Στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου ο απερχόμενος και νέος πρόεδρος, Χάρης Βαβουρανάκης
Στην κάλπη ο απερχόμενος και νέος πρόεδρος, Χάρης Βαβουρανάκης

Τη «Δύναμη Υγείας» ανέδειξε πρώτη με 790 ψήφους (ποσοστό 90%) η κάλπη στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου. Πρόεδρος επανεκλέγεται φυσικά ο Χάρης Βαβουρανάκης.

Συνολικά ψήφισαν 933 ιατροί και έγκυρα κρίθηκαν 878 ψηφοδέλτια. Καταμετρήθηκαν ωστόσο 27 λευκά και 21 άκυρα.

Η ΔΗΠΑΚ, η «Δημοτική Πανεπιστημιακή Κίνηση», η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, συγκέντρωσε συνολικά 88 ψήφους (ποσοστό 10%).

Στο μεταξύ, ο συνδυασμός “Ανατροπή” έστειλε επιστολή με σκληρή κριτική εξηγώντας γιατί δεν συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία με υποψήφιους για το Διοικητικό Συμβούλιο.

“Ασχολείστε με μικροπολιτικές φιλοδοξίες και κοσμικές εκδηλώσεις”

Η “Ανατροπή Ενωτική Κίνηση για την Αλλαγή στον Ιατρικό Σύλλογο” που άτυπα υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του 2014 είχε επικεφαλής τον Ηλία Σανιδά, τονίζει μεταξύ άλλων ότι η απερχόμενη διοίκηση διακρίθηκε στις επιδόσεις της στην αφωνία. Ακόμη ότι είχε μετατρέψει τον Σύλλογο σε συνδυκαλιστικό όργανο ορισμένων ιδιωτών και σε γραφείο οργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων απαξιώνοντάς την στα μάτια της ίδιας της κοινωνίας.

Στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου
Στη χθεσινή διαδικασία ψήφισαν 933 γιατροί

“Δεν υπηρετούμε κομματικά καθήκοντα”

Η παράταξη επισημαίνει τα εξής:

“Παρά τη δυναμική εκλογική μας παρουσία στις προηγούμενες εκλογές αλλά και τη συνεπή παρουσία μας καθόλη τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου ΔΣ, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τη  μέχρι τώρα πρακτική της πλειοψηφίας του απερχόμενου Δ.Σ.

Σε μια χρονική περίοδο, που στον χώρο της υγείας επιχειρούνται πολύ σημαντικές αλλαγές, όπως η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, η προσπάθεια καθιέρωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε αστικό περιβάλλον, οι αλλαγές στην εκπαίδευση των ειδικευομένων, οι αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης του μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία καθώς επίσης και οι αποκαλύψεις για τεράστια σκάνδαλα που αμαυρώνουν το επάγγελμά μας (ΚΕΛΠΝΟ, NOVARTIS), η σημερινή ηγεσία του ΙΣΗ διακρίθηκε για τις επιδόσεις της στην αφωνία ή σε ανούσιες αντιπολιτευτικές κραυγές.

Ανεξάρτητα από το αν η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΙΣΗ συμφωνεί ή διαφωνεί με τα παραπάνω, θα έπρεπε κατά τη  γνώμη μας να έχει θέσεις και προτάσεις και να αποτελεί πρωτοπορία σε ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία στη χώρα μας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών των γιατρών τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό περιβάλλον, προς όφελος αρχικά των πολιτών και δευτερευόντως των γιατρών.

Αντ’ αυτών, η σημερινή ηγεσία έχει μετατρέψει τον σύλλογο σε συνδικαλιστικό όργανο ορισμένων ιδιωτών και σε γραφείο οργάνωσης κοινωνικών – «κοσμικών» εκδηλώσεων καθώς και σε όχημα εξυπηρέτησης μικροπολιτικών φιλοδοξιών, που αποτελεί και τον κύριο λόγο που έχει απαξιωθεί στα μάτια ενός μεγάλου αριθμού συναδέλφων μας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.

Εμείς, τα μέλη της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε μια διαφορετική και πιο θεσμική λειτουργία του ΙΣΗ. Ο καιρός, που εκλεγμένοι αντιπρόσωποι αναλάμβαναν ανεξέλεγκτα την προάσπιση των συμφερόντων ενός κλάδου ή και της κοινωνίας ολόκληρης, έχει μάλλον περάσει ανεπιστρεπτί.

Επιπροσθέτως και με δεδομένο πως δεν υπηρετούμε κανένα κομματικό καθήκον, δεν θεωρούμε ότι έχουμε να προσφέρουμε κάτι στο Δ.Σ. του συλλόγου τη δεδομένη χρονική συγκυρία”.

Στο πανελλήνιο

Αναφορικά με τη συμμετοχή στις εκλογές στο πανελλήνιο, η παράταξη αναφέρει:

“Η απόφασή μας για συμμετοχή στις εκλογές του ΠΙΣ απορρέει από την επιθυμία μας να συνδράμουμε, σε συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του ιατρικού κόσμου, σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για όλες τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν αυτό το διάστημα στον χώρο της υγείας ώστε να αποκτήσουν θετικό πρόσημο και για την κοινωνία και για τον κλάδο.

Επιπρόσθετα, θέλουμε να συμβάλουμε στην αποτροπή της άλωσης του ΠΙΣ από γνωστές ιατρικές τηλεπερσόνες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που, από τα χρυσοποίκιλτα σαλόνια τους, αρέσκονται σε ακροδεξιές ακροβασίες, οι οποίες δεν τιμούν και δεν ενισχύουν το κύρος του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας”.

“Τι σκεφτόμαστε για το μέλλον”

“Θα παραμείνουμε σε επιφυλακή για θεσμικές παρεμβάσεις τα επόμενα χρόνια και θα αναζητήσουμε νέους τρόπους οργάνωσης της δράσης μας, με όραμα και μορφή τέτοια, που θα καταφέρουν να εμπνεύσουν, να κινητοποιήσουν και να συσπειρώσουν όλον εκείνο τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος πιστεύει ότι ο Ιατρικός Σύλλογος είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό συνδικαλιστικό – γραφειοκρατικό φορέα και μάλιστα παλιάς κοπής”.

“Δεν δώσαμε καμία απάντηση στην επιστολή γιατί δεν θεωρούμε ότι έχουν βάση όλα αυτά” είπε στην “Π” ο Μανόλης Πατεράκης, μέλος της απερχόμενης διοίκησης και υποψήφιος με τον συνδυασμό του Χάρη Βαβουρανάκη.

Όπως έχει γράψει η “Π”, στις εκλογές εκτός από την παράταξη “Δύναμη Υγείας”, που υποστηρίχθηκε άτυπα από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, συμμετείχε επίσης η “Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση”, που υποστηρίχθηκε επίσημα από το ΠΑΜΕ.