Ενίσχυση με 25 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης από δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρόεδρος του ιδρύματος Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος

Το δημόσιο σύστημα υγείας της Κρήτης γίνεται πιο ισχυρό με τη λειτουργία επιπλέον 25 κλινών εντατικής θεραπείας  στα νοσοκομεία του νησιού χάρη στην αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της δωρεάς του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” τελικού ύψους 1.768.500 ευρώ.

Πανηγυρική εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού

Το Υπουργείο Υγείας οργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 1 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου “Σωτηρία” της Αθήνας με προσκεκλημένους διοικητές των ΥΠΕ, νοσοκομείων αλλά και διευθυντές μονάδων εντατικής θεραπείας για να παρουσιαστούν οι δράσεις του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” για τον Covid-19 στις οποίες περιλαμβάνεται και η δωρεά για την ανάπτυξη νέων κλινικών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Ελλάδας.

ο πρόεδρος του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος
O Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος

Χαιρετισμό θα απευθύνουν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρόεδρος του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος.

Άλλωστε, τον Απρίλιο ο κ. Μητσοτάκης, συζήτησε τους τρόπους αξιοποίησης της δωρεάς του ιδρύματος “Νιάρχος”  σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο και τη διεύθυνση Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε ως κυρία προτεραιότητα της κυβέρνησης την αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Ξέρουμε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η πανδημία θα επιστρέψει το φθινόπωρο. Και γνωρίζουμε επίσης πάρα πολύ καλά ότι ξεκινήσαμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση από μία συνθήκη σαφέστατα υποδεέστερη άλλων χωρών ως προς τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Παρότι έχουμε καταφέρει και έχουμε προσθέσει κρεβάτια εντατικής με μεγάλη ταχύτητα, εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε του ευρωπαϊκού μέσου όρου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι θα χρειαστεί να προστεθούν 500 νέα κρεβάτια, πέρα απ´όσα έχουν προστεθεί έως σήμερα” .

Τα νοσοκομεία της Κρήτης

Το ίδρυμα χρηματοδοτεί με 214.000 ευρώ το Βενιζέλειο για τη δημιουργία 4 κλινών ΜΕΘ, το νοσοκομείο Χανίων με 244.500 ευρώ για 6 κλίνες ΜΕΘ  για το ΠΑΓΝΗ,εκτός από ποσό 120.000 ευρώ για 4 κλίνες ΜΕΘ,στην ήδη υπάρχουσα μονάδα, το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” συμφώνησε να χρηματοδοτήσει με 1.190.000 ευρώ τη δημιουργία μιας νέας μονάδας σε χώρο 650τ.μ. με 11 κλίνες ΜΕΘ, στο ισόγειο του νοσοκομείου.

Έτσι, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου θα αποκτήσει μια υπερσύγχρονη νέα μονάδα εντατικής θεραπείας διασυνδεόμενη με εξωτερικό ασανσέρ με την υπάρχουσα που βρίσκεται ακριβώς από πάνω ,στον πρώτο όροφο.

Πώς εξασφαλίστηκε η μεγάλη δωρεά  για το ΠΑΓΝΗ

Είναι γνωστό ότι η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ είχε ζητήσει από το ίδρυμα  100.000 ευρώ για να γίνει η ΜΕΘ στον 4ο όροφο στον χώρο όπου στεγάζεται η μονάδα εμφραγμάτων, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις των καρδιολόγων.

Μετά απο μεγάλο αγώνα ο σχεδιασμός άλλαξε και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση ύψους 1.190.000 ,που μόνο δεδομένη δεν ήταν.

Γιατί; Διότι το ποσό  των 100.000 ευρώ που είχε ζητήσει η διοίκηση του νοσοκομείου ήταν κατά πολύ μικρότερο και το διαθέσιμο κονδύλι των 15.000.000 ευρώ του ιδρύματος για νέες μονάδες εντατικής, είχε ήδη μοιραστεί. Άλλα νοσοκομεία της χώρας είχαν διεκδικήσει πολλά περισσότερα χρήματα και τα πήραν.

Η θετική αυτή εξέλιξη πιστώνεται ως μια προσωπική επιτυχία της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένας Μπορμπουδάκη που έκανε την πρόταση και την υποστήριξε σθεναρά στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο άλλαξε την τελευταία στιγμή τον σχεδιασμό του κρίνοντας ότι αυτή η λύση είναι η πιο λειτουργική.  Άλλωστε, αυτή είναι η άποψη -εκφράστηκε δημόσια- και του διευθυντή της μονάδας καθηγητή Δημήτρη Γεωργόπουλου.

Ο ίδιος έστειλε  σχετική επιστολή στο Υπουργείο Υγείας, τεκμηριώνοντας τους επιστημονικούς και λειτουργικούς λόγους που η νέα μονάδα έπρεπε να γίνει στο ισόγειο του νοσοκομείου.

Σε λίγους  μήνες τα νοσοκομεία του νησιού θα έχουν καινούριες ΜΕΘ στις υπηρεσίες των κατοίκων της Κρήτης και το δημόσιο σύστημα υγείας θα γίνει ακόμη πιο δυνατό. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό.