Την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και τη δημιουργία νέων, ανακοίνωσε χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε ημερίδα της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο για την ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας.
Σημείωσε ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους δείκτες ψυχικής υγείας στη χώρα μας, γεγονός που απαιτεί αναθεώρηση της ψυχιατρικής πολιτικής με τη δημιουργία νέων δομών. Έτσι θα δημιουργηθούν ψυχιατρικές κλινικές σε εφτά νοσοκομεία της χώρας, ενώ προκηρύσσονται 46 θέσεις ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων, επιπλέον των 90 που προκηρύχθηκαν πέρυσι.
Επίσης ενισχύονται οι κινητές μονάδες ψυχικής υγείας, κυρίως με παιδοψυχίατρους, δίνοντας βάρος σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Παράλληλα δημιουργούνται στις μεγάλες πόλεις Ημερήσια Κέντρα για την άνοια και το αλτσχάιμερ, ενώ χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ παρεμβάσεις για το θεσμικό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με τον κύριο Ξανθό, δίνεται βάρος στην αποασυλοποίηση με τη δημιουργία δομών ψυχικής υγείας, που είναι σε εγγύτητα με τον τόπο κατοικίας των ασθενών.
Φαρμακευτική κάνναβη
Μιλώντας για τη φαρμακευτική κάνναβη ο υπουργός Υγείας είπε ότι έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική ομάδα, η οποία σε συνεργασία με τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση για τη νόμιμη καλλιέργεια, επεξεργασία, συσκευασία και διακίνηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό φαρμακευτικής κάνναβης, κάτι που έχει γίνει εδώ και καιρό στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Όσον αφορά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, τις χαρακτήρισε υπερσυντηρητικές, χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο.
Οι ψυχίατροι που συμμετείχαν στην ημερίδα, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Ψυχιατρική Κλινική του Βενιζελείου, τόνισε ότι στην εποχή μας το 1/4 του πληθυσμού υποφέρει από σοβαρή κατάθλιψη και το 40% από κάποια μορφή ψυχικής νόσου.