Τσιόδρα

Κάποιοι υποστήριζαν ότι ο λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, απέφευγε την έκθεση στο κοινό γιατί διαφωνούσε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Η χθεσινή επανεμφάνισή του, όμως, ήταν μάλλον η καλύτερη απάντηση από τη μεριά του. Στόχος του ήταν να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά στους νέους, ότι είναι ανάγκη να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα.

Όπως είπε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έκανε λόγο για μία μεγάλη ανησυχία που υπάρχει στη χώρα μας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού και σημείωσε πως πρόκειται για «πρωτόγνωρη κατάσταση και όχι μια απλή γρίπη», προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως ο δείκτης R0 βρίσκεται κοντά στο 1.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η χώρα μας γνωρίζει αύξηση των κρουσμάτων. Αυτοί είναι ο αυξημένος έλεγχος, η αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδας μας, όπως σε πολλές χώρες λόγω της άρσης των μέτρων, η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (πχ κρεατοβιομηχανία, γάμοι, μπαρ), η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας, αλλά και το ότι πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, από την επιδημική καμπύλη έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος του τουρισμού.

Ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα. Από εκεί και πέρα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας.

Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας, ο καθηγητής τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά με τις υψηλές θερμοκρασίες, όμως η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως η χρήση της είναι επιβεβλημένη, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η τήρηση των αποστάσεων.

«Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας» υπογράμμισε.

Για τα φάρμακα και το εμβόλιο

Μιλώντας για τα φάρμακα και το εμβόλιο κατά του κοροναϊου, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο όπλο στη μάχη κατά της Covid-19.

«Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του καθώς «κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε».

«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο» είπε. «Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως η φαρμακευτική βιομηχανία ξεπερνά τους ανταγωνισμούς για ανακάλυψη θεραπειών και συνεχίζεται η παγκόσμια συνεργασία.