν συγκεντρώσει τα υπάρχοντα αποτελέσματα, η νέα ανάλυση εξέτασε τα δεδομένα από μεμονωμένους συμμετέχοντες σε κάθε μελέτη. Η τεχνική αυτή επέτρεψε στους ερευνητές να παράσχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης διαφόρων ειδών κρέατος και του διαβήτη τύπου 2 από ό,τι ήταν δυνατό προηγουμένως.
Σωστή διατροφή και άσκηση
Ο Δρ. Duane Mellor, του Πανεπιστημίου Άστον, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι το συνολικό μήνυμα για μέτρια κατανάλωση κρέατος συνάδει με τις συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένης μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.
«Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από τακτική σωματική δραστηριότητα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Mellor.