ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Η Κρήτη μπορεί να πρωτοστατεί σε μελέτες και οδηγίες για τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τα περιστατικά στο νησί να εμφανίζονται μειωμένα, ωστόσο το πρόβλημα πανελλαδικά παραμένει έντονο, σύμφωνα με τον καθηγητή Αχιλλέα Γκίκα.

Πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη, που περιελάμβανε και τη χώρα μας,  έδειξε ότι 1 στους 10 Έλληνες (ποσοστό 9,6%) νοσηλευόμενους εμφάνισε κατά τη νοσηλεία του λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια. Το απογοητευτικό αυτό στοιχείο ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από δημοσίευμα του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Lancet, το οποίο ανέφερε ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα από πολυανθεκτικά μικρόβια έφτασε τους 1.626 για το 2018.

Ο καθηγητής Παθολογίας, λοιμοξιολόγος Αχιλλέας Γκίκας
Ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας

“Στην Κρήτη υπάρχει μια τάση προς μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και η προσπάθεια είναι συνεχής” τόνισε ο κ. Γκίκας, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Ωστόσο, προκαλούν σοκ τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει έγκριτοι Έλληνες λοιμωξιολόγοι, σύμφωνα με τα οποία τα μικρόβια που ενδημούν σε νοσοκομεία εμφανίζονται ανθεκτικά απέναντι σε ποσοστό σχεδόν 100% απέναντι στα όπλα που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες.

Τα στοιχεία έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα.

Σοβαρές λοιμώξεις, που προκαλούνται από ορισμένα θανατηφόρα ενδονοσοκομειακά μικρόβια, αντιστέκονται στα αντιβιοτικά σε ποσοστά από 68 έως 98%.

Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους λοιμωξιολόγος κα. Ελένη Γιαμαρέλλου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, καθηγήτρια Παθολογίας και διευθύντρια της Α’ Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Υγεία”.

Σύμφωνα με την κα. Γιαμαρέλλου, εξαιτίας της αλόγιστης από τον άνθρωπο χρήσης και κατάχρησης των αντιβιοτικών, πολύτιμα φάρμακα που ήταν μέχρι σήμερα ισχυρά εργαλεία στα χέρια των γιατρών για την καταπολέμηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (από κλεμπσιέλλα, ασινετομπάκτερ και ψευδομονάδα) είναι πλέον ανίσχυρα και μάλιστα σε υψηλότατα ποσοστά, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και το 98%:

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία παγκοσμίως, καθώς σχετίζεται με 700.000 θανάτους τον χρόνο. Κι όσο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν τη νέα γενιά των αντιβιοτικών που θα νικήσει τους μηχανισμούς άμυνας των μικροβίων, τόσο οι αριθμοί αυτοί χρόνο το χρόνο θα αυξάνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θάνατοι από ανθεκτικά μικρόβια υπολογίζονται για το 2050 περισσότεροι από 10 εκατομμύρια τον χρόνο παγκοσμίως, δηλαδή περισσότεροι από όσους προκαλεί ο καρκίνος.

Ως νοσοκομειακή χαρακτηρίζεται κάθε λοίμωξηη οποία εκδηλώνεται σε νοσηλευόμενο ασθενή ενώ δεν ήταν παρούσα, έστω και σε στάδιο επώασης, κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Κατά κανόνα, νοσοκομειακή χαρακτηρίζεται μια λοίμωξη που εκδηλώνεται μετά την πάροδο 48-72 ωρών από την εισαγωγή του ασθενούς  στο νοσοκομείο. Τα χειρουργεία, οι εντατικές και οι κοινοί θάλαμοι ασθενών βρίθουν ανθεκτικών μικροβίων.

Οι συνηθέστερες νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι αυτές του ουροποιητικού συστήματος, του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, του χειρουργικού πεδίου, του αίματος (βακτηριαιμίες), του δέρματος και των μαλακών μορίων.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η πάλη με τα μικρόβια είναι συνεχής, ωστόσο τα μέτρα υγιεινής δεν εφαρμόζονται στα νοσοκομεία στον βαθμό που θα έπρεπε, αφού το προσωπικό είναι δραματικά μειωμένο και συχνά δεν προλαβαίνει να κάνει την προετοιμασία που χρειάζεται.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αντιβιοτικών “εκπαιδεύει” τους παθογόνους μικροοργανισμούς να επιβιώσουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ανθεκτικά μικρόβια να αντιμετωπίζονται δύσκολα.