Ένταση κατά τις επισκέψεις Αδ. Γεωργιάδη στα νοσοκομεία Πάτρας και Άρτας – Οι αναρτήσεις του υπ. Υγείας

Μέλη του προσωπικού και συνδικαλιστές που διαμαρτύρονταν για ελλείψεις και για την κατάσταση του ΕΣΥ συγκεντρώθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Ρίο και του νοσοκομείου Άρτας, τα οποία επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας είχε διάλογο με τους συγκεντρωμένους -ορισμένες στιγμές σε υψηλότερους τόνους, χωρίς πάντως να εκτραχυνθεί η κατάσταση-, ενώ σε σειρά αναρτήσεών του έκανε λόγο για «συμμορία της μιζέριας», παραπέμποντας στις ζωντανές μεταδόσεις που γίνονταν στη σελίδα του στο Facebook.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Επειδή σε διάφορα sites, γράφονται διάφορα για την σημερινή μου επίσκεψη στα νοσοκομεία της Πάτρας, σας παραθέτω όλες τις ζωντανές αμοντάριστες μεταδόσεις που έκανα από την σελίδα μου στο Facebook, ώστε να έχετε την πλήρη εικόνα. Πρώτον στον «Άγιο Ανδρέα» πήγαμε με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους για να εγκαινιάσουμε το νέο κτίριο για το Pet/Ct και την γ´ κάμερα που φτιάξαμε αξιοποιώντας την δωρεά ενός μεγάλου Πατρινού ευεργέτου, του κ. Στεφανόπουλου. Φθάνοντας εκεί η γνωστή “συμμορία της μιζέριας” είναι εκεί για να πει την ίδια κασέτα: ακολούθησαν οι εξής σκηνές»:

Όπως πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «μετά κάναμε τα εγκαίνια σε πανηγυρικό κλίμα, αξίζει να δείτε πόσο όμορφη μονάδα Υγείας φτιάξαμε σε χρόνο μηδέν και στην ομιλία μου θα ακούσετε και όλες τις απαντήσεις σε όσα φώναζαν στην αρχή».

Ο υπουργός Υγείας παρέθεσε στην ανάρτησή του στοιχεία, βάσει των οποίων το συνολικό προσωπικό του «Αγίου Ανδρέα» το 2019 ήταν 900 άτομα, ενώ σήμερα 1.300. «Προϋπολογισμός 2019 27.000.000, φέτος 53.000.000€» πρόσθεσε.

Ως προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε σε άλλη ανάρτησή του ότι «εκεί κάναμε τα εγκαίνια του νέου στεφανιογράφου αξίας σχεδόν 1.000.000€, έργο που τους είχα υποσχεθεί να τρέξουμε στην επίσκεψη μας το καλοκαίρι και να δούμε τα έργα για την πεζογέφυρα που ενώνει τα δύο κτίρια, έργο που το ζήταγαν 20 χρόνια. Σημειώστε ότι στο Νοσοκομείο του Ρίου μεταξύ 2019/2024 έχουμε +30 γιατρούς, +380 νοσηλευτές και +180 λοιπό προσωπικό. Εκεί στην είσοδο η “συμμορία της μιζέριας” είχε μαζέψει ντουντούκες κλπ και όταν τους πλησίασα όπως θα δείτε στο βίντεο, μου είπαν: “φύγετε δεν έχουμε κανένα αίτημα προς εσάς εμείς ήρθαμε για να διαμαρτυρηθούμε μην μας το χαλάτε…”. Επαναλαμβάνω κανένα αίτημα προς εμένα. Στο τέλος ο επικεφαλής συνδικαλιστής της Άκρας Αριστεράς παρακαλούσε (όλα υπάρχουν στο βίντεο που ακολουθεί) τον παριστάμενο Υφυπουργό Πολιτισμού Ι. Φωτήλα που με συνόδευε, να με πάρει από εκεί διότι δεν άντεχαν να με βλέπουν… Μετά κάναμε κανονικά τα εγκαίνια χωρίς διακοπή με το πραγματικό προσωπικό του Νοσοκομείου το οποίο και με ευχαρίστησε για την αναβάθμιση του».

Μέλη του προσωπικού και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν και έξω από το νοσοκομείο Άρτας κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας.

«Δεν αφήνουμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη»

«Δεν αφήνουμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη από την προσπάθειά μας να κάνουμε τη ζωή των ασθενών όσο γίνεται ανθρωπίνως καλύτερη, χωρίς να κρύβουμε κάτω από το χαλί τα υπαρκτά προβλήματα». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου κτιρίου πυρηνικής ιατρικής στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, που αποτελεί μεγάλη δωρεά του ιδρύματος «Αθανάσιος Στεφανόπουλος» και στο οποίο έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν τα υβριδικά συστήματα PET/CT και y-camera SPECT/CT.

Απευθυνόμενος προς τον δωρητή Αθανάσιο Στεφανόπουλο, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας εκφράζω ένα θερμό και ειλικρινές ευχαριστώ για μία μεγάλη πράξη γενναιοδωρίας που θα σώσει πολλές ζωές». Αναφερόμενος στις δωρεές, είπε ότι «υπάρχει στρεβλή αντίληψη, ότι αν κάτι γίνεται μέσω δωρεών, αυτό υποτιμά κατά κάποιο τρόπο το κράτος και δεν αφορά το υπουργείο Υγείας» και συνέχισε: «Αυτό είναι προφανές λάθος, διότι η έννοια της χορηγίας είναι μια από τις πιο αρχαίες ελληνικές συνήθειες».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «επιλέξαμε να κάνουμε σήμερα τα εγκαίνια, όχι γιατί ήθελα να αποφύγω την εφημερία του νοσοκομείου, όπως με κατηγόρησαν κάποιοι, αλλά γιατί συνέπεσε σήμερα να έχουν την ονομαστική τους εορτή, ο δωρητής Αθανάσιος Στεφανόπουλος και ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, Αθανάσιος Χονδρομάρας, ο οποίος είχε την έμπνευση να γίνει το έργο».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λέγοντας ότι «έχει προβλήματα, όπως έχουν προβλήματα παρόμοια συστήματα σε μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς» και πρόσθεσε: «Νομίζουν ορισμένοι ότι υπάρχει ένα μαγικό κουμπί που το πατάει ένας υπουργός και λύνονται τα προβλήματα και υπάρχει και κάποιος κακός υπουργός που δεν θέλει να πατήσει το κουμπί, για να μην έλθουν στα νοσοκομεία γιατροί και νοσηλευτές. Είναι προφανές ότι ούτε τόσο εύκολα λύνονται τα προβλήματα, ούτε υπάρχει περίπτωση να φτιάξεις σύστημα υγείας χωρίς προβλήματα. Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα. Άρα, αν θες να κάνεις συγκέντρωση στο πρόβλημα και σε τίποτα άλλο, τότε θα βλέπεις πάντα το πρόβλημα».

Αναφερόμενος στις προσλήψεις στα νοσοκομεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε: «Το ελληνικό κράτος έχει όριο προσλήψεων μονίμου προσωπικού το χρόνο, μετά την συμφωνία με τους δανειστές και το μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Δεν μπορεί να προσλάβει πάνω από έναν, για έναν που φεύγει, άρα δεν μπορεί να προκηρύξει περισσότερο ετήσιο αριθμό μονίμων θέσεων από ένα συγκεκριμένο αριθμό. Αυτό σημαίνει ότι επειδή έχουμε συγκεκριμένο αριθμό κενών οργανικών θέσεων, έχουμε λιγότερο προσωπικό από το παρελθόν; Όχι. Διότι η σημερινή κυβέρνηση έχει προκηρύξει και προσλάβει πολύ περισσότερους επικουρικούς» και συμπλήρωσε: «Έτσι, πράγματι δεν έχεις περισσότερους μόνιμους νοσηλευτές και γιατρούς, αλλά έχεις αθροιστικά περισσότερο προσωπικό γιατρών και νοσηλευτών από ό,τι είχες στο παρελθόν».

Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε, «το ΕΣΥ έχει έλλειμμα προσωπικού» και συνέχισε: «Έχει έλλειμμα σε κάποιες ιατρικές ειδικότητες, που ορισμένες, προϊόντος του χρόνου, τις έχουμε αντιμετωπίσει. Για παράδειγμα, όταν πήγα στο υπουργείο Υγείας είχαμε μεγαλύτερο έλλειμμα σε αναισθησιολόγους από ό,τι έχουμε σήμερα, αλλά τώρα έχουμε έλλειμμα σε κάποιες κρίσιμες ειδικότητες, όπως είναι για παράδειγμα οι παθολόγοι, οι παιδίατροι και οι ακτινολόγοι, για διαφορετικούς λόγους. Αυτό συμβαίνει γιατί στον δυτικό κόσμο υπάρχει έλλειμμα ιατρικού προσωπικού. Είναι ένα πρόβλημα της εποχής που ζούμε, γιατί ο πληθυσμός του δυτικού κόσμου γηράσκει και επειδή γηράσκει αρρωσταίνει περισσότερο. Παράλληλα βγαίνουν πολλές νέες θεραπείες, άρα οι ιατρικές ανάγκες αυξάνονται και ως εκ τούτου έχουμε περισσότερη ανάγκη ιατρικών υπηρεσιών. Όταν λοιπόν έχεις περισσότερη ανάγκη στο ίδιο προσωπικό, δημιουργείται έλλειψη και αυτό υπάρχει σε όλο τον κόσμο».

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, έχουμε πολύ καλύτερη στελέχωση σε γιατρούς και είμαστε πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο, αλλά όμως έχουμε λιγότερους νοσηλευτές και για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα επιταχύναμε τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ». Επίσης, είπε ότι «για κάθε επικουρικό που γίνεται μόνιμος απελευθερώνεται μία θέση επικουρικού που επαναπροκηρύσσεται» και συμπλήρωσε: «Άρα δεν χάνεται η θέση, απλώς ο επικουρικός γίνεται μόνιμος και υπάρχει νέα θέση για να προσλάβεις επικουρικό και ως εκ τούτου προσθέτεις. Έτσι λοιπόν επιταχύνθηκαν οι προσλήψεις και ήρθαν περισσότεροι νοσηλευτές. Τώρα, και στα νοσοκομεία της Πάτρας υπάρχουν πλέον περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές από ότι το 2019».

Μιλώντας για το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» είπε ότι «ο προϋπολογισμός του νοσηλευτικού ιδρύματος το 2019 ήταν 27 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός με φάρμακο το 2025 είναι 51 εκατ. ευρώ». Ακόμη, αναφέρθηκε και στον γραμμικό επιταχυντή του νοσοκομείου που καταστράφηκε πριν από λίγο καιρό από φωτιά, λέγοντας: «Όλοι οι ασθενείς έχουν μετακινηθεί και εξυπηρετούνται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Όσον αφορά στην διαδικασία αγοράς νέου μηχανήματος, δεν θα χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος, όπως απαιτεί η γραφειοκρατία, διότι χάρις στην συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η διαδικασία αυτή λύθηκε σε λιγότερο από 20 ήμερες και ως εκ τούτου ο νέος γραμμικός επιταχυντής θα λειτουργεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο μέσα στο νοσοκομείο».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «σύντομα θα ανακοινώσουμε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας μία μεγάλη ιδιωτική δωρεά που θα βοηθήσει και θα αλλάξει δραστικά την ζωή των καρκινοπαθών και των λαμβανόντων χημειοθεραπεία στην Δυτική Ελλάδα».

«Το ΕΣΥ πηγαίνει προς τα εμπρός»

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ήταν ο δεύτερος σταθμός της επίσκεψης του υπουργού Υγείας στην αχαϊκή πρωτεύουσα, όπου εγκαινιάστηκαν ο νέος στεφανιογράφος και η νέα αίθουσα του αιμοδυναμικού εργαστηρίου της καρδιολογικής κλινικής. Παράλληλα, εγκαταστάθηκε η εργολαβία για την επέκταση του τμήματος επειγόντων περιστατικών και την κατασκευή της πεζογέφυρας σύνδεσης του νοσοκομείου με το συγκρότημα κτιρίων κλινικών λειτουργιών του πανεπιστημίου.

Όπως υπογράμμισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Άδωνις Γεωργιάδης, «με μεγάλη περηφάνια λέω ότι το ΕΣΥ πηγαίνει προς τα εμπρός, με τα προβλήματα που έχει, αλλά προς τα εμπρός» και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο κι αν κάποιοι θέλουν να την παρουσιάζουν διαφορετικά. Και δεν είναι μια δουλειά που κάνει μόνο ο υπουργός Υγείας, αλλά είναι μια δουλειά που πρωτίστως, πολύ πάνω από τον υπουργό, ανήκει στους εργαζόμενους του ΕΣΥ».

Απευθυνόμενος προς το προσωπικό του νοσοκομείου, είπε ότι «εάν θέλουμε να επικεντρωνόμαστε μόνο προβλήματα, τότε θα τα βλέπουμε όλα μαύρα» και πρόσθεσε: «Ούτε υπάρχει, ούτε δύναται να υπάρξει σύστημα υγείας στον πλανήτη, χωρίς προβλήματα. Όσα λεφτά κι αν ξοδέψεις, θα χρειάζεσαι περισσότερα. Όσο προσωπικό κι αν προσλάβεις, θα χρειάζεσαι περισσότερο. Γιατί στην πραγματικότητα οι ανάγκες για την υγεία δεν έχουν τέλος».

«Το ΕΣΥ κατά βάση», συνέχισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «ανήκει σε εσάς και εσείς πρέπει να το υπερασπίζεστε και να προβάλλετε το έργο που κάθε μέρα προσφέρει, διότι αντιμετωπίζει με επιτυχία 85.000 περιστατικά την ημέρα και 25 εκατομμύρια περιστατικά το χρόνο», προσθέτοντας: «Το ΕΣΥ παρέχει πραγματικά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε χιλιάδες ανθρώπους, στις περισσότερες των περιπτώσεων, στο 99%, εντελώς δωρεάν και με τρόπο που πολλά άλλα συστήματα υγείας στον κόσμο δεν έχουν καταφέρει να παρέχουν μέχρι σήμερα. Είμαστε περήφανοι για το εθνικό σύστημα υγείας και πρέπει να δουλέψουμε για να το κάνουμε ακόμα καλύτερο».

Αναφερόμενος στο προσωπικό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, είπε ότι «σήμερα, σε σχέση με το 2019, το ιατρικό προσωπικό έχει αυξηθεί κατά 30 άτομα, το νοσηλευτικό προσωπικό έχει αυξηθεί κατά 380 άτομα και το υπόλοιπο προσωπικό έχει αυξηθεί κατά 182 άτομα».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ