Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων περιμένουν οι ειδικοί
Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων περιμένουν οι ειδικοί

Ανησυχούν οι ειδικοί για την έξαρση του κοροναϊού και των ιώσεων πριν το άνοιγμα των σχολείων και υπάρχουν εκτιμήσεις για 8.800 κρούσματα ημερησίως το επόμενο διάστημα.

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η κορύφωση του κύματος κοροναϊού εξαιτίας του οποίου χάνονται 50-60 άνθρωποι την εβδομάδα, «νούμερο τρομερό», όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Γύρω στα 8.800 ημερήσια κρούσματα κοροναϊού αναμένεται να φτάσουμε τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή επιδημιολογίας Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

«Τα Χριστούγεννα ήμασταν στα 5.800 ημερήσια κρούσματα», πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης. «Περιμένουμε αυξήσεις στις νοσηλείες και στους θανάτους, περίπου στους 78 με 80», ενώ σχετικά με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι καλό να κάνουν οι γονείς self test στα παιδιά, για να είναι σίγουροι ότι έχουν χαμηλό ιικό φορτίο». Όσον αφορά τις μάσκες, ο καθηγητής είπε: «Η μάσκα είναι χρήσιμη, αλλά θεωρώ ότι είναι θέμα προσωπικής εκτίμησης του καθενός».

Περισσότεροι εμβολιάζονται για γρίπη, από την οποία έχουμε χάσει 5 ανθρώπους, παρά για κοροναϊό, ενώ οι εμβολιασμένοι θα έπρεπε να ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια αντί 130.000, τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Βασιλακόπουλος.

Γιατί όχι μάσκες στο σχολείο

Σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να βάλουμε τα παιδιά μας ξανά να φοράνε μάσκα και να μειώσουν την κοινωνικότητά τους, διότι οι παππούδες ή γιαγιάδες ή κάποιοι ενήλικοι δεν φορούν μάσκα για να προστατευτούν».

Σε κρούσματα και εισαγωγές είμαστε λίγο παραπάνω από τις αντίστοιχες βδομάδες πέρυσι. Σε θνησιμότητα είμαστε λίγο λιγότερο.

Τα λύματα, που είναι ένας πολύ ασφαλής δείκτης του τι πρόκειται να συμβεί σε 10-15 ημέρες, δείχνουν ότι υπάρχει πολύ αυξημένη κυκλοφορία κυρίως του κοροναϊού, που σημαίνει ότι έρχεται αύξηση τις επόμενες εβδομάδες. Ελπίζω ότι αρκετοί θα εμβολιαστούν και θα προλάβουν το κακό και σιγά σιγά θα ξαναχτίσουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί αυτό το κύμα, μέχρι να έρθει, αν έρθει, το επόμενο, επισημαίνει ο καθηγητής.

«Όλοι χαρήκαμε όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διακήρυξε τη λήξη της πανδημίας, αλλά από τον ενθουσιασμό μας ίσως να πήραμε και το λάθος μήνυμα. Φταίμε και εμείς οι επιστήμονες, που δεν περάσαμε το σωστό μήνυμα. Όταν λήγει μια πανδημία, δεν εξαφανίζεται ένας ιός, παύει να είναι πανδημία, αλλά συνεχίζει ο ιός να είναι ενδημικός, που σημαίνει ότι ζει μαζί μας για αρκετό καιρό», είπε ο καθηγητής, επισημαίνοντας:

«Μπορεί για πολλά χρόνια να κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Όταν είμαστε σε μια φάση έξαρσης, όπως τώρα, πρέπει να τροποποιούμε τη συμπεριφορά μας.

Οι άνθρωποι που κυρίως κινδυνεύουν είναι αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που πάσχουν από νοσήματα. Άρα, αν κάποιοι πρέπει υποχρεωτικά για το δικό τους καλό να φοράνε μάσκα, είναι αυτοί οι άνθρωποι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς ούτε αυτοί οι άνθρωποι δεν φοράνε μάσκα. Το πρόβλημα στους χώρους υγείας είναι να μην πάμε εμείς που είμαστε υγιείς και κολλήσουμε τους ευπαθείς συνανθρώπους μας. Εμείς οι γιατροί για παράδειγμα μέσα στα νοσοκομεία, όταν μπαίνουμε στους θαλάμους, πάντα φορούσαμε μάσκα για να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας, ενώ οι συγγενείς εκείνων που νοσηλεύονται δεν κάνουν το ίδιο».

«Δεν μπορούμε στην Ελλάδα, μια δημοκρατική χώρα, να έχουμε μηχανισμό υποχρεωτικότητας. Χρειάζεται συναίνεση από τον πολίτη και λίγο λογική», πρόσθεσε.

Ελάχιστοι εμβολιάζονται

Οι εμβολιασμοί ανέρχονται στους  130.000 – 140.000 , όταν οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που θα έπρεπε υποχρεωτικά για το καλό τους να έχουν εμβολιαστεί, είναι τουλάχιστον δύο εκατομμύρια και υπάρχει ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν, τόνισε ο καθηγητής αντιπαραβάλλοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες το 19% των ενηλίκων έχουν ήδη εμβολιαστεί.