εμβόλια
Τα εμβόλια είναι ασφαλή και προλαμβάνουν περίπου 3.000.000 θανάτους παγκοσμίως

Την ανησυχία του για την «αμφίσημη», όπως τη χαρακτηρίζει, εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των παιδιών πριν από την εγγραφή στο σχολείο, εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, υπογραμμίζοντας ότι τα εμβόλια είναι και πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικά, ιδιαίτερα σήμερα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ιλαράς και άλλων νοσημάτων, λόγω μη εμβολιασμού.

Υποχρεωτικοί να γίνουν οι εμβολιασμοί

Ο Π.Φ.Σ. τονίζει:

“Οι εμβολιασμοί των παιδιών είναι και πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικοί, αφού συνιστούν μείζονα παρέμβαση Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας, ιδιαίτερα σήμερα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της ιλαράς και άλλων νοσημάτων, λόγω μη εμβολιασμού».

Η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανα οφείλουν να ενημερώσουν υπεύθυνα την ελληνική κοινωνία για τα οφέλη του εμβολιασμού, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση όλων των παιδιών στους εμβολιασμούς και με αποφασιστικό τρόπο να κλείσουν τα όποια παράθυρα για την ακύρωση  της επιτυχίας του στόχου για καθολικό εμβολιασμό όλων των παιδιών.

Στο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας δεν χωρούν αμφισημίες και δισταγμοί». “Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται” είχε  τονίσει κατ’ επανάληψη ο καθηγητής Παιδιατρικής Κλινικής κ. Μανώλης Γαλανάκης.

Οι γιατροί τονίζουν ότι:

“Τα εμβόλια αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τις λοιμώξεις και τις επιπλοκές τους. Έχει υπολογιστεί ότι προλαμβάνουν περίπου 3.000.000 θανάτους παγκοσμίως. Με τον εμβολιασμό προστατεύεται όχι μόνο ο εμβολιαζόμενος, αλλά και όλο του το περιβάλλον. Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας και για τα πιο ευάλωτα μέλη. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και ελέγχονται σχολαστικά πριν και μετά την κυκλοφορία τους. Οι κίνδυνοι από τη φυσική νόσο είναι σαφώς μεγαλύτεροι από τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

Πολλα νοσήματα έχουν μειωθεί σημαντικά με την εφαρμογή των εμβολίων, αλλά η  ιστορία έχει δείξει ότι τα παθογόνα που προκαλούν λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, δεν έχουν εξαλειφθεί και, αν η εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού υποχωρήσει, οι λοιμώξεις αμέσως επανεμφανίζονται.

Για να είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στην πρόληψη των λοιμώξεων, πρέπει ο πληθυσμός να είναι εμβολιασμένος σε πολύ μεγάλο ποσοστό (>90%) και κύριο μέλημα των επαγγελματιών υγείας είναι η εξασφάλιση αυτής της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης που θα αποδώσει το μέγιστο αποτέλεσμα προστασίας από λοιμώξεις. Μακροχρόνιες μελέτες  για τη χρήση των εμβολίων έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν νόσο και δεν ευθύνονται για αυτισμό ή άλλα χρόνια νοσήματα. Επίσης, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η χορήγηση πολλών εμβολίων δεν καταπονεί το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών”.

Εντωμεταξύ, σε υψηλά ποσοστά διατηρείται η κάλυψη του εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα για ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια, όπως ανέφερε στην παρέμβασή του στην 68η Σύνοδο του Παγόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Ρώμη, ο προέδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Ωστόσο, ο κ. Ρόζενμπεργκ σημείωσε ότι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, έχουν χαμηλό επίπεδο κάλυψης εμβολιασμού και αυτό δημιούργησε ανησυχίες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επιδημίας ιλαράς. Για την αντιμετώπιση των αναγκών υγείας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, τόνισε ότι έχουν ορισθεί εμβόλια προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων της ιλαράs, της ερυθράς, της παρωτίτιδας (MMR), της διφθερίτιδαs, του τετάνου, του κοκκύτη, της πολιομυελίτιδαs (DTaP-IPV) και της φυματίωσηs (BCG), λαμβάνoντας πάντα υπόψη τη διαθεσιμότητα αυτών των εμβολίων.