Ο τουρισμός για τα άτομα με αναπηρία είναι απαγορευτικός; Κάθε άλλο. Αρκεί να τους παρέχονται προσβάσιμες υποδομές και να έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως περίπου 90 εκατομμύρια από αυτούς τους ανθρώπους μπορούν να το κάνουν.
Το ξενοδοχείο “Eria Resort”, που λειτουργεί στην περιοχή Μάλεμε των Χανίων εδώ και 15-16 χρόνια είναι από τα λίγα στην Ελλάδα που έχει αναπτύξει αυτή τη μορφή του τουρισμού και φιλοξενεί κάθε χρόνο επαναλαμβανόμενους πελάτες από όλο τον κόσμο. Το σημαντικό δεν είναι μόνο ότι τους παρέχει τη δυνατότητα να κινούνται σε όλους τους χώρους της μονάδας, χωρίς πρόβλημα, αλλά και εκτός αυτής, για να φάνε έξω, να πάνε βόλτα, να συμμετέχουν σε εκδρομές, να επισκεφθούν μουσεία και χώρους πολιτισμού.
Ιδιοκτήτης του είναι ο φαρμακοποιός και πρώην Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος μιλά στην “Π” για το εγχείρημά του.
Σύμφωνα με τον κ. Αρχοντάκη, η πλειονότητα των πελατών αντιμετωπίζει κινητικές δυσκολίες, παραπληγίες ή τετραπληγίες και κινείται σε αναπηρικό καροτσάκι ή νοητικές παθήσεις. Στο ξενοδοχείο έρχονται για διακοπές από έφηβοι μέχρι ηλικιωμένοι 70-80 ετών και συνήθως συνοδεύονται από τον/τη σύζυγο, ή άλλα συγγενικά τους πρόσωπα.
Ο κ. Αρχοντάκης επισημαίνει:
“Στη βόρεια Ευρώπη αυτός που έχει μια οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας, έχει μια αξιοπρεπή εργασία, προσαρμοσμένη στην ιδιαιτερότητά του, που την ασκεί σε μια επιχείρηση ή σε μια υπηρεσία και η καθημερινότητά του είναι σχεδόν ίδια με την καθημερινότητα του καθενός από τους υπόλοιπους πολίτες!
Όσον αφορά στις διακοπές, είναι κι αυτές στο πρόγραμμά τους σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει για παράδειγμα στην Ελλάδα.
Ακόμη και αν υπάρχουν τα χρήματα, οι υποδομές στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά βοηθάνε και το πρόβλημά της προσβασιμότητας δεν εστιάζεται μόνο στις δημόσιες υποδομές, αλλά και τις ιδιωτικές όπου είναι επίσης εντονότατο”.
Εξάλλου, όπως τονίζει ο ίδιος “μια πόλη φιλική για τα άτομα με αναπηρία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, σε δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, ξενοδοχεία και οικίες, είναι αυτή που προσφέρει στα άτομα με αναπηρία την άνετη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της πόλης. Εξάλλου, μια επιχείρηση που παρέχει προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία είναι μια επιχείρηση με μεγαλύτερο αριθμητικά πελατολόγιο”.
Τι μπορούν να κάνουν λοιπόν οι πελάτες στο ξενοδοχείο του;
Τα πάντα, αφού όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι 100%, τόσο στα δωμάτια όσο και στην πισίνα. Τα κρεβάτια είναι ηλεκτροκίνητα, στα μπάνια όλα είναι προσαρμοσμένα για τις ανάγκες τους ενώ υπάρχουν χώροι για πολλές δράσεις και δραστηριότητες. Υπάρχουν φυσικοθεραπευτές, γυμναστήριο, γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ αλλά και γήπεδο “Βότσα” ένα άθλημα με μπάλες. Οι τουρίστες είναι στα αναπηρικά τους καροτσάκια και αθλούνται κανονικά.
Ζωή εκτός ξενοδοχείου
Οι πελάτες δεν περιορίζονται στις διακοπές τους μέσα στα ξενοδοχεία και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Υπάρχουν στη διάθεσή τους ειδικά λεωφγορεία για εκδρομές, ενοικιαζόμενα ηλεκτροκίνητα μέσα για να κάνουν μόνοι τις βόλτες στη περιοχή, ενώ στην μονάδα εργάζονται 15 άτομα στις υπηρεσίες τους για ό,τι χρειάζονται.
Άλλωστε, ο ίδιος έχει δημιουργήσει και ένα ταξιδιωτικό γραφείο, το “Eria Travel” το οποίο μπορεί αν καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη έχει ένας άνθρωπος με ειδικές ανάγκες, στις διακοπές του, σε επίπεδο οργάνωσης, διαμονής, εκδρομών, ιατρικής υποστήριξης αν χρειαστεί κλ.π.
Πρόκειται για μια διπλή επιχειρηματική δραστηιρότητα που έχει παρόν και μέλλον.
“Οι άνθρωποι αυτοί αφήνουν χρήματα, πρόκειται για μια καλή πελατεία”, τόνισε ο κ. Αρχοντάκης επισημαίνοντας: “Αν κάτι πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι τέτοιου είδους επενδύσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, γιατί έχουν πολλές ιδιαιτερότητες και αυξημένα κόστη, ωστόσο αποδίδουν.
Οι πληρότητές μας σε όλη τη διάρκεια της σεζόν είναι υψηλές, έχουμε χαρτογραφήσει όλα τα προσβάσιμα μέρη της Κρήτης – δημόσια ή ιδιωτικά, και παρέχομε όλο το πακέτο που μπορεί να χρειαστεί ο πελάτης αυτής της κατηγορίας, για να περάσει άνετα, ευχάριστα και με ασφάλεια τις διακοπές του.
Στο ερώτημα αν το ξενοδοχείο έχει Έλληνες πελάτες ο ίδιος απάντησε:
“Δυστυχώς, είναι πολύ λίγοι. Στη χώρα μας οι άνθρωποι με αναπηρία είναι εξαρτημένοι από τις οικογένειές τους και ζουν με τα επιδόματα. Στη βόρεια Ευρώπη εργάζονται, είναι αυτόνομοι, έχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα, όπως όλοι οι πολίτες και είναι τους να πάνε διακοπές”.