Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν νέο τρόπο εκτίμησης του κινδύνου απόκτησης απογόνου με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Research in Autism Spectrum Disorders.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τους Δρ Τζοργκεν Χαν από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer της Νέας Υόρκης και ο Τζιλ Τζέιμς από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Αρκανσο, μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια περίπου 90% αν μια έγκυος γυναίκα έχει αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού που θα διαγνωστεί με αυτισμό.
Προς το παρόν δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ για τις εγκύους που να μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα απόκτησης παιδιού που θα διαγνωστεί μετέπειτα με αυτισμό.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, αν μια μητέρα έχει ήδη ένα παιδί με αυτισμό, ο κίνδυνος απόκτησης και δεύτερου απογόνου με την ίδια διαταραχή είναι περίπου 18,7%, ενώ ο κίνδυνος στον γενικό πληθυσμό είναι περίπου 1,7%.
Οι ερευνητές των δύο αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανέπτυξαν ένα παθοφυσιολογικό τεστ για την πρόγνωση του κινδύνου αυτισμού στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος μελέτης για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
Το τεστ εστιάζει στη μέτρηση μεταβολιτών εξαρτώμενων της διαμεθυλίωση του φυλλικού οξέος και τη διαυστερίωση βιοχημικών οδών στις εγκύους για να προσδιοριστεί εάν ο κίνδυνος να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό ή όχι θα μπορούσε να προβλεφθεί από το μεταβολικό τους προφίλ.
Οι έγκυες που είχαν ήδη παιδί με αυτισμό είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες με βάση τη διάγνωση του παιδιού τους, είτε το παιδί είχε αυτισμό είτε όχι.
Στη συνέχεια, αυτές οι μητέρες συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου γυναικών που δεν είχαν ήδη παιδί με αυτισμό.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί κατά τη διάρκεια της κύησης αν ένα παιδιά θα διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού μέχρι την ηλικία των τριών ετών, εντόπισαν ωστόσο διαφορές στους μεταβολίτες πλάσματος που είναι ενδεικτικές του σχετικού κινδύνου (18,7% έναντι 1,7%) απόκτησης παιδιού με αυτισμό.